Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mito i korupcija

Veliki korupcijski skandal trese FIFA-u: Švicarska banka priznala da je oprala mito za nogometne službenike

Švicarska banka oprala je desetke milijuna dolara za službenike iz svjetske nogometne organizacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Švicarska banka pristala je platiti skoro 80 milijuna dolara kazne jer je oprala više od 36 milijuna dolara mita koji su plaćeni međunarodnim nogometnim dužnosnicima, prenosi ugledni Reuters.

Banka Julius Baer, treća po veličini banka u Švicarskoj, platit će kaznu od 43,3 milijuna dolara, a oduzet će joj se i 36,4 milijuna dolara za obavljanje transakcija u periodu od veljače 2013. do svibnja 2015. godine. 

gol expired UEFA ukida pravilo oko kojeg se lome koplja već desetljećima: Zbog njega su jedni slavili, a drugi plakali divider

Američko Ministarstvo pravosuđa kaže da je banka svjesno prala novac, kako bi prikrila pravu namjenu plaćanja i promovirala prijevaru.

U podmićivanju su sudjelovale osobe koje su nezakonito plaćale službenike iz FIFA-e, da bi zauzvrat dobili prava na prijenos nogometnih utakmica.

"Banka je pomogala korumpiranim službenicima FIFA-e u pranju više od 36 milijuna dolara", kažu iz američke Službe unutarnjih prihoda (IRS). No, kako je banka otpočetka surađivala s Ministarstvom pravosuđa, dogovorena je nagodba.

Osim toga, tužitelj je odlučio umanjiti iznos nagodbe za pet posto, tako da će švicarska banka platiti nešto manju kaznu u iznosu od skoro 80 milijuna dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider