Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
popularni cveba

Tko je Hrvoje Horvat, izbornik hrvatskih rukometaša

Hrvoje Horvat naslijedio je Linu Červara na klupi hrvatske rukometne reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvoje Horvat, poznat i pod nadimkom Cveba, postao je novi izbornik hrvatske rukometne reprezentacije u siječnu 2021. nakon što ga je gotovo jednoglasno izabrao Hrvatski rukometni savez na sastanku na kojem je prihvaćena ostavka Line Červara. Horvata je predložio Červar, kojem je on bio pomoćnik od 2017. godine kada je legendarni hrvatski trener po drugi put preuzeo klupu Kauboja.

Horvatov prvi veliki izazov bio je kvalifikacijski turnir za Olimpijske igru u ožujku, na kojem Hrvatska nije uspjela izboriti Tokio. Prvi veliki izbornički uspjeh tražit će u Mađarskoj na na Europskom prvenstvu 2022.

Horvatov popis reprezentacije za Euro pogledajte OVDJE.

Hrvoje Horvat Cveba, izbornik hrvatskih rukometaša - biografija

Horvat je rođen u Bjelovaru 1977. godine i sin je legendarnog rukometaša Hrvoja Horvata starijeg, poznatog i pod nadimkom Cveba, koji mu je velikim djelom usadio ljubav prema rukometu, a s njim dijeli ime, prezime i nadimak.

Cveba je s ORK-om Partizan postao klupski prvak Europe, dok je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine te dvije bronce na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine.

Ljestvica skupine I Rukomet Euro 2022: REZULTATI svih utakmica Europskog prvenstva divider

Horvat mlađi svojevremeno je bio uspješan rukometaš koji je igrao za brojne poznate klubove, a svlačionicu je dijelio s hrvatskim rukometnim legendama poput Ivana Balića, Mirze Džombe, Valtera Matoševića, Pere Metličića...

Svojim trenerskim CV-jem itekako se može pohvaliti jer ima tvz. Master licencu koja je vrlo cijenjena u svjetskom rukometu i otvara vrata svih trenerskih funkcija, i klupskih i izborničkih.

Trenersku karijeru počeo je u Dubravi

Tijekom igračke karijere nastupao je za ORK Partizan, Medveščak, RK Zagreb, a imao je i nekoliko kraćih izleta u Švicarsku i Njemačku. Igrao je na poziciji srednjeg vanjskog, a krasio ga je jako dobar pregled igre. Sam je za sebe svojedobno rekao da je bio jako spor, ali da se zato jako dobro služio mozgom na poziciji na kojoj je igrao.

Na početku trenerske karijere sjeo je na klupu RK-a Dubrava, koji se tada borio za prvoligaški život. Nakon nekog vremena Dubrava je postala respektabilan prvoligaš koji se borio za sami vrh rukometa u Hrvatskoj. Prije sedam godina odveo je Dubravu u finale Kupa protiv tada nedodirljivog RK-a Zagreb.

Godine 2017. preuzeo je klupu Nexea iz Našica te ga je uspješno vodio sve dok nije postao hrvatski izbornik. Plasirao se s Našičanima na završnicu regionalne Seha lige, dok se u domaćem prvenstvu redovito hrvao s PPD-om Zagreb za naslov prvaka Hrvatske.

Igračka karijera

  • RK Bjelovar (ORK Partizan)
  • RK Medveščak
  • RK Zagreb

Trenerska karijera

  • Hrvatska (mladi)
  • RK Dubrava
  • RK Nexe Našice
  • Hrvatska (pomoćnik)
  • Hrvatska

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider