Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sretan zbog ostanka

'Modri wunderkind' kopira legendu: Neke poteze ne mogu ponoviti!

U retro dresu Dinama Mateo Kovačić i Milan Badelj najavljuju pobjedu protiv Neftčija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Milan Badelj i Mateo Kovačić bili su izaslanici trenutačne Dinamove momčadi na prezentaciji novih dresova "modrih" za sljedeću sezonu.

>> Prošlo je 30 godina: Dinamo u retro dresovima iz 82' u novu sezonu!

>> Pogledajte povijesne dresove Dinama i izaberite najljepšeg

„Boysi“ Krune Jurčića imat će čast nositi retro dresove iz slavne 82'. Badelj i Kovačić nisu bili ni u planu kada su Ćirini sinovi 1982. pokorili bivšu „jugoligu“, ali taj naslov prvaka ostao je urezan u kolektivnu memoriju Dinamovih navijača kao ni jedan prije, a ni poslije toga.

Zapravo sam sretan što sam ostao u Dinamu, vjerujem da ćemo napraviti značajan rezultat ove sezone u Europi...

- Milan Badelj
Bile su to godine „pune muka“. Dinamo je od 1958. pa do posljednje sezone bivše lige osvojio samo jedan naslov, onaj iz 82', tako da je jasno zbog čega se anegdote iz te sezone prenose s koljena na koljeno.

„Bilo je to sedam godina prije moga rođenja, ali zbog priča o toj generaciji koje sam slušao kroz cijelo odrastanje, imam osjećaj kao da sam bio na licu mjesta“, kazao je za GOL.hr Badelj dodavši kako će današnja „modra“ momčad učiniti sve kako bi dodatno proslavila taj možda i najljepši dres u Dinamovoj povijesti.

"Eh, kad bismo ušli u Ligu prvaka, onda bi stvarno mogli reći da je to za Dinamo sretan dres“, duboko uzdahnuvši, kao da mu je na leđima veliko breme, konstatirao je Badelj.

Mladi Mateo Kovačić „ugledao je svjetlo dana“ 6. svibnja 1994., ali od oca je puno slušao o Zeki, Cici, Mlinki, Cerinu, Džemi i ostalima.

„Po svemu što sam čuo bio je to veliki uspjeh jedne fantastične generacije. Što reći o jednom Mlinariću“, pokazao je Kovačić glavom prema Mlinki koji je na prezentaciji predstavljao generaciju 82'.

„Za mene je Mlinka najbolji. Kakav je to samo igrač bio! Na 'You tubeu' često znam pogledati neke stare utakmice Dinama. Mlinka je stvarno 'rasturao'. I dan danas je na treningu u stanju izvesti potez koji mi ne možemo ponoviti“, oduševljeno je zborila najveća Dinamova nada.

Međutim, nema previše vremena za prisjećanja na stara vremena. Kao što bi Vahid Halilhodžić znao reći, nogomet se igra u prezentu, a Dinamovo „sadašnje vrijeme“ krojit će utakmica s Neftčijem u drugom pretkolu Lige prvaka.

Puno toga ovisit će o nadahnuću ponajboljeg Dinamovog nogometaša – Milana Badelja.  Na pripremama u Sloveniji nije briljirao. Osjećali se možda razočarano što nije otplovio na neka lukrativnija odredišta.

„Ma, ne. Zapravo sam sretan što sam ostao u Dinamu. Nadam se i vjerujem da ćemo napraviti značajan rezultat ove sezone u Europi“, poručuje Badelj, a na pitanja očekuje li transfer nakon što se raspleta priča u kvalifikacijama za Ligu prvaka, odgovara:

„Nezahvalno je to pitanje. Ne znam do kada ću ostati. Ja se pripremam kao da ću ostati cijelu sezonu. Sada sam usredotočen isključivo na prvu sljedeću utakmicu, a to je ona protiv Neftčija“, kaže Badelj.

Mateo Kovačić ulazi u sezonu u kojoj će po prvi puta dobiti značajniju minutažu u seniorskoj momčadi Dinama.

„Prošle sezone bio sam u fazi privikavanja, a u novoj sezoni trebao bi više igrati. To zaključujem po minutaži koju sam dobio na pripremama. Obično sam igrao po tridesetak minuta“, smiješeći se kazivao nam je „modri wunderkind“.

Očekuje li da će dobiti priliku protiv Neftčija i ako je dobije, na kojoj će poziciji igrati?

„Nadam se da hoću, ali trener će odlučiti. Mogao bih ući ako rezultat bude negativan. Na jednoj pripremnoj utakmici zamijenio sam Sammira, a na drugoj Badelja. Možda mi najviše odgovora igrati na vrhu romba, ali mogu bez problema igrati i na desnoj ili lijevoj strani romba. U principu odgovara mi svaka pozicija u veznom redu.“

U novom sustavu igre (4-4-2) Kruno Jurčić pomaknuo je Badelja sa zadnjeg veznog, gdje je igrao u formaciji 4-2-3-1, na desnu stranu uz aut liniju. Mnogi su mišljenja kako mu ta pozicija ne odgovara. Badelj demantira takve spekulacije.

„Ma, paše mi nova pozicija. Bez većih problema uklopili smo se u novi sustav igre. Imamo igrače koji se lako adaptiraju. Nije tu bilo nekih problema“, otkriva Badelj.

Kovačić za razliku od Badelja do sada nije radio pod komandom Krune Jurčića.

„Zadovoljan sam Jurčićevim metodama rada. Puno smo radili s loptom. Na planu fizičke pripreme Zvonko Komes također je odradio odličan posao. Sve će nam to trebati u utakmicama koje nas očekuju“, kaže Kovačić, no trenutačno nas najviše zanima kako će proći Neftči na Maksimiru?

Nadam se s punom mrežom golova“, smijući se odgovara Kovačić. Ni Badelj nema ništa protiv, ali ipak upozorava:

Favoriti jesmo, ali svjesni smo da neće biti lako. Trebat će nam pomoć navijača. Nadamo se da će doći u što većem broju!“

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider