Košarka
SPORTOVI
Košarka
U 52. godini

Iz Splita stiže tužna vijest: Preminula Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica u povijesti

Osvajačica srebrne olimpijske medalje tragično je preminula u 52. godini života u rodnom Spltu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica, tragično je preminula u 52. godini života.

Pod još uvijek nerazjašnjenjim okolnostima bivša hrvatska košarkašica izgubila je život danas ujutro u svojem rodnom Splitu.

Nakon uspješne košarkaše karijere Lelas se posvetila odgajanju mlađih generacija te je 2016. godine pokrenula vlastitu akademiju pod imenom "Košarkaška akademija Žana Lelas", u kojoj su trenirale djevojčice, ali i dječaci.

Unatoč svim poteškoćama, od prošle sezone seniorski sastav akademije Žana Lelas nastupa u elitnom razredu hrvatske ženske košarke.

Tijekom bogate karijere Lelas je ostvarila najveći uspjeh s reprezentacijom bivše Jugoslavije, s kojom je osvojila srebrnu olimpijsku medalju na Igrama u Seulu 1988. godine.

Zanimljivo, najveći uspjeh u karijeri postigla je kao najmlađa članica košarkaške reprezentacije, u koju je ušla sa samo 18 godina. Lelas je jedina Splićanka koja ima olimpijsku medalju u košarci, piše Slobodna Dalmacija.

Tri godine kasnije bila je i članica jugoslavenske reprezentacije koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu u Tel Avivu.

Košarkom se počela baviti s 13 godina u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika da bi s 18 godina prešla u šibenski Elemes, s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. i posljednje prvenstvo bivše države.

Nakon toga igrala je u Cenexu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, zagrebačkoj Centar banci, s kojom je osvojila dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, talijanskoj Messini, šibenskom Jollyju, španjolskim Zaragozi i Burgosu, da bi se 2006. vratila u Zagreb i igrala za ŽKK Croatia do kraja karijere 2008. godine.

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Kao članica reprezentacije Hrvatske sudjelovala je na europskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Inače, Žana Lelas je bila u braku s nogometnim trenerom Vjekoslavom Lokicom, s kojim ima kćer Niku, koja se također bavi košarkom.

Nažalost, iza Lokice je teško razdoblje. Prije dvije godine izgubio je roditelje, a iste godine on i supruga Žana završili su u bolnici. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider