Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'gotovo' savršeno

Najveći strah Francuza uoči spektakla nije (samo) Njemačka

Drugu polufinalnu utakmicu na Euru večeras u Marseilleu (21 sat) igraju Francuzi i Nijemci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da s druge strane nije Njemačka, iako bez Khedire, Gomeza i Hummelsa, Francuzi bi protiv svakoga drugog suparnika mogli reći da su jednom nogom u finalu.

Što zapravo muči Francuze? L’Equipe je nakon pobjede nad Islandom objavio naslov “Presque Parfait” (u prijevodu gotovo savršeno), s naglaskom na “gotovo”, kao upozorenje na propuh u obrambenoj liniji Francuza. Zabrinutost su, naime, izazvale šetnje Islanđana pred golom tricolora u drugom poluvremenu kada su postigli dva pogotka.

Francuzi se tek sada, uoči sraza s 'elfom', pribojavaju da njihovi strahoviti pehovi ne dođu na naplatu. Kako su duhovito primijetili kroničari 'tricolora', izbornik Deschamps za obranu nema plan B, nego plan H, s obzirom na to da je uoči turnira ostao bez čak petorice stopera: Varanea (Real Madrid), Laportea (Athletic), Mathieua (Barcelona), Zoume (Chelsea), Sakha (Liverpool), dok je Rami (Sevilla) protiv Islanda bio suspendiran. Tako je u vatru uletio nadareni mladić Umtiti.

Kad tome pridodamo činjenicu da braniči Sagna i Evra zajedno imaju 68 godina i da će Evra motriti na Tomasa Müllera, razumljiva je nelagoda u francuskom taboru.

Kako Francuzi, kao i mi, volimo uspoređivati generacije, neizbježno se nameće zaključak da Dechampsova zadnja linija (Sagna, Rami, Koscielny, Evra) nije ni do koljena onoj šampionskoj iz 1998. godine – Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu.

Dapače, dvojica iz te obrane bili su ljudi odluke u četvrtfinalu (zlatni gol Blanca protiv Paragvaja) i polufinalu (dva gola Thurama protiv Hrvatske). Od današnjih braniča takva je čuda teško očekivati.

Francuzi imaju traumu od Nijemaca i s posljednjeg SP-a, kada su od njih poraženi u četvrtfinalu, kao i polufinalima SP-a 1982. i 1986. godine. Zanimljivo, Nijemci su čak u devet navrata eliminirali domaćine velikih turnira, od toga šest puta u polufinalu!

''Njemačka je uvijek Njemačka, najbolja momčad Europe i svijeta. Iako su proživjeli dramu protiv Talijana, Nijemci su u svim utakmicama imali potpunu kontrolu. No, mogu obećati: protiv nas neće to za njih biti šetnja u parku'', izjavio je Deschamps.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider