Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
hat-trick Oršića

Jedna od najvećih senzacija u povijesti i Dinama i Europske lige: Modri nokautirali Tottenham i ušli u četvrtfinale!

Dinamo je napravio prvoklasnu senzaciju, s 3:0 pobijedio Tottenham i izborio četvrtfinale Europske lige.

Galerija Dinamo - Tottenham

Nogometaši Dinama napravili su čudo i plasirali se u četvrtfinale Europske lige, nakon što su nadoknadili 0:2 zaostatak protiv Tottenhama iz prve utakmice. Mislav Oršić zabio je hat-trick i svojim golovima odveo Modre do 3:0 pobjede!

 

U osnovnih 90 minuta junak Dinamovog trijumfa poništio je Tottenhamovu prednost iz prvog dvoboja. Sjajnim udarcem s lijeve strane kaznenog prostora u suprotne rašlje Mislav Oršić je u 62. minuti donio prednost hrvatskom prvaku, a preciznim završetkom akcije u 83. minuti na asistenciju Atiemena odveo je utakmicu u produžetak. Konačnih 3:0 postavio je solo prodorom i preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora u 106. minuti.

 

Dinamo će se tako u petak (13 sati) u Nyonu naći u bubnju s osam najboljih klubova Europske lige i prvi put u više od pola stoljeća igrati u četvrtfinalu nekog europskog klupskog natjecanja.

Krznar riskirao i pogodio s Franjićem

U Dinamovoj početnoj postavi u odnosu na londonski dvoboj Damir Krznar je napravio samo jednu promjenu: Marina Leovca je na lijevom boku zamijenio 21-godišnji Bartol Franjić, na poziciji na kojoj je standarno bio ozlijeđeni Joško Gvardiol.

Jose Mourinho je ozlijeđenog Korejca Sona u napadu zamijenio Lucasom Mourom, a umjesto Ndombelea na poziciji defenzivnog veznog zaigrao je Winks.

Iako je u uzvratni dvoboj pred praznim tribinama maksimirskog stadiona ušao sa zaostatkom od dva pogotka, Dinamo nije počeo bezglavo jurišati prema vratima Huga Llorisa. No, prvi udarac unutar okvira već je u 2. minuti uputio Mislav Oršić. No, njegov pokušaj s 25 metara nije bio dovoljno snažan, ni posebno precizan da bi gostujući čuvar mreže bio u problemima.

Tottenham je u 10. minuti odigrao prvu smisleniju akciju. Kane je odlično uposlio Dele Allija koji je iz prve pucao s ruba kaznenog prostora, ali je to loše učinio.

Tottenham opasniji u prvom dijelu

Dinamo je opasnije zaprijetio u 23. minuti. Prvo je Oršićev udarac završio u bloku, potom je s ruba kaznenog prostora pokušao i Franjić, ali je i taj udarac blokiran. Tijekom te akcije Lamela je zaradio žuti karton, jer je u skoku za loptom laktom udario Arijana Ademija.

Tottenham je imao potpunu kontrolu posjeda, a nešto konkretnije je momčad Josea Mourinha od toga počela imati u završnih 20 minuta prvog poluvremena. U 27. minuti je Lauritsen ostao "jedan na jedan" s Kaneom i nekako uspio zaustaviti najboljeg Tottenhamova strijelca. Samo minutu poslije Theophile-Catherine je u zadnji trenutak ušao u blok i spriječio udarac Lamele s desetak metara.

Najbolju priliku za pogodak Dinamo je propustio u 35. minuti. Lovro Majer je povukao kontranapad, odigrao dodavanja s Franjićem i Ademijem, a kad je ponovno pokušao proigrati svog kapetana, lopta mu se odbila od gostujućeg braniča. Majer je ostao sam na 14 metara, gađao je donji desni kut Llorisovih vrata, ali je lopta prohujala pokraj vratnice. Da je pogodio, Dinamo bi vodio.

Minutu poslije Sanchez je na vrijeme uklizao i spriječio novu opasnu akciju, ali je prisilio Llorisa na intervenciju kako lopta ne bi završila u mreži.

U 44. minuti Harry Kane je nakon Lucasovog proigravanja ostao "oči u oči" s Dominikom Livakovićem. Hrvatski reprezentativni vratar je na vrijeme Kaneu ušao u udarac i spriječio da najbolji topnik Spursa Dinamu postigne i treći pogodak u ova dva dvoboja osmine finala Europske lige.

Dinamo se okuražio u nastavku

Dinamo je bolje započeo drugo poluvrijeme i bio opasniji od Tottenhama kad je imao loptu u nogama. Prva prilika ukazala se u 49. minuti, kad je na ubačaj Oršića iz dobre pozicije pucao Bruno Petković, ali je njegov udarac blokirao Dier.

Najbolji Dinamov strijelac još se u boljoj prilici našao u 58. minuti. Ostao je sam na desetak metara iskosa s desne strane, ali je njegov udarac lijevom nogom otišao visoko iznad gola.

No, sve dobro što je Dinamo napravio u prvih sat vremena dvoboja došlo je na naplatu u 62. minuti. Lovro Majer je povukao kontranapad kroz sredinu igrališta i pravovremenom loptom proigrao Mislava Oršića na lijevoj strani. Dinamov reprezentativac je na rubu kaznenog prostora jednim potezom i korakom u desno slomio Auriera, a potom projektilom u suprotne rašlje svladao Huga Llorisa. Pravi pogodak s Oršićevim potpisom.

Samo tri minute poslije Dinamo je mogao i do drugog pogotka. Bruno Petković je u srcu kaznenog prostora primio loptu i mogao pucati iz okreta, ali je odlučio vratiti prema Jakiću koji je imao čist udarac s ruba kaznenog prostora, ali je pucao visoko preko vrata.

Prve prijetnje Tottenhama donijele su Mourinhove zamjene. U 74. minuti je Lo Celso pucao s ruba šesnaesterca. Lopta je od bloka malo i promijenila smjer, ali je Livaković bio priseban i obranio.

U 74. minuti je Lucas Moura imao dobru priliku u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac prošao pokraj vratnice.

U 83. minuti nova erupcija oduševljenja na Dinamovoj klupi i na terenu, a isprovocirao ju je opet Mislav Oršić. Sjajnu akciju odigrali su hrvatski prvaci. Lopta je kao 'po špagi' od Petkovića preko Ademija došla do Atiemwena na desnom krilu. Nigerijski napadač se probio u kazneni prostor, a onda precizno uputio prizemnu loptu na deset metara gdje je utrčao Oršić i po sredini vrata pogodio mrežu za 2:0 i izjednačenje londonskog rezultata, što je Dinamu donosilo produžetak.

Ukupnu pobjedu Tottenhamu mogao je u 85. minuti donijeti Harry Kane. Na ubačaj Garetha Balea dobro je pucao glavom, ali su zajedničkim snagama Livaković i Theophile-Catherine spriječili pogodak.

Produžeci u kojima su Modri dominirali do zadnje dvije minute

U produžetku je ponovno Dinamo bolje počeo i prvi došao na korak do pogotka. U 94. minuti su se Gavranvić i Atiemwen bili u prilici pucati s ruba kaznenog prostora, ali nije bilo posla za Llorisa. No, to je bio samo nagovještaj za akciju u 96. minuti.

Marin Leovac je dobio odličnu loptu u kaznenom prostoru, ostao sam pred Llorisom, ali je njegov udarac desnom nogom bio neprecizan. Činilo se da bi udarac lijevom bio opasniji.

Prva prijetnja Tottenhama dogodila se u 102. minuti. Theophile-Catherine je zaustavio Kaneov prodor po desnoj strani, ali ne i povratnu loptu prema Baleu koji je pucao snažno s 20-ak metara. Srećom, lopta je prošla pokraj lijeve vratnice Dinamovog gola.

Englezi su počeli pritiskati prema kraju prvog dijela produžetka i stvorili nekoliko obećavajućih situacija, no Livaković nijednom nije morao intervenirati, jer su dobar posao obavili obrambeni igrači ispred njega.

Bljesak Oršića koji će se vrtiti

U 106. minuti još jedan bljesak Mislava Oršića doveo je Dinamo na rub čudesnog preokreta. Sjurio se između trojice Tottenhamovih igrača, došao do ruba kaznenog prostora i desnom nogom naciljao bliži kut. Lloris se ispružio, ali nije mogao spriječiti drugi europski 'hat-trick' brzonogog Oršića u utakmici karijere.

Za plasman u četvrtfinale Europske lige i izbacivanje momčadi koja je prije dvije godine bila europski doprvak, "plavi" su trebali još samo 14 minuta sačuvati svoju mrežu.

U 115. i 116. minuti hrvatski prvak i njegovi navijači preživjeli su 60 sekundi užasa, a Dominik Livaković stekao status drugog Dinamovog junaka. Prvo je obranio udarac Lo Celsa sa 14 metara, a ono što je napravio minutu poslije je pravo čudo. Spetljali su se Dinamovi obrambeni igrači kod desne vratnice, lopta se otkotrljala na suprtonu stranu do Kanea koji je pucao s desetak metara i kad se činilo da ništa ne može zaustaviti pogodak, Livaković se bacio poput mačke i spriječio gol koji bi slomio srca Dinamovih navijača.

Ivanušec je u 121. minuti izašao sam pred Llorisa, ali ga nije uspio zaobići i staviti točku na ovu utakmicu koju je obilježio Mislav Oršić - prvo ime najvećeg preokreta u Dinamovoj povijesti nastupa u europskim kupovima.

DINAMO - TOTTENHAM HOTSPUR 3:0 (0-0, 2:0)

Stadion Maksimir

Sudac: Davide Massa (Italija)

Strijelci: 1:0 Oršić (62), 2:0 Oršić (83), 3:0 Oršić (106)

DINAMO: Livaković - Ristovski (od 90. Stojanović), Lauritsen, Theophile-Catherine, Franjić (od 81. Leovac) - Majer (od 82. Gavranović), Jakić (od 75. Atiemwen), Ademi (od 118. Perić) - Ivanušec, Petković (od 90. Mišić), Oršić

TOTTENHAM HOTSPUR: Lloris - Aurier (od 107. Bergwijn), Sanchez, Dier, Davies (od 91. Reguilon) - Sissoko, Winks (od 68. Ndombele) - Lamela (od 60. Bale), Alli (od 68. Lo Celso), Moura (od 85. Vinicius) - Kane

 

DINAMO - TOTTENHAM 3:0

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider