Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počivao u miru

Preminuo legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković

Preminuo je od posljedica bolesti u 78. godini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni srpski košarkaški trener Dušan Duda Ivković, koji je u svojoj karijeri između ostalih vodio i Dražena i Acu Petrovića te bivši trener Šibenke preminuo je od posljedica bolesti u 78. godini.

Otišao je u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa u noći sa srijede na četvrtak.

Ivković je 1976. godine bio pomoćnik tadašnjem jugoslavenskom izborniku do 18 godina Luki Stančiću i s Acom Petrovićem u momčadi bili su zlatni na juniorskom Europskom prvenstvu, a u ljeto 1983. bio je trener jugoslavenske reprezentacije koja je s tad 18-godišnjim Draženom Petrovićem bila srebrna na Univerzijadi.

Godinu dana poslije Draženova dolaska u Cibonu 1984. godine postao je trener Šibenke koju je vodio do 1987.

Ivković se smatra jednim od najuspješnijih košarkaških trenera u Europi, osvojio je srebro na Europskom prvenstvu 2009. kao izbornik Srbije, a s Jugoslavijom zlato na Europskim prvenstvima 1989., 1991. i 1995. te naslov svjetskog prvaka 1990. i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine.

U klupskoj karijeri kao trener vodio je mnoge klubove, uključujući Partizan, Aris, Radnički, za koji je također igrao, zatim Šibenik, Vojvodinu, Paok, Panionios, Olympiacos, AEK iz Atene, CSKA iz Moskve, Dinamo iz Moskve i Anadolu Efes.

Kao klupski trener dvaput je osvajao Euroligu i Kup Radivoja Koraća, Saporta kup, Uleb kup, bio prvak Jugoslavije, Grčke i Rusije, a također je osvojio i kup i superkup u tim zemljama.

Trenersku karijeru završio je 2016.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider