Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bolji nakon penala

Španjolci spriječili još jednu senzaciju: Oyarzabal zabio zadnji penal u raspucavanju i odveo Furiju u polufinale

Švicarska je ponovo otišla do raspucavanja, međutim ovaj put Španjolci su bili bolji.

Kapetan Real Sociedada Mikel Oyarzabal zabio je zadnji penal u raspucavanju i s u ukupnih 4:2 (1:1) protiv Švicarske odveo Španjolsku u polufinale Eura .

 

Povela je Španjolska autogolom Zakarije (8-ag), na 1-1 poravnao je Shaqiri (68), a rezultat se potom više nije mijenjao, ni do 90. minute niti u dodatnih 30 minuta pa se pristupilo izvođenju 11-eraca.

Za razliku od dvoboja protiv Francuske u osmini finala prije četiri dana kada je svih njezinih pet izvođača bilo precizno, ovoga puta su čak tri Švicarca bila neuspješna. S druge strane, Španjolskoj nisu naudili niti loše 11-erci Busquetsa i Rodrija, pa je u raspucavanju bila uspješnija sa 3-1, odnosno prošla je dalje s ukupnih 4-2.

Španjolska sretno povela

Oba sastava živahno su krenula u susret, a Španjolska je povela uz veliku dozu sreće u 8. minuti. Koke je izveo udarac iz kuta, lopta je preletjela sve igrače u kaznenom prostoru i stgla na volej Jordija Albe na 18 metara od švicarskih vrata. Uslijedio je udarac koji je na putu prema golu pogodio blok Zakarije, lopta je promijenila smjer i završila u mreži iznenađenog Sommera.

Pogodak Španjolske umjesto da ju oživi, umrtvio je utakmicu, pa do kraja prvog poluvremena niti jedan sastav nije stvorio izglednu priliku za pogodak. Španjolci su preuzeli kontrolu igre, ali bez imalo rizika, dok su Švicarci bili svjesni kako se ne smiju prerano otvoriti.

Švicarska bolja u nastavku

No, drugo poluvrijeme je počelo žešće i to ponajprije zahvaljujući Švicarskoj koja je odlučila visokim presingom napasti Španjolsku još na njezinoj polovici terena. Takav pristup donio je i prilike, pa i izjednačenje. Prvu priliku Švicarska je imala u 56. minuti kada je nakon ubačaja iz kuta Rodrigueza Zakaria bio najviši u skoku, no njegov pokušaj prošao je nekoliko centimetara od vratnice. U 64. minuti kombinirali su Zuber i Vargas, na kraju je Zuber uspio pucati, no Simon je bio na pravom mjestu.

Ipak, u 68. minuti Švicarska je bila nagrađena za svoj pristup, Pau Torres i Laporte su se spetljali u vlastitom kaznenom prostoru, ostavili loptu za Freulera koji je proslijedio za Shaqirija, a ovaj je preciznim udarcem svladao Simona za 1-1.

Crveni za Švicarce

Nažalost, u 77. minuti svoj otisak na utakmici odlučio je ostaviti englski sudac Oliver. Freuler je klizećim startom na sredini igrališta odnio loptu iz nogu Morena, možda je bilo minimalnog kontakta u tom startu, a Oliver je neshvatljivo odlučio pokazati izravni crveni karton švicarskom veznjaku. Potpuno je nejasno i zašto se niti VAR nije oglasio i pozvao suca na pregled snimke i ispravak ove očigledne pogreške.

Otkako je Švicarska ostala s igračem manje, Španjolska je zagospodarila terenom, igralo se praktički stalno na polovici terena koji je pripadao Švicarskoj te je samo raspoloženi vratar Sommer držao rezultat u neizvjesnosti.

Velika većina analitičara slaže se kako bi u početnoj postavi Španjolske u vrhu napada umjesto Morate trebao igrati Moreno, u dvoboju protiv Švicarske izbornik Luis Enrique odlučio je pružiti priliku Morenu umjesto Morate već u 54. minuti, no upravo je napadač Villarreala propustio najveće prilike za "furiju". Njegov udarac sa 20-ak metara u 84. minuti išao je ravno u Sommera, a to je ujedno bila i posljednja spomena vrijedna situacija u 90 minuta pa se otišlo u produžetak.

Španjolci dominirali u produžecima

Već u drugoj minuti dodatnog vremena Moreno je imao "zicer" nkon ubačaja Albe s lijeve strane, no njegov udarac s tri metra prošao je pored vrata. Četiri minute potom Alba je još jednom okušao udarac s distance, a Sommer je morao izbaciti loptu u korner. U 1010. minuti uslijedilo je okomito proigravanje za Oyarzabala koji je bio blokiran, lopta je ponovno stigla na nogu Morena, ali i taj pokušaj je zaustavio Sommer. Švicarski vratar istaknuo se i u 103. minuti kada je atraktivnom intervencijom obranio udarac Oyarzabala.

Niti nakon promjene strana u produžetku ništa se nije promijenilo, Španjolska je s igračem više napadala, u 116. minuti pokušao je i Busquets glavom nakon kornera, no Sommer je opet bio na pravom mjestu.

Iako je u raspucavanju prvi izvođač, španjolski kapetan Busquets pogodio vratnicu, Švicarska nije znala zadržati tu prednost. Vratar Simon obranio je mlade udarce Schaera i Akanjija, a onda je još i Vargas pucao preko gola, pa je Španjolska s ukupnih 4-2 izborila polufinale. Prije četiri dana baš su Schaer, Akanji i Vargas uz Gavranovića i Mehmedija bili uspješni izvođači protiv Francuske.

Za Španjolsku je ovo prvi prolazak do polufinala nekog velikog natjecanja nakon "zlatnog razdoblja" od 2008. do 2012. godine kada je osvojila tri uzastopna naslova, dva EURA (2008, 2012) i jedno svjetsko prvenstvo (2010). Uslijedilo je ispadanje u skupini na SP 2014. te ispadanja u osmini finala na EURU 2016. i SP 2018.

Španjolska će u polufinalu u utorak na Wembleyu igrati protiv pobjednika susreta Belgija - Italija koji se od 21 sat igra u Muenchenu.

 

 

ŠVICARSKA - ŠPANJOLSKA 2-4 (0-1, 1-1)

Sankt Peterburg. Sankt Peterburg stadion

GLEDATELJA: 22.000

SUDAC: Oliver (Engleska)

STRIJELCI: 0-1 Zakaria (8-ag), 1-1 Shaqiri (68)

CRVENI KARTON: Freuler (77)

11-ERCI: Busquets - vratnica, 2-1 Gavranović, 2-2 Olmo, Schaer - Simon obranio, Rodri - Sommer obranio, Akanji - Simon obranio, 2-3 G. Moreno, Vargas - promašio, 2-4 Oyarzabal

ŠVICARSKA: Sommer - Widmer (Mbabu, 100), Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Zakaria (Schaer, 100) - Zuber (Fassnacht, 90+2), Shaqiri (Sow, 81), Embolo (Vargas, 23) - Seferović (Gavranović, 81)

ŠPANJOLSKA: Simon - Azpilicueta, Laporte, P. Torres (Thiago Alcantara, 113), Alba - Koke (M. Llorente, 90+2), Busquets, Pedri (Rodri, 119) - F. Torres (Oyarzabal, 91), Morata (G. Moreno, 54), Sarabia (Olmo, 46)

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider