Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
probio 'zavjet šutnje'

Smije li to uopće neki Portugalac izreći? 'Od Ronalda smo više očekivali'

Uoči polufinalne utakmice Portugala i Walesa stigla je zanimljiva izjava Andre Gomesa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U srijedu od 21 sat Portugal i Wales kreću u bitku za veliko finale Europskog prvenstva. Ni jednima ni drugima nisu predviđali da će otići tako daleko. Walesu pogotovo, a Portugalu nakon loših igara i tri remija u skupini.

No, na kraju im se, pokazalo se, ždrijeb naklonio te su izbacili Hrvatsku i Poljsku u nokaut fazi. Premda je sasvim jasno kako Cristiano Ronaldo u Francuskoj igra daleko ispod svojih mogućnosti, u redovima portugalske reprezentacije o tome se nije previše pričalo.

Sve dok Andre Gomes nije probio 'zavjet šutnje'. Radi se o igraču valencije za kojeg su, prema pisanju španjolskih medija, jako zainteresirani i Barcelona i Real. To je upravo onaj igrač koji je zbog loše igre protiv Hrvatske izašao već na početku drugog dijela, a zamijenio ga je kasnije igrač utakmica – Renato Sanches.

"Ronaldo je na Euruu zabio dva gola, no istina je, svi smo od njega više očekivali," kazao je veznjak portugalske vrste .

Gomes je očito shvatio što je kazao i odmah je krenuo u obranu kapetana reprezentacije.

"Sada nije vrijeme za razgovore o pojedincima. Ne treba stavljati dodatan pritisak na Ronaldova leđa. Cristiano je više puta dokazao svoje kvalitete i predvodio nas je u kvalifikacijama i na prvenstvu," dodao je Gomes.

Portugalski izbornik Fernando Santos izabrao je drugačiji pristup.

"Ronaldo je protiv Poljske odigrao sjajno. Spremni smo za utakmicu protiv Walesa. Znamo da neće biti lako. Wales nije slučajno stigao do polufinala," kazao je Santos.

Portugal je do polufinala stigao bez pobjede ali i bez poraza u 90 minuta. U skupini su tri puta remizirali, u osmini finala su pobijedili Hrvatsku u produžetku, a u četvrtfinalu Poljsku nakon izvođenja jedanaesteraca. Portugalski niz bez poraza u službenim utakmicama traje već 12 susreta. Dodajmo kako je na klupi Grčke Santos spojio čak 17 utakmica bez poraza.

Dio medija je kritizirao Santosa da je Portugal pretvorio u Grčku koju je vodio od 2010. do 2014. godine. Međutim, 61-godišnji stručnjak ne obazire se previše na kritike.

"Za nas je najvažnije da smo došli do polufinala i pritom smo rotirali momčad kako bi igrači bili što odmorniji. Ako moramo igrati produžetak u svakoj utakmici do finala, nema problema."

Premda nije briljirao, Portugal je u Francuskoj stigao do četvrtog polufinala na posljednjih pet europskih prvenstava. Među četiri najbolja bili su i prije četiri godine u Poljskoj i Ukrajini, 2004. pred svojim navijačima, te 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Portugalci su u polufinalu bili i 1984. godine u Francuskoj.

Do finala su stigli samo jednom 2004. godine na prvenstvu koje su organizirali, no u završnom susretu ukazala se grčka priredivši jednu od većih senzacija u povijesti EP-a. Polufinalni ogled Portugala i Walesa na rasporedu je 6. srpnja u Lyonu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider