Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hrvatska igrala kao da joj je taktiku složio Norvežanin: Izborniče, ne čekajte otkaz...

Hrvatska je u Norvešku došla igrati na „nulu“, baš onako kako ne treba i što je išlo na ruku Norvežanima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nažalost, ostvarile su se naše crne slutnje da bi hrvatski izbornik Niko Kovač nakon gostovanja u Oslu mogao dobiti otkaz. Još uvijek ne znamo hoće li se to dogoditi, ali jasno je da čelnici HNS-a u ovom trenutku o tome razglabaju i neće biti iznenađenje ako se odluče smijeniti Kovača. Kako je Hrvatska odigrala protiv Azerbajdžana i posebice Norveške, Kovač ne bi trebao čekati da mu daju otkaz nego bi se sam trebao zahvaliti na izborničkoj funkciji.

Kovač bijesan na igrače: 'Sve je krenulo još u Zagrebu'

Sterilna Kovačeva Hrvatska poražena u Norveškoj, upitan plasman na Euro!

Perišić i Vida: 'Moramo promijeniti igru, ispričavamo se navijačima'

Upropastio je sve što se moglo upropastiti. Još možemo shvatiti „kiks“ u Bakuu, ali nikako ne možemo dokučiti zašto se Kovač odlučio za kukavičku taktiku u Oslu?

Taktičko samoubojstvo

Hrvatska je u Norvešku došla igrati na „nulu“, baš onako kako ne treba i što je išlo na ruku Norvežanima. Bilo je to taktičko samoubojstvo. U poluvremenu smo prokomentirali da Hrvatska igra kao da joj je taktiku slagao norveški izbornik. Ako ste puno kvalitetniji, ako u momčadi imate zvijezde Reala, Barcelone, Intera i Juventusa, onda biste trebali od prve minute uzeti stvari u svoje ruke i pokušati što prije riješiti utakmicu. Jednostavno ne smijete si dopustiti da se pitanje pobjednika rješava u posljednjim minutama.

Kovač do kraja vjerovao Mandžukiću...

I naravno, kada tako krenete, onda vas kasnije neće ni sreća. Uz zbunjenog i ošamućenog Kovača, Mario Mandžukić najtragičnija je figura dvaju posljednjih dvoboja, koji su Hrvatsku izbacili iz sedla i sada se mora uzdati u druge kako bi se izravno plasirala na Euro. Što je sve Mandžo promašio u Bakuu i Oslu, teško je za povjerovati. I kada bi pucao dobro, lopta bi prošla tik uz stativu. No, u nogometu je najteže zabiti gol, za to treba najviše znanja, a Mandžo je potpuno izvan golgeterske forme već duže vrijeme. Kovač mu je vjerovao, usprkos kritikama poslije Bakua, opet ga je ubacio od prve minute, no Mandžo mu ovaj put nije vratio. Druge prilike možda neće ni biti.

Igrače ne treba amnestirati krivnje

Kako je moguće da Hrvatska u prvim utakmicama zabije Azerbajdžanu i Norveškoj ukupno 11 golova, a onda u uzvratima nijedan!? Nakon onakvog ulaska u kvalifikacije, prije svega bodovnog, doista treba biti majstor da se sve uprska na gostovanjima koja su do prije tjedan dana izgledala kao „lakše destinacije“. Kovač je glavni krivac, treneri su uvijek krivci, to je tako u nogometu, ali ni igrače ne treba amnestirati od krivnje. Kakva god taktika bila, koliko god izbornik promašio, oni su ti koji igraju na travnjaku. Ponekad se čini da im uvijek im nešto smeta, da su stalno nečim nezadovoljni, često se neki od njih ponašaju kao nedodirljive zvijezde, a onda pruže dvije ovako katasrofalne partije. Ne kažemo da nisu željeli, ali želju i htjenje nisu pokazali na terenu. Izgledali su anemično, mlitavo, bezidejno...

S Kovačom ili bez njega, ništa još nije gotovo, ostala su još dva kola, a Norveška u posljednjem kolu gostuje u Italiji i vjerojatno će morati pobijediti, ako Hrvatska pobijedi Bugarsku i Maltu, a to nije baš tako izvjesno nakon svega viđenog.

Treba li Niko Kovač i dalje voditi hrvatsku reprezentaciju?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider