Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
122 Hrvata, 23 Portugalca

Navijači Vitorije bijesni zbog ''zastrašivanja'' Torcide, traže ostavku šefa policije, zaustavljeni busevi iz Lisabona: ''Neki su govorili portugalski''

Uoči utakmice Vitorije i Hajduka navijači su imali uvertiru u centru Guimaraesa.

Navijači Vitorije Guimaraes (Foto: Afp)

Danas od 18 sati Hajduk gostuje u Guimaraesu kod Vitorije. U prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige Bijeli su slavili s 3:1 i imaju lijepu prednost pred uzvrat.

Pobjednik ovog dvomeča igrat će sljedećeg četvrtka u Villarrealu protiv najvećeg favorita cijelog natjecanja za prolaz u skupine Konferencijske lige.

U Guimaraesu se očekuje više stotina navijača Hajduka, među kojima bi trebalo biti i onih iz Lisabona zbog poznatog velikog prijateljstva Torcide i No Name Boysa, navijačke grupe slavne Benfice.

Predigra u internetskim prepucavanjima navijača dobila je, nažalost, svoj nastavak kasno sinoć u centru grada na sjeveru Portugala.

Policija: Manji incident, nema privedenih, nije bilo sukoba

Stotinjak osoba upalo je na glavni gradski trg te stvorilo paniku bacanjem baklji i stolica s terasa kafića. No treba reći kako se, na sreću, sve svelo samo na ''zastrašivanje'' i ''pokazivanje''.

Nije bilo fizičkog sukoba, a policija je u svom izvještaju navela kako se radi o manjem incidentu u kojem nitko nije priveden niti je bilo materijalne štete.

Je li bilo dogovora za neki ''sastanak'' domaće navijačke skupine White Angels, jedne od najžešćih u Portugalu, s Torcidom, nije poznato, no srećom do huliganske tučnjave nije došlo, barem ne u incidentu na glavnom gradskom trgu i okolnim ulicama.

Napustili grad u pet autobusa za Porto

U srijedu ujutro policija je objavila kako je pronašla navodne izgrednike.

"Nakon što su ispunjeni svi sigurnosni uvjeti, prišli smo autobusima i legitimirali 122 hrvatska državljanina, 23 Portugalca i devet navijača ostalih nacionalnosti", priopćila je portugalska policija napomenuvši da su navijači zatim u pet autobusa napustili Guimaraes i otišli u Porto gdje im je vjerojatno bio smještaj.

Potvrđeno je tako i jutros kako privedenih nije bilo, a policija je ponovila kako se nije radilo većem izgredu.

Domaćini bijesni, traže ostavke

Domaća navijačka udruga Vitoria Sempre je pak tijekom noći izdala priopćenje u kojem optužuju policiju da je dopustila zastrašivanje domaćeg stanovništva i turista u centru grada.

Kažu da nije bilo njihove reakcije ni prisutnosti u centru grada.

''Tražimo odgovornost i ostavku zapovjednika policije jer nije stao u obranu građana Guimaraesa te brojnih turista koji borave u gradu'', piše u priopćenju.

''Policija nije bila sposobna spriječiti ovo što se dogodilo, niti je odmah odgovorila na događaje'', dodaje se.

Udruga je navela da su nerede ''navodno izazvali Hajdukovi navijači premda su neki od njih govorili portugalski, s lisabonskim naglaskom'', čime se referirala na prijateljstvo Benficine navijačke skupine No Name Boys i Hajdukove grupe Torcida.

Busevi iz Lisabona zaustavljeni prije Porta

Portugalski mediji javljaju i kako je policija sinoć zaustavila autobuse na autoputu između Lisabona i Porta u kojima su navodno bili navijači Benfice koji su se zaputili u Guimaraes. Zanimljivo, sinoć je Benfica gostovala u danskom Midtjyllandu.

Portugalska policija bit će tijekom dana biti na novim iskušenjima jer se stadion Vitorije nalazi u centru grada. No iz policije tvrde kako nadziru gostujuće navijače od sinoć te kako imaju situaciju pod kontrolom.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider