Tenis
SPORTOVI
Tenis
sam priznao grešku

Đoković napokon saznao zašto je sud presudio protiv njega: Vize ga je stajalo vlastito priznanje

Federalni sud u Australiji objasnio je odbijanje žalbe Novaka Đokovića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao što su to i najavili prilikom objave odluke prošle nedjelje, u kojoj se odbija žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize od strane ministra imigracije Alexa Hawkea, suci koji su zasjedali u ovom slučaju objavili su razloge nekoliko dana nakon saslušanja.

Podsjetimo, tri australska suca na Federalnom sudu nisu odlučivala o tome zašto je ministar donio odluku o deportaciji i jesu li njegovi razlozi valjani već je li ta odluka donesena legitimno ili nije. Presudili su protiv žalbe Đokovićevih odvjetnika, i to jednoglasno.

gol expired Đoković sprema milijunske tužbe, uz njega samo još jedan od prvih 100 tenisača nije cijepljen divider

"Vodila se velika rasprava o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te rasprave neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan navesti razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi s pitanjem od visokog javnog interesa dana pažnja formuliranju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebao razmotriti stvar te dovršiti i dostaviti razloge.''

''Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes", stoji u obrazloženju suda.

gol expired Reuters tvrdi: Đoković kupio kompaniju koja proizvodi lijek za koronavirus divider

Suci su htjeli naglasiti sljedeće:

"Parlament je jasno dao do znanja u članku 116 da ministar može poništiti vizu ako smatra da prisustvo njezina nositelja u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu'', poruka je suda koja direktno ide protiv glavnog argumenta Đokovićevih odvjetnika.

Đokovića je vize stajalo priznanje da je okolo išao znajući da je pozitivan na COVID 

U argumentaciji suda moglo se vidjeti i zašto je ministar Hawke donio odluku o ukidanju vize, a jedan od argumenata ministra bio je i ovaj:

''Također sam uzeo u obzir činjenicu da postoje dokazi koji sugeriraju da je gospodin Đoković u prošlosti pokazao očigledno zanemarivanje potrebe za izolacijom nakon što je dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus. Dana 18. prosinca 2021. gospodin Đoković je svjesno prisustvovao intervjuu i fotografiranju s L'Equipeom. On navodi kako je osigurao da se distancira i da je nosio masku, ali da nije nosio masku dok je fotografiran. Gospodin Đoković je javno priznao da je prisustvovanje ovom intervjuu bila 'greška u procjeni' i da je trebalo odgoditi ovu obavezu, s obzirom na to da je prethodno 17. prosinca 2021. dobio pozitivan rezultat.''

Novak se trenutačno nalazi u Srbiji te ne želi pričati u javnosti, kako je i najavio prilikom svojeg priopćenja u Melbourneu, sve dok ne završi Australian Open.

ATP je u srijedu i službeno potvrdio tenisačima i tenisačicama odluku francuskog parlamenta koji je donio zakon po kojem se u toj zemlji natjecati mogu samo stranci koji su cijepljeni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider