Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ma je li ovo moguće?!

Najveća pobjeda u povijesti hrvatske košarke: Split slavio s nestvarnom razlikom!

Žuti su potpuno deklasirali goste, razigrala se domaća mladost i razlika je u konačnici bila zbilja nevjerojatna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dan nakon što su tricom s deset metara srušili podgoričku Budućnost u ABA ligi, košarkaši Splita ostvarili su nestvaran rezultat u hrvatskom prvenstvu.

U utakmici 17. kola Hrvatski Telekom Premijer lige Split je na Gripama pobijedio zagrebačku Hermes Analiticu s nevjerojatnih 125:59.

Tih 66 koševa razlike najveća je pobjeda u povijesti košarkaških natjecanja u samostalnoj Hrvatskoj. Dosadašnji rekord držala je Cibona, koja je svojedobno bila bolja od još Done sa 104:43.

Budući da se igralo dan za danom, odnosno da je razmak između utakmice u ABA ligi i HT Premijer ligi bio svega 20-ak sati, trener Splita Ivica Skelin dao je veću minutažu i značajniju ulogu talentiranim mladićima iz Splitove škole košarke, kao i onima koji nisu dio najjače petorke, a oni su mu odgovorili na pravi način.

Roko Gizdavčić postigao je 19 koševa, a Ivan Perasović 13. Prvo ime Žutih bio je Toni Perković s 24 koša, odmah do njega Darko Bajo s 22.

Roko Leni Ukić, koji se ovaj tjedan vratio u Split, još uvijek nema pravo nastupa u domaćem prvenstvu, a osim ozlijeđenog Marka Lukovića nije igrao ni Pavle Marčinković.

Jugoplastika je imala nekoliko sličnih skalpova

Inače, kolege s Dalmatinskog portala podsjećaju kako je ovo Splitova najuvjerljivija pobjeda u povijesti spram drugih rivala u elitnim natjecanjima. Dok se ovaj klub zvao Jugoplastika, godine 1965. svladali su Lesonit iz Ilirske Bistrice s 95:32, a pet godina kasnije bili su sa 122:63 uspješniji od Maribora.

U sezoni 1985./1986. Jugoplastika je sa 133:74 deklasirala Prištinu, a potom i u Kupu prvaka u sezoni 1989./1990. škotski Livingston sa 122:65.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider