Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
za 100 tisuća kuna

NK Osijek prodan 'sumnjivom prijatelju Viktora Orbana', ali posao još nije gotov

Osječko Gradsko vijeće na sjednici je jednoglasno prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u Nogometnom klubu Osijek, po cijeni od 100 tisuća kuna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Rijeka postala vlasništvo Talijana, Istra 1961 Amerikanca, Osijek je prodan jednom Mađaru. Riječ je o Lorincu Mesarošu, čovjek iz uskog kruga prijatelja Viktora Orbana koji u dijelu mađarske javnosti predstavlja simbol ljudi koji su se naglo obogatili dolaskom na vlast kontroverznog mađarskog premijera.

Meszaroseva ponuda bila je jedina na javnom natječaju, a prethodno ju je prihvatilo nadležno gradsko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika svih stranaka u Gradskom vijeću. Predsjednik Povjerenstva vijećnik Damir Kramarić (HDZ) kazao je kako je zaključeno da se dosadašnja situacija u klubu mora završiti pronalaženjem privatnog vlasnika, pri čemu je ideja vodilja bila obavljena privatizacija NK Rijeka.

Istaknuo je kako je gospodarska situacija takva da grad više može ulagati milijune u NK Osijek, jer ima i drugih klubova o kojima treba skrbiti, a ovom odlukom klub se može spasiti od likvidacije i rasteretiti gradski proračun.

Vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik kazao je kako će stranka podržati prijedlog, ali i upozorio da se tako preuzima velika odgovornost, jer je, po njegovim saznanjima, Lorinc Meszaros, koji je poznat kao intimus mađarskog premijera Viktora Orbana "čovjek krajnje sumnjive ekonomske i poduzetničke prošlosti".

Ustvrdio je kako se o Meszarosu raspitao kod svojih poznanika u Budimpešti, i saznao "da on u Mađarskoj ne uživa ugled", a s obzirom da se u pronalaženje kupca uključio saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, Pecnik je upozorio da je "sve što je Glavaš poduzimao, završilo s nekakvom aferom".

Gradonačelnik Ivan Vrkić pozvao je vijećnike da se suzdrže od političkih kvalifikacija, posebice, ako bi mogle biti štetne za grad i klub, ili ugroziti već gotovo dovršeni posao, čiji bi neuspjeh klub odveo u likvidaciju. Vrkić je javno zahvalio Glavašu jer mu je, kako kaže, "on preporučio i doveo kupca", koji je spreman uložiti svoj novac, kako bi spasio klub.

Vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar ocijenio je kako je cijena od 100 tisuća kuna za vlasnički udio grada realna, s obzirom su ukupna dugovanja kluba oko 3 milijuna eura. Podsjetio je kako je ulagač već posudio milijun kuna NK Osijeku, iako još nije niti ušao u klub, a da o ozbiljnosti njegovih namjera govori i 2 milijuna eura, na računu u OTP banci, koje je odmah spreman uložiti u klub te pregovori koji se, usporedno s otkupom ovih dionica, vode i i o preuzimanju dugova kluba.

Posao nije gotov

Nakon odluke o prihvaćanju ponude Vrkić je kazao kako "posao nije gotov", jer sada ulagač u neposrednim pregovorima s vjerovnicima treba riješiti problem potraživanja prema klubu, prije svega s Gradskom bankom, te dogovoriti se s ostalim dioničarima, jer "u ponudi stoji da će posao biti zaključen, ako kupac stekne u paketu 90 posto dionica".

U izjavi novinarima Vrkić je kazao kako, po njegovim saznanjima, pregovori idu u dobrom smjeru te kako ima informaciju da će novi vlasnik za nekoliko dana doći u Osijek, kako bi se razgovaralo o budućim ulaganjima u klub.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider