Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brutalna odmazda

Na pomolu sukob epohalnih razmjera: Ovo će žestoko zatresti Europu!

Real Madrid navodno je otkrio tko stoji za FIFA-ine kazne o zabrani registriranja novih igrača u sljedeća dva prijelazna roka, a ne radi se o Barceloni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko to "smješta" Realu i Atleticu, pitanje je oko kojeg se lome koplja u španjolskim medijima i nogometnim kuloarima, nakon što je FIFA odrezala kaznu Madriđanima zbog nepravilnosti u dovođenju maloljetnih igrača.

Prva Zidaneova žrtva: Velika zvijezda zatražila odlazak iz Reala

U Madridu su mnogi odmah uprli prst prema Barceloni. Zna se da su Real i Barca kao „pas i mačka“, malo je reći da se Katalonci i Madriđani ne podnose, a kad tomu dodamo da su čelnici Barcelone gotovo izravno optuživali Real da je imao svoje prste u prošlogodišnjoj FIFA-inoj kazni zbog koje je imala zabranu registriranja igrača u dva prijelazna roka, logično je zaključiti da su Katalonci „pogurali“ priču.

Međutim, čini se da se ne radi o Barceloni ili bolje rečeno, ne radi se samo o Barceloni. Poznati španjolski novinar Eduardo Inda u televizijskoj emisiji „El Chiringuito“ otkriva kako su se u Realu dokopali informacija da iza svega stoji minhenski Bayern. Madriđani spekuliraju kako su Nijemci organizatori zavjere protiv španjolskih klubova, odnosno da su oni urgirali kod FIFA-e da kazni Barcelonu, a sada i Real.

Real poziva Barca u 'rat' protiv Bayerna

Teško je reći što je istina, jer nema konkretnih dokaza, odnosno Španjolci ih nisu prezentirali. Možda se samo radi o pokušaju Madriđana da se „operu“ pred Kataloncima od kojih sada traže podršku u nogometnim forumima i zajedničku akciju protiv Nijemaca. Real je pokrenuo sveobuhvatnu lobističku kampanju kako bi srušio presudu FIFA-e, pa je tako, primjerice, Javier Tebas, predsjednik Udruženja profesionalnih španjolskih klubova, otputovao je u Bruxelles gdje će zatražiti pomoć od političkih struktura u Europskom parlamentu.

Sumnjičavi katalonski komentatori ističu da španjolski „centri moći“ nisu toliko trudili kada je Barceloni odrezana kazna nego su ju ostavili na cjedilu da se sama brani pred optužbama.
Međutim, čini se da je Španjolski nogometni savez na čelu s Angelom Villarom, potpredsjednikom FIFA-e, ostao prilično distanciran i za sada se ne javlja. Moguće je da djeluje u „incognito“, jer nije baš zgodno da jedan od čelnika FIFA-e otvoreno ruši presudu svoje organizacije.

Zašto bi Barcelona pritiskala FIFA-u da kazni Real prilično je jasno, no zašto bi to radio Bayern?
Motiv postoji kao i indicije da Nijemci žele zaustaviti ili usporiti enormno jačanje španjolskih divova Barcelona, Reala i Atletica. Čelnici Bayerna u nekoliko navrata javno su prozvali Real i Barcelonu da troše poput „nosača aviona“ dok je španjolska država u enormnim dugovima.

Bayern želi zavladati Europom

„Dok Njemačka sanira propale španjolske banke, one daju stotine milijuna Realu i Barceloni da kupuju najbolje igrače na svijetu“, otvoreno su grmjeli čelnici Bayerna.

Bavarci se već godinama diče titulom „najzdravijeg“ nogometnog kluba na svijetu.
„U svijetu trenutno ne postoji klub koji se bez podrške svojih financijera može pohvaliti bilancom kojom se može pohvaliti Bayern", znao je poručiti Uli Hoeness dok je još bio na slobodi.

„Naše brojke su dokaz da u današnje vrijeme klubovi mogu ponuditi nogomet koji se može sam financirati. A ne da ga financiraju oligarsi ili šeici", dijelio je packe inozemnim konkurentima čelni čovjek Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

U Bayernu ne kriju da žele zavladati nogometnom Europom, glavni cilj je frekventnije osvajanje Lige prvaka, a na tom putu najveći konkurenti za sada su mu Barcelona i Real. Iz toga se može zaključiti kako je Bayernu u interesu da FIFA-a barem kratkoročno zaustavi Real i Barcu u kupovini najboljih igrača.

Brutalna odmazda Reala

Bavarci su ipak najviše pogođeni u živac kada su osjetili da im Barca i posebice Real „guraju nos“ u njihovo dvorište. Bayern je nekako podnio odlazak Tonija Kroosa u Real, za kojega su zauzvrat dobili Xabija Alonsa i „kešovinu“, no čini se da su ih posve razljutile najave kako Real namjerava „oteti“ Roberta Lewandowskog.

Koketiranje između Lewandowskog i Real traje već mjesecima, i to prilično otvoreno. Možda je to kap koja je prelila čašu strpljenja njemačkog velikana da uđe u otvoreni konflikt s Realom.
Vidjet ćemo kakav će stav zauzeti Barcelona, za sada se čini da su Katalonci nepovjerljivi prema Madriđanima i njihovim zaklinjanjem da nemaju baš ništa s kaznom koju im je odrezala FIFA. Možda jest istina da Bayern ima svoje prste u recentnoj kazni Realu i Atleticu, ali to ne znači da u svemu nije sudjelovala i Barcelona. Po toj logici možda su se Bayern i Barcelona urotili protiv Madriđana?

Kako god, očigledno je da se iza kulisa odvija bespoštedna bitka u kojoj se ne biraju sredstva, tako da se može očekivati kako će ljetni prijelazni rok biti iznimno zanimljiv. Real će žalbom vjerojatno prolongirati izvršenje FIFA-ine kazne pa će na ljeto krenuti u veliku kupovinu. Lewandowski je jedna od glavnih meta Madriđana. Taj posao mogao bi izazvati veliki „rat“ između Bayerna i Reala. Ako je moćni i kapriciozni predsjednik Reala uvjeren da im Bayern smješta, odmazda bi mogla biti brutalna, a budući da ni Nijemci nisu poznati kao „plašljivi“ ljudi koji se olako povlače, moglo bi doći do sukoba epohalnih razmjera.  
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider