Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teddy boys 95

Oni su među najbrutalnijim navijačima u Europi: Dogovaraju tučnjave, treniraju MMA, upadaju na teren i tuku protivničke igrače

Dinamo i Legija sutra igraju utakmicu 3. pretkola Lige prvaka u Maksimiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kasno navečer u zagrebačkoj Dubravi dogodila se masovna tučnjava u kojoj je sudjelovalo dvjestotinjak suprostavljenih navijača zagrebačkog Dinama i poljske Legije.

Navodno su poljski navijači autobusima stigli u Zagreb s jadranske obale, na kojoj trenutačno ljetuju, a sve s ciljem da izazovu nerede u Dubravi.

Po svemu sudeći, namjerno su odabrali upravo taj zagrebački kvart koji je na glasu kao dio grada s najžešćim navijačima Dinama.

Ubrzo su se navijači Dinama organizirali, a onda krenuli u masovni sukob u kojem su korištene baklje, palice, stolice i stolovi s terasa zagrebačkih kafića, a navodno je i nekoliko kafića uništeno.

Prema riječima poznavatelja poljske navijačke scene, koja slovi za jednu od najbrutalnijih u Europi, dogovorene tučnjave sasvim su uobičajena pojava za njih.

U dogovorenim tučnjavama, koje se nazivaju "ustavke", uporaba oružja nije dopuštena, ali zato Poljaci sate provode u teretanama ili klubovima te treniraju različite borilačke vještine. Sve to rade kako bi poboljšali borbene vještine i kako bi bili što spremniji za sukobe s ostalim navijačima.

  Sugovornica iz Dubrave U Dubravi nakon nereda uništeni brojni kafići, svjedokinja tučnjave: "Bježali su po krovovima i dvorištu. Još sam u šoku, ne znam što se dogodilo" divider

Bez ikakve dvojbe, navijački poljske Legije, koji se nazivaju "Teddy Boys 95", trenutačno su najjača navijačka skupina u Poljskoj.

Nakon što je klub 2002. godine zapao u ogromne financijske probleme, navijači su godinama vodili žestok rat s upravom kluba koja je dizala cijene ulaznica, dok su oni prosvjedovali.

Bojkotirali su utakmice, a posebno je zanimljiv događaj s utakmice finala Kupa Poljske kada su uletjeli na teren i nasrnuli na igrače suparničkog kluba, Lecha iz Poznana. Oduzeli su im pobjedničke medalje i fizički ih napali.

Unatoč tome uprava kluba odlučila je dovesti jednog od igrača Lecha, što je izazvalo još oštrije reakcije navijača. Nesretni igrač cijelo je vrijeme bio na meti navijača Legija, zbog čega je odlučio napustiti klub nakon samo deset utakmica.

Tučnjava u Dubravi VIDEO Pogledajte scene kaosa u Dubravi: Potukli se BBB-ovci i poljski navijači, lete baklje i stolice, na terenu bila i interventna policija divider

U godinama koje su uslijedile, s manjim prekidima, nastavio se sukob vlasnika i navijača, a trajao je sve do 2012. godine kada je napokon omraženi vlasnik napustio klub. Njegovo mjesto preuzeo je bogati biznismen i dugogodišnji navijač kluba, a tada je započeo i rezultatski uspon kluba.

Navijači su dobili svoje mjesto na tribini i postigli su primirje s upravom kluba.

Kamere Nove TV na mjestu događaja u zagrebačkoj Dubravi:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider