Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Velika iskušenja u 2021.

Analiza zahtjevne godine: Evo koji igrači su se nametnuli Daliću i što najviše muči izbornika

Vatreni će u ožujku krenuti u kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a do tada podsjetimo se kakve su rezultate ostvarili u protekloj godini, koji su se igrači nametnuli izborniku i koji su problemi najviše mučili Zlatka Dalića.

Godina za nama bila je vrlo zahtjevna za sve europske reprezentacije pa tako i za našu. Vatreni su u razmaku od svega 2 mjeseca, samo u Ligi nacija odigrali 6 utakmica, a kada tome pridodamo i prijateljske susrete, ukupan učinak su: 2 pobjede, jedna neriješena utakmica i 5 poraza.

A zbog ovakvih rezultata, bilo je logično očekivati da Vatreni dožive pad na službenoj FIFA ljestvici, i to se i dogodilo. Otprilike u ovo vrijeme lani, Hrvatska je bila 6. reprezentacija svijeta, a onda, malo po malo, 2020. završila je izvan TOP-a 10, na poziciji broj 11.

No, da bi sve bilo transparentno, treba opet naglasiti da su Vatreni igrali u najtežoj skupini Lige nacija u kojoj su bili Francuzi, svjetski prvaci i samo jedna od 3 reprezentacije svijeta s vrijednošću većom od milijarde eura, a tu su bili i europski prvaci Portugalci, 5. momčad svijeta po vrijednosti i jasno, kvalitetni Šveđani čija vrijednost i nije toliko daleko od naših Vatrenih.

gol expired Transferna bomba iz Španjolske: Spektakularan transfer na vidiku. Slavni agent sve je pripremio divider

Ako su već rezultati bili teški za progutati, neki novi igrači dali su dašak ozbiljnog optimizma. Filip Uremović u kratkom se roku potvrdio se kao dobro rješenje na desnom boku i još bolja buduća mogućnost - na stoperskoj poziciji.

Duje Ćaleta-Car nije novo ime, ali se u 2020. definitivno potvrdio kao centralni branič budućnosti, ali i sadašnjosti.

Domagoja Bradarića mnogi su dugo čekali vidjeti u A reprezentaciji, a kada je konačno dobio priliku iskazao je golemi potencijal u napadu, a kada zaigra na svojoj poziciji lijevog beka, uvjereni smo da će potvrditi koliko dobro odrađuje i obrambeni dio posla.

Iz ofenzivnog djela, kao osvježenje, svakako se mora izdvojiti Antu Budimiru za kojeg nema dileme da ima što ponuditi reprezentaciji.

Uz njih, jasno, treba naglasiti da su vođe tog mladog vala, Vlašić, Brekalo i Pašalić u ovoj godini dodatno potvrdili svu svoju kvalitetu.

Nikola Vlašić, nakon fantastično odrađenih kvalifikacija za EURO, kvalitetno je odradio i ovu reprezentativnu godinu. Novi dodatan iskorak ostvario je i sjajni dribler Josip Brekalo. Mario Pašalić, pogocima u prijateljskim utakmicama Švicarskoj i Turskoj, također je učvrstio svoj status u reprezentaciji.

Za nadati se je i da su golovi i odlična sveukupna igra Matea Kovačića u posljednjoj utakmici protiv Portugala najava njegove potpuno afirmacije…

Uz te mlade zvijezde, svoje role na kvalitetan način odradili su i senatori reprezentacije. To se jasno prvenstveno odnosi na neponovljivog kapetana Modrića koji i za Real i za Vatrene u 36. godini igra na nevjerojatan način.

Odmah do njega je i Marcelo Brozović čije su fizičke, ali i igračke kvalitete za reprezentaciju važne gotovo kao i Modrićeve.
Nadalje, odlaskom u Zenit gdje ima maksimalnu minutažu i Dejan Lovren vratio se više-manje na visoke razine koje nije iskazivao za vremena kada nije bio standardan u Liverpoolu,

Za kraj od senatora treba izdvojiti i Ivana Perišića koji, unatoč promjenjivoj minutaži u Interu, opet dobro igra za reprezentaciju.

Četvrti strijelac u povijesti reprezentacije možda ne može uvijek biti baš na najvišoj razini, ali kad ga najviše trebamo i dalje je često "pravi"...

Od problema najveći su - opet bile - ozljede. Kramarić je češće bio izvan terena nego na njemu i želimo mu zdravu 2021., a još gora je situacija bila kod ljubimca nacije Šime Vrsaljka.

gol expired Jedan od najboljih rukometaša svijeta po dolasku u Egipat popljuvao domaćine: "Ovo je divlji zapad" divider

U omanji problem pretvorio se - Bruno Petković, neupitni nogometni genijalac, ali i nogometaš čiju ju fizičku spremnost ili bolje rečeno nespremnost negativno komentirao i izbornik Zlatko Dalić.

U osam utakmica skupio je prosječnih samo 18 minuta, ali i u tom razdoblju zabio jedan pogodak, no u posljednjem razdoblju počeo je iskazivati najveću boljku iz Dinama, a to je prečesti dolazak po loptu i posljedični izostanak golgeterskih reakcija.

A od starih boljki, opet se pokazalo kako protiv najboljih na svijetu jako teško branimo defanzivni skok.

I za kraj spomenimo još jednu važnu stvar u 2020. a to je da se od Vatrenih oprostio Ivan Rakitić, legenda reprezentacije koju ove brojke, jasno, ne dovoljno dobro opisuju, no njegovim odlaskom ostali smo bez prave alternative na delikatnoj poziciji zadnjeg veznog kada nema Marcela Brozovića. Možda je Toma Bašić rješenje koje se traži.

U ovoj 2021. godini, Hrvatsku očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a između njih i EURO. Nadamo se da je izbornik Dalić dobro snimio situaciju prošle godine i da će nas u ovoj odvesti do nove vatrene euforije

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider