Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zekić naoštrio zube

Hrvatska kolonija u spasilačkoj misiji: "Mađarski Hajduk" cilja nezadovoljnu Osijekovu zvijezdu

Zoran Zekić i još šestorica hrvatskih nogometaša u Diosgyoriju večeras gostuju kod moćnog Ferencvarosa u Budimpešti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši trener Osijeka Zoran Zekić i ostatak brojne  hrvatske kolonije u mađarskom fenjerašu večeras kreću u spasilačku misiju na najtežem terenu.

Zekićev Diosgyori gostuje kod mađarskog diva, prvoplasirane momčadi prvenstva Ferencvarosa. Fradi je apsolutni favorit za obranu naslovu prvaka, dok je Diosgyori u jako teškoj situaciji.

Posljednji je na ljestvici s 10 bodova. Ima pet bodova zaostatka za pretposljednjim Budafokijem i sedam bodova za slavnim Honvedom, koji je na spasonosnom desetom mjestu.

Dvije posljednjeplasirane momčadi izravno ispadaju iz lige. Nema doigravanja. Prije nego što je Zekić početkom godine preuzeo klupu Diosgyorija, popularni klub iz Miškolca, klub sa 110-godišnjom tradicijom, za koji se smatra da ima jedne od najodanijih i najfanatičnijih navijača u Mađarskoj, mađarske kolege vuku paralelu s Hajdukom, upisao je šest uzastopnih ligaških poraza i bio je glavni kandidat za pad u niži rang natjecanja.

Hrvatska kolonija u Diosgyoriju

Poveznica između Diosgyorija i Zekića je Lorinc Meszaros, koji više nije formalni vlasnik Osijeka, ali javna je tajna da je njegov utjecaj najveći preko fondova koji su preuzeli uloge. Meszaros je krajem prošle godine ušao u Diosgyori i jedan od prvih jačih poteza mu je angažiranje poznatog hrvatskog stručnjaka kojem je bio šef u Osijeku.

Zekić se prihvatio teškog zadatka s Meszarosovim obećanjem da će dobiti pojačanja. U posljednja dva-tri tjedna u Diosgyori je stiglo osam novih igrača, od toga šest hrvatskih, a kako saznajemo, uskoro će stići još neki.

Zasad su došli Marko Malenica, Goran Milović, Vinko Soldo, Luka Marin, Alen Grgić i Diego Živulić. Većinu njih Zekić jako dobro poznaje jer ih je trenirao u Osijeku.

Uz njih su došli estonski reprezentativac Artur Pikk iz finskog KuPS-a i bosanskohercegovačke krilo Asmir Suljić iz Maccabi Petah Tikve. Mađarske kolege nam kažu da se spekulira kako Diosgyori cilja Osijekova veznjaka i mađarskog reprezentativca Laszla Kleinheislera, koji je u Osijek stigao kao zvijezda, no u posljednje vrijeme, čini se, nije baš zadovoljan statusom, jer kako bi ga inače mogao dovesti posljednjeplasirani klub mađarske lige. 

Diosgyori želi Kleinheislera

Doduše, novac nije problem. Diosgyori i Osijek imaju istog ulagača i što se tiče papira, sve se može lako dogovoriti. Kleinheisler bio bi veliko pojačanje u borbi za ostanak. Mađarske kolege smatraju da bi i njemu koristilo jer bi dobio priliku ponovno uhvatiti ritam i vratiti se u uži kadar nacionalne selekcije.

U dvije pripremne utakmice Diosgyori je upisao pobjede. Pobijeđen je Debrecen 1:0 i Mezokovesdi 3:1. To su možda naznake buđenja Diosgyorija, no hrvatski stručnjak je oprezan s prognozama uoči nastavka sezone.

„Pobijedili jesmo u pripremnim utakmicama, ali nisam odveć zadovoljan viđenim. Može to puno bolje. Došlo nam je puno novih igrača, no barem smo mogli vidjeti gdje imamo najviše problema“, kazao je Zekić u najavi nastavka sezone.

„Ja i moj stručni stožer moramo vuči odmjerene, pametne poteze kako bi pronašli sustav i stil igre koji nam najviše odgovara. Nisam znao previše o mađarskom nogometu prije nego što sam preuzeo Diosgyori. Gledao samo tek Ferencvaros i Fehervar u Europi, no mislim da ovaj klub ne zaslužuje zadnje mjesto na ljestvici. Velika je odgovornost biti trener kluba takve povijesti, koji ima brojne navijače. Moramo razmišljati pozitivno i boriti se za svaku loptu. Samo na taj način možemo osvajati bodove“, poručio je Zekić.

Zekić treba skupiti još 30 bodova

Kolege iz uglednog Nemzeti Sporta procjenjuju da će za ostanak u ligi biti potrebno osvojiti najmanje 40 bodova, jer očekuju da će i Honved i Ujpest ubrati više bodova nego jesenas. Dakle, Zekićeva momčad u 18 preostalih kola treba skupiti 30 bodova.

Nije nemoguće, ali neće biti lako. Neke stvari će biti jasnije nakon večerašnje utakmice s Fradijem u Budimpešti. Barem će se vidjeti kakve su mogućnosti Zekićevih pulena. Naravno da bi i bod bio zlata vrijedan. Bio bi to golemi psihološki podstrek. No ako bi pružili i samo jak otpor, to bi bio solidan pokazatelj za buduća iskušenja.

Mađarske kolege očekuju da će Zekić od prve minute pružiti šansu Grgiću, Soldi i Miloviću, sva trojica će biti u zadnjoj liniji, dok bi Živulić mogao zaigrati u veznom redu.

Roko Baturina u vršku napada Ferencvarosa

Očekuje se da će u vršku napada aktualnog prvaka biti hrvatski napadač Roko Baturina, koji je prešao u Ferencvaros početkom kolovoza za odštetu od 700 tisuća eura. Baturina je Dinamov igrač koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u slovenskom Bravu. U deset ligaških utakmicama postigao je tri gola, još pet golova dodao je u dvije utakmice mađarskog Kupa.

U današnjem broju Nemzetija pričao je mađarskim kolegama kako su u Zagreba zatekla oba jaka potresa, i onaj u ožujku i ovaj posljednji koji je najjače pogodio Petrinju, a dobrano se osjetio i u glavnom hrvatskom gradu.

„U posljednje četiri prvenstvene utakmice postigao sam tri gola. Želim nastaviti seriju i zadržati mjesto u momčadi. Odmor je bio kratak, ali fizički se dobro osjećam“, poručio je Baturina.

Vidjet ćemo večeras tko će biti zadovoljniji – Baturina ili hrvatska kolonija u mađarskom fenjerašu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider