Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Teške optužbe

Vijest koja je šokirala svijet: Ako je ovo istina, sport je otišao kvragu

Njemački televizijski program Das Erste objavio je šokantan dokumentarac u kojem se 99 posto vrhunskih ruskih sportaša optužuje za konzumaciju dopinga...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nijemci u svom dokumentarnom filmu tvrde da ruski sportaši plaćaju zataškavanje dopinških testova, ali i da je u sve upletena krovna atletska organizacija (IAAF), koja također prikriva određene rezultate testova.

Dokumentarac je emitiran u srijedu, a u njemu je jedna od gošći bila i bivša bacačica diska Jevgenija Pecherina.

"Većina, 99 posto, ruskih sportaša koristi doping. Možete nabaviti apsolutno sve. Sve što sportaš poželi".

Lilija Šobukova, Ruskinja koja je slavila na maratonu u Londonu 2010. godine, je priznala da je platila 450 tisuća eura Ruskoj atletskoj organizaciji da prikrije njen pozitivan nalaz dopinškog testa. Ona trenutno služi dvogodišnju suspenziju, nakon što su otkrivene neregularnosti u njenoj biološkoj putovnici.

U dokumentarcu se čak prikazuje i tajno snimani razgovor s Marijom Savinovom, osvajačicom zlata na Olimpijskim igrama u Londonu u utrci na 800 metara, kako priznaje da je koristila zabranjeni steroid oksandrolon.

No temelj svih optužbi su izjave bivše službene osobe Ruske antidopinške agencije (Rusada) Vitalija Stepanova i njegove supruge Julije, koja je bila suspendirana zbog dopinga. Oni su pred kamerama izjavili da su službene osobe Ruskog atletskog saveza nabavljale dopinška sredstva za sportaše, a zauzvrat su tražili pet posto njihove zarade s natjecanja.

Julija Stepanova je također otkrila kako su ruski sportaši izbjegavali dopinške testove mimo natjecanja tako da su se na trening-kampove prijavljivali pod lažnim imenom.

Nakon što je dokumentarac emitiran dosada su se oglasili WADA (Svjetska antidopinška agencija) i IOC (Međunarodni olimpijski odbor).

"Te ćemo optužbe shvatiti vrlo ozbiljno i detaljno istražiti situaciju", stoji između ostalog u priopćenju za javnost WADA-e.

"Ovo su zaista ozbilje optužbe. Ukoliko bi se pokazale točne nećemo oklijevati u poduzimanju maksimalno rigoroznih mjera u rješavanju problema", rekao je glasnogovornik IOC-ja Mark Adams.

Rusija, koja je početkom 2014. godine ugostila zimske Olimpijske igre na kojima je imala najviše osvajača medalja, trenutno na IAAF-ovom popisu ima 67 suspendiranih sportaša zbog dopinga.

Recimo i da se prošle godine pozivalo sportaše da bojkotiraju Olimpijske igre, upravo zbog navodnog dopinga koji koriste domaći sportaši.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider