Automoto
SPORTOVI
Automoto
S Europom je gotovo

Pred nama je najteža utrka F1 sezone: Vettel je tu gazda, ali...

Ove nedjelje vozi se 14., po dosta stvari specifična utrka Formule 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Formula 1 završila je s europskim utrkama za ovu sezonu. Posljednja utrka oktanskog cirkusa na Starom kontinentu bila je Velika nagrada Italije koja je donijela slavlje Lewisa Hamiltona i skok na prvo mjesto u poretku vozača.

Hamiltonu je pobjeda u Monzi bila čak šesta u sezoni i sad je po prvi put sam na vodećoj poziciji u poretku. Tri je boda ispred Sebastiana Vettela koji je najtrijumfalniji vozač Velike nagrade Singapura - utrke koja će se voziti ove nedjelje na stazi Marina Bay.

VN Singapura 14. je od 20 postaja, utrka po dosta stvari specifična, za koju su vozači jedinstveni u stavu da im je najteža.

Za to postoji nekoliko razloga. Iako se vozi po noći, temperatura u cockpitu doseže i 60 stupnjeva, vlažnost zraka je 80 posto, a vozači tijekom utrke izgube i do tri kilograma.

Naravno, u ovom sportu je uvijek i svugdje potrebna koncentracija na maksimumu, a ako za ijednu stazu to posebno vrijedi, onda je to Marina Bay, koja ima najviše zavoja u kalendaru F1 (23), više od Abu Dhabija (21), Azerbajdžana i SAD-a (20), Monaca (19)...

Velika nagrada Singapura posebna je i po tome što je, 2008. godine,to bila prva noćna utrka u povijesti Formule 1. Čak 1.500 svjetlosnih projektora je u upotrebi za vrijeme utrke, kako ne bi bilo problema s vidljivošću i preglednošću za vozače i gledatelje.

Hamilton dolazi kao favorit

Spomenuli smo kako Vettel ima najviše pobjeda u Singapuru, čak četiri u dosadašnjih devet izdanja. Po dva su puta slavili Fernando Alonso i Lewis Hamilton, a jednom Nico Rosberg.

Tradicija je na strani Nijemca, ali forma, bolid i atmosfera u momčadi su aduti Hamiltona koji je slavio na obje utrke (Belgija i Italija) nakon ljetne stanke.

Utrka počinje u nedjelju u 14:00 po našem vremenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider