Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mašinerija je pokrenuta

Legendarni napadač brusi Barcin dijamant i stvara novog Messija: Katalonci imaju novu superzvijezdu

Legendarni švedski napadač Henrik Larsson radi s Ansuom Fatijem na ispravljanju pogreška i poboljšanju realizacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ansu Fati glavna je tema katalonskih medija. Nakon što je bio dvostruki strijelac na otvorenju sezone protiv Villarreala, 17-godišnji krilni napadač Barcelone ne silazi s naslovnih stranica.

Katalonski mediji utrkuju se tko će mu dati veće pohvale. Propagandna mašinerija se zahuktala, očito je da se od Fatija radi nova superzvijezda. Era Lionela Messija na Camp Nouu primiče se kraju pa treba stvoriti nasljednika. Barca sve baca na mladog Fatija, kao što je nekoć sve uložila na Messija. I pogodila!

gol expired McGregor priprema UFC-u šamarčinu kakva još nije viđena: Dogovorio veliki revanš za prosinac! divider

Hoće li pogoditi s Fatijem, je li odnedavni španjolski reprezentativac taj potencijal, vrijeme će pokazati, no zasad mu ide jako dobro.

Henrik Larsson radi s Fatijem

Očito je da ima prostora za napredak, logično je da treba još dosta toga naučiti. Ta tek mu je 17 godina. S njim najviše radi proslavljeni švedski napadač Henrik Larsson, koji je u stručnom stožeru novog trenera Ronalda Koemana. Ako je Fati nebrušeni dijamant, Larssonova je misija ispolirati ga do savršenstva. 

Fati najveći prostor za napredak ima u pogledu realizacije, a Larsson na tom području ima prebogato iskustvo. U svojem arsenalu ima puno toga za pokazati. U karijeri je postigao 434 gola, od toga 242 u Celticu.

Pep Guardiola (Foto: AFP) Guardiola potrošio gotovo pola milijarde na obranu: "Ako opet nije pogodio, to će biti Pepov kraj u Cityju" divider

Na dan kada je Fati rođen, 31. listopada 2002., Larsson je postigao pobjednički gol za Celtic protiv Blackburna u prvoj utakmici 2. kola Kupa Uefe. Celtic je te sezone otišao do finala i tamo izgubio od Mourinhova Porta 3:2. Larsson je u finalu postigao oba pogotka za slavni škotski klub. Nije bilo dovoljno. No više je sreće imao u Barceloni.

Za Katalonce je u dvije sezone postigao samo 19 golova, imao je dosta problema s ozljedama, no ipak je ostavio dubok trag na Camp Nouu. Najviše je zapamćen po tome što je preokrenuo utakmicu finala Lige prvaka protiv Arsenala 2006. Barca je gubila 1:0, Larsson je ušao igru u 61. minuti i s 34 godina na leđima asistirao Eto'ou i Bellettiju za potpuni preokret.

Junak iz Pariza

Tim trijumfom Barca se vratila na pobjedničku stazu. Slobodno se može reći da je preokrenula negativnu karmu nakon godina neuspjeha. Ronaldinho, Larsson i društvo utrli su put Messiju i njegovoj generaciji. Da Ronaldinho nije došao u Barcu, da nije bilo tog pariškog trijumfa, tko zna što bi bilo s Xavijem, Iniestom i Messijem. I ovako je malo nedostajalo da Xavi bude prodan.

Ako tko može objasniti Fatiju kako poboljšati koncentraciju i u konačnici realizaciju, onda je to Larsson.

„Mora imati veću konstantnost u svojoj igri i u svom nastupu. Ima sjajnu budućnost, ali ponekad mu nedostaje koncentracije”, prokomentirao je Koeman nakon utakmice s Villarrealom.

gol expired Zidane podigao rampu srpskom napadaču: Jović odlazi na posudbu u Italiju divider

Nizozemac je spustio loptu na zemlji. Svjestan je da bi euforija koja se stvorila oko Fatija mogla negativno utjecati na mladog igrača.

Koeman zna kako s mladim zvijezdama. Sve je prošao i vidio u svojoj velikoj karijeri. Nakon trofeja Gamper kritizirao je Fatija kazavši da njegova izvedba nije bila optimalna. Kritika je pala na plodno tlo.

Stvara se novi Messi

“Danas je imao ogromnu dubinu i stvorio je šansi“, kazao je Koeman nakon utakmice s Villarrealom.

"Dobar je dečko, otvoren za slušanje i savjete", kaže Koeman .

U cijeloj priči postoji i zamka. Prevelika očekivanja znaju sputati mlade igrače. Tu je Larsson da ga savjetuje i rastereti. Ako Fati nastavi slušati Larssona, mogao bi znatno napredovati.

U konačnici bi profitirali i on i Barca. A hoće li doseći Messijeve razine, to je već druga priča. Ne mora biti baš kao Messi da bi postao veliki igrač.

Prošlosezonski prvi topnik HNL-a o dojmovima iz novog kluba i grada

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider