Tenis
SPORTOVI
Tenis
IMA LI OVOME KRAJA?

Novak Đoković spava na slobodi, a od 8 ujutro mora u novi pritvor na tajnoj lokaciji

Novak Đoković ostaje u Australiji najmanje do nedjelje, kada je zakazano saslušanje na sudu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković saznao je tijekom petka kako je ministar za imigraciju, Alex Hawke, ipak odlučio iskoristiti svoje zakonsko pravo te mu ukinuti vizu.

Bila je to očekivana odluka, koju je ministar očigledno svjesno odgađao do petka kako bi smanjio mogućnosti za nove pravne obrate koji će se sada događati tijekom vikenda.

U petak kasno navečer po lokalnom vremenu održano je hitno saslušanje na Okružnom sudu kod suca Anthonyja Kellyja, koji je presudio u korist Đokovića na prvom saslušanju, a koje se odnosilo na ukidanje vize od strane Granične policije.

gol expired Kronologija ''slučaja Đoković'': Što se događalo od 14. prosinca i košarkaške utakmice do ukidanja vize divider

Na saslušanju je odlučeno kako Đoković neće biti deportiran dok traje ovaj sudski proces pokrenut zbog žalbe tenisačevih odvjetnika na odluku ministra o novom ukidanju vize.

Noćas je slobodan, u novi pritvor se mora javiti od 8 ujutro

Novak će prenoćiti na slobodi, no onda se u osam ujutro mora javiti na dogovoreni razgovor s imigracijskim službenicima. Nakon toga on ostaje u imigracijskom pritvoru, ali će od 10 do 14 sati moći biti u društvu svojeg odvjetničkog tima kako bi pripremali slučaj za saslušanje, nadamo se konačno, koje je na rasporedu u nedjelju od 10 sati po lokalnom vremenu.

Sudac Kelly je izgubio živce jer je već bilo oko 23 sata u Melbourneu, a odvjetnici se nisu mogli dogovoriti gdje će Novak provesti vrijeme u pritvoru. Na kraju im je dopustio da se poslije saslušanja dogovore oko tajne lokacije kako bi se izbjegao medijski cirkus koji prati ovaj slučaj.

Ono što je sigurno je da se Novak ne vraća u hotel Park s ostalim imigrantima.

gol expired Novaku Đokoviću ipak ukinuta viza: Pokušat će odgoditi deportaciju, evo što sad slijedi divider

Treće i konačno saslušanje u nedjelju

Također, slučaj se seli na viši sudski nivo, to jest, s Okružnog suda na Federalni sud, što nije nikako bila želja Đokovićevih odvjetnika.

U nedjelju će, dakle, ova cijela saga morati biti završena jer bi, prema rasporedu ždrijeba Australian Opena, Đoković meč 1. kola trebao igrati u ponedjeljak protiv sunarodnjaka Kecmanovića.

Tijek događaja i saslušanja nakon novog ukidanja vize:

12:45 Sudac Kelly čeka da se odvjetnici dogovore na koji će način Đoković od subote u osam sati po lokalnom vremenu izdržavati imigracijski pritvor.

11:55 Đokovićev odvjetnik traži da Đoković ostane na slobodi do kraja sudskog postupka i saslušanja koje će se dogoditi u nedjelju.

Potom je prenio kako se Đoković, s kojim je na vezi, slaže da ostane u pritvoru koji bi bio osiguran u uredima njegovih odvjetnika te da se tamo održi ispitivanje koje je najavljeno u 8 sati. To bi spriječilo medijski cirkus, kaže odvjetnik Wood.

11:45 Predstavnik vlade je potvrdio kako Đokovića neće privoditi tijekom noći te kako neće biti deportiran do kraja sudskog postupka. Mora se javiti u 8 ujutro imigracijskim službenicima na razgovor, a onda može ostati sa svojim odvjetnicima, nakon čega bi trebao biti prevezen u pritvor tijekom subote.

11:40 Đokovićev odvjetnik je optužio ministra za imigraciju da je namjerno otezao s donošenjem odluke u petak poslijepodne kako bi njegov pravni tim imao manje vremena za novo suđenje, koje se treba dogoditi tijekom vikenda.

Također, kritizirao je odluku zbog toga što je, prema njemu, donesena zbog nezadovoljstva javnosti s potencijalnim Đokovićevim antivakserskim stavovima. Nazvao je takvu odluku iracionalnom.

11:25 Sudac Kelly je spomenuo moguću privremenu zabranu deportacije do subote u 17 sati po lokalnom vremenu (7 ujutro po hrvatskom) te kako će Đoković obaviti razgovor s imigracijskim službenicima.

11:15 Đokovićevi odvjetnici podnijeli su usmenu žalbu na odluku ministra o deportaciji, a uskoro će to učiniti i pismeno. Oni žele da se slučaj ne premješta na neki viši sud te žele da se cijeli proces završi najkasnije do ponedjeljka, kada bi Đoković trebao početi nastup na turniru.

10:40 U ovim trenucima sudac Anthony Kelly na Okružnom sudu odrađuje kratko očitovanje o tome koji su daljnji potezi u ovom slučaju. Podsjetimo, radi se o sucu koji je na prethodnom saslušanju odlučio u korist Đokovića zbog proceduralnih pogrešaka prilikom postupanja Granične policije, koja je prvi put Đokoviću uskratila vizu.

Stream saslušanja možete pratiti ovdje.

10:15 Najmanje realan je scenarij prema kojem će Đoković bez borbe prihvatiti odluku te u subotu sjesti na avion za Europu. Očekuje se žalba na odluku ministra, a sud će odlučiti usvaja li se ona i Đoković ostaje ili se odbija i Đoković mora napustiti zemlju.

No ima još jedna opcija, da se u slučaju nove Đokovićeve sudske pobjede ovaj put vlada žali na odluku suda. Nejasno je kada bi te odluke trebale biti donesene i bi li onda Đokovića morali deportirati usred turnira.

10:00 Ova drama s Đokovićem u Australiji traje od četvrtka, no cijeli slučaj možemo povezati s događajima još od 14. prosinca. Evo pregleda ''slučaja Đoković".

9:45 Ono što se sad svi s razlogom pitaju jest znači li Đokovićeva deportacija i trogodišnju zabranu ulaska u zemlju, što se posljednjih dana dovodilo u vezu s ovom odlukom.

9:30 Đoković još uvijek nije maknut sa ždrijeba Australian Opena, u kojem je izvukao sunarodnjaka Miomira Kecmanovića. Ako ga deportiraju, na njegovo mjesto ubacit će 5. nositelja, Andreja Rubljova.

9:15 U tijeku su razgovori Đokovićevih odvjetnika i predstavnika vlade. Đoković se najavio na razgovor s imigracijskim službenicima za subotu i do tada će sigurno ostati na slobodi.

9:00 Glasnogovornik okružnog suda u Melbourneu je objavio kako je sud spreman za hitni postupak, ali još nikakva žalba Đokovićevih odvjetnika nije stigla.

8:55 Reuters javlja kako im je izvor blizak Đokoviću rekao da ''tenisač razmatra mogućnosti''.

8:45 ''Zahtjev za privremenu odgodu deportacije Đokovićev tim može podnijeti odmah, a kako su i sami suci najavili, slučaj će biti tretiran kao prioritet. Najvjerojatnije će se odluka donijeti do ponedjeljka'', izjavila je odvjetnica iz Brisbanea srpskog porijekla, Nada Marinović.

8:30 Postoji, navodno, jedan scenarij prema kojem bi Đoković dobio privremenu vizu dok traje postupak žalbe, rekao je za australske medije bivši zamjenik tajnika ministarstva za imigraciju, Abul Rizvi, koji tvrdi kako će Đokovićev tim pokušati prvo osporiti odluku ministra.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider