Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima nesreću, ali i sreću

Nisu samo ozljede problem za Čačića: Pola reprezentacije uopće ne igra

Niz katastrofalnih vijesti ne prestaje pogađati hrvatsku nogometnu reprezentaciju pred kojom su dva gostovanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne pamtimo da se hrvatska nogometna reprezentacija našla u ovakvim problemima uoči službenih utakmica, kao što je to slučaj s kadrom kojeg je Ante Čačić izabrao za Kosovo i Finsku.

Počelo je s ozljedom koljena Luke Modrića koji je podvrgnut iznenadnoj operaciji, a zatim su izborniku otkazali i Dejan Lovren zbog bolova u leđima te Ivan Rakitić koji ima problema s Ahilovom tetivom.

Katastrofalni niz vijesti 'zaokružen' je onom posljednjom o ozljedi Marka Pjace. Njemu je napuknula kost lista i također će propustiti dvije ovotjedne kvalifikacijske utakmice.

U četvrtak će Hrvatska gostovati u albanskom Skadru, a da se više nitko ne ozlijedi do tog dvoboja s Kosovom, već sad se može reći da će reprezentacija biti drastično oslabljena, kako u toj, tako i u nedjeljnoj utakmici s u finskom Tampereu.

Da nedostaje samo Modrić, bio bi to veliki hendikep

Ne treba posebno naglašavati ulogu Modrića i Rakitića - oni su srce ove reprezentacije i njeni glavni igrači na terenu, a zajedno s Pjacom koji je protiv Turske na startu kvalifikacija bio u prvih 11 to su već trojica iznimno važnih prvotimaca na koje Ante Čačić ne može računati. Lovren je, iako zasad alternacija Ćorluki i Vidi, jedan od najboljih hrvatskih braniča i sigurno će nedostajati u rotaciji, tim više što je Ćorluka nedavno imao manjih zdravstvenih problema i, premda je najavljeno da će igrati, pitanje je hoće li biti na 100 posto.

Izostanci spomenute četvorke značajni su udarci, ali Čačić ima još nekoliko razloga za glavobolju, koji uslijed ovih šokantnih vijesti prolaze 'ispod radara'.

Pola reprezentacije van forme i bez dovoljno minuta

Radi se o minutaži i formi onih koji se očekuju da će istrčati kod Kosova i Finske. I dok Danijel Subašić među vratnicama nije sporan jer brani sjajno za svoj Monaco i u Ligue 1 i Ligi prvaka, već u obrambenoj liniji 'šteka'. Glavni pretendenti za bekovske pozicije su Šime Vrsaljko i Ivan Strinić koji ove sezone griju klupu. Vrsaljko je od dolaska u Atletico Madrid upisao tek jedan nastup i 90 minuta ukupno provedenih na terenu, a Strinić niti toliko (jedan nastup, 67 minuta).

Situacija nije puno bolja niti s njihovom eventualnim zamjenama. Tin Jedvaj je dosad znao uskočiti na desnog beka, ali ove sezone u Bayeru ima tek 177 minuta u Bundesligi i još jednu čitavu utakmicu u Kupu. Na lijevoj strani osim Strinića u kadru je i Josip Pivarić koji nakon teške ozljede koju je doživio nije ni blizu forme u kojoj je igrao prošle jeseni. On je odigrao tek pola (10/20) Dinamovih utakmica.

Veliki problemi u veznom redu

Niti u sredini terena situacija nije bitno drugačija. Štoviše, još je gora. Pored Čačićeva miljenika i osiguravača veznom reda Milana Badelja zaigrat će barem još dvojica, a možda i trojica veznjaka, ovisno za koju se formaciju Čačić odluči.

Marcelo Brozović u Interu je zbog nediscipline u nemilosti trenera Franka de Boera i u ovoj sezoni je zaigrao tek dvaput, a na terenu je ukupno proveo 65 minuta. Mateo Kovačić i dalje ima status quo kod Zinedinea Zidanea, ali je ipak uspio četiri puta u Primeri odigrati svih 90 minuta (uz još 93 minute u dva europska nastupa).

Nažalost, Marko Rog nakon velikog transfera u Napoli još uvijek čeka na prvi nastup, a njegov bivši suigrač Domagoj Antolić (pozvan kao zamjena za Rakitića) ima sličnu 'priču' kao i Pivarić - u posljednja tri mjeseca njegova igra je, velikim dijelom, daleko od reprezentativne što je i maksimirska publika prepoznala u nekoliko navrata, 'nagradivši' ga sa zvižducima.

Perišić se razigrao, što je s Mandžom?

Ivan Perišić će biti neprikosnoven na jednom od dva krila. Perišić je bio najbolji hrvatski igrač na Europskom prvenstvu u Francuskoj nakon čega je ostao u Interu gdje njegovim partijama s Eura nije bilo niti traga. Ipak, u posljednje vrijeme je dao naslutiti da se vraća i ako nastavi u takvom ritmu, Hrvatska i Čačić će dobiti veliko pojačanje.

Napad je posebna tema. Tu je kod Čačića najstandardniji Mario Mandžukić iako redovitije od njega u svojim klubovima i igraju i zabijaju i asistiraju Nikola Kalinić (Fiorentina), Andrej Kramarić (Hoffenheim) i Duje Čop (Sporting Gijon). Vidjet ćemo kako će se Čačić postaviti s obzirom na cijelu situaciju i hoće li se možda odlučiti za igru s dva klasična napadača.

Jer, ne treba zaboraviti da je sreća u nesreći to što ovako oslabljena Hrvatska igra protiv dvije najlošije reprezentacije u skupini. S osvojenih šest bodova Vatreni bi se vratili u poziciju glavnog favorita za prvo mjesto u skupini i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Svaki drugi rezultat, nekakav remi ili poraz, značio da su već prosuta (najmanje) četiri boda što bi za sobom potegnulo i pitanje Čačićeva statusa, bez obzira na svu silu ozlijeđenih i onih koji nisu u optimalnoj formi.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider