Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
od drona do trona

Europo, stiže Albanija: Kužeov nasljednik, Švicarci i invazija na Francusku

Prvi put u povijesti Albanija ide na veliko nogometno natjecanje što je jedan od najznačajnijih događaja za tu zemlju u povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su etnički Albanci nedavno igrali na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, reprezentacija nikad nije bila dio velikog natjecanja. Kada se Europsko prvenstvo proširilo na 24 reprezentacije, jedni od onih koji su počeli sanjati bili su i upravo Albanci. Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Admir Mehmedi, Blerim Džemaili i Valon Behrami igraju ili su igrali za Švicarsku dok je Adnan Januzaj na SP-u bio s Belgijom, no ovo je nešto sasvim drukčije.

Pobjeda nad Armenijom i plasman na Euro u Francuskoj slavili su se noćas do ranih jutarnjih sati i to ne samo u Albaniji. Velika dijaspora također je burno slavila, a znamo da Albanaca ima po cijeloj zapadnoj Europi. U euforiji je cijela nacija, a kako i ne bi. Ovo je možda i najveća promocija te balkanske zemlje.

U svjetskim su sportskim medijima ovaj put zbog lijepe stvari. Prije samo nekoliko dana nije tako bilo. Ipak, kamenovanje autobusa sa srpskim reprezentativcima nije ni sjena onog što se dogodilo prije godinu dana. Akcija s dronom koji je na stadion Partizana spustio ekstremističku zastavu Velike Albanije zaprepastila je Europu, baš kao i reakcija srpskih huligana nakon toga.

Ni Švicarska ni Kosovo nego Albanija

Mnoge je tada začudilo što u Albaniji nije bilo osude tog čina, kao da je na toj zastavi granice Albanije nisu bile duboko u teritoriju susjednih zemalja. Politika se po starom dobrom balkanskom običaju ispreplela s velikim sportskim uspjehom, nacionalizam je u okršajima sa Srbijom proključao i kod jednih i kod drugih. U Albaniji s ponosom ističu kako im 'pola reprezentacije' porijeklom stiže s Kosova koje bi uskoro moglo dobiti i vlastitu reprezentaciju u FIFA-inim natjecanjima, ali se diljem te zemlje na velikim ekranima gleda - Albanija.

Nogometni 'albanski preporod' doživjet će svoj vrhunac sljedećeg lipnja u Francuskoj. Ne sumnjamo kako će albanski navijači biti jedni od najbrojnijih na Europskom prvenstvu. Spomenuta brojna dijaspora iz cijelog svijeta sjatit će se u francuske gradove jer tako nešto se doživljava svaki dan. Za Albance će taj Euro biti poput sna, kako god prošli na utakmicama.

Heroji nacije

A tko su heroji nacije koji su uveli najsiromašniju zemlju Europe među nogometnu elitu? Apsolutni broj 1 je kapetan i rekorder po broju nastupa Lorik Cana. Euro će biti kruna njegove bogate karijere u kojoj je igrao za PSG, Marseille, Lazio, Sunderland, Galatasaray… On je već u Francuskoj, u Nantesu u kojeg je stigao ove sezone.

S njim je u obrani i Napolijev desni bek Elseid Hysaj te stoper Berat Djimsiti koji je također jedan od brojnih Albanaca rođenih u Švicarskoj, ali se branič Basela odlučio igrati za Albaniju. Isti slučaj je i s još jednim braničem Basela Naserom Alijem, koji je prošao sve mlade selekcije Švicarske.

Ima tu još 'Švicaraca'. Taulant Xhaka brat je švicarskog reprezentativca Granita, a još jedan veznjak, Shkëlzen Gashi njegov suigrač u Baselu koji se nakon mladih reprezentacija alpske zemlje odlučio igrati za zemlju svojih roditelja. Identičan put imao je igrač Luzerna Migjen Basha koji je protekle tri godine proveo u Torinu.

Veze s Hrvatskom i Kužev nasljednik koji je sve promijenio

Odise Roshi je nedavno igrao za Skenderbeu protiv Dinama, a inače je igrač Rijeke kao i napadač Bekim Balaj. U samom vrhu napada je bivši nogometaš RNK Splita Sokol Cikalleshi koji se prometnuo u prvu špicu reprezentacije.

Albance uz Hrvate vežu i nogometni izbornici. Otto Barić vodio ih je prije devet godina, a pokojni Josip Kuže bio je od 2009. do 2011. prethodnik današnjem izborniku Gianniju De Biasiju. Bivši igrač Intera vodio je Torino čak u tri navrata, a prije Albanije sjedio je na klupi Udinesea. Danas već ima i albansko državljanstvo, a ova je reprezentacija njegov veliki projekt.

Kada je stigao 2011. godine, počeo je nagovarati mlade švicarske reprezentativce da zaigraju za Albaniju. Mnoge spomenute zvijezde švicarskog nogometa čekale su Kosovo i igrale za Švicarsku, a De Biasi je uvjerio one mlađe da dok čekaju Kosovo odaberu 'zemlju maticu'. Bio je to početak ove uspješne priče koja bi u budućnosti Albaniji mogla donijeti još ovakvih trenutaka. Sada će Albanci podrijetlom s Kosova i Makedonije manje birati igranje za zapadne zemlje, a više za Albaniju koja više nije 'mala reprezentacija'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider