Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
gol.hr u Londonu

Engleska svim silama napada Hrvatsku, Vatreni se ne smiju isključivo braniti: Dalićev taktički plan – uzvratiti udarac!

Engleska i Hrvatska otvaraju Euro velikim okršajem na Wembleyju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dosta je priče, vrijeme je za akciju. Hrvatska danas u 15 sati na Wembleyju otvara Euro dvobojem s domaćinom i jednim od glavnih favorita za osvajanje turnira - Engleskom.

Iako je hrvatska reprezentacija na sceni nepunih 30 godina, ogledi Hrvatske i Engleske postali su klasici svjetskog nogometa. Polufinale sa Svjetskog prvenstva 2018. još je u svježem pamćenju.

Englezi ne kriju da se žele revanširati i koliko je moguće kompenzirati pretrpljenu bol.

Posljednjih dana razgovarao sam s nekolicinom engleskih novinara i gotovo svi su uvjereni da će Gareth Southgate krenuti s trojicom u zadnjoj liniji. Predviđaju da će Tri lava zaigrati u izrazito ofenzivnoj formaciji 3-4-3. To govori da su Englezi uvjereni da su u ovom trenutku moćniji i da to trebaju iskoristiti forsirajući otvorenu, napadačku igru.

Engleska će napasti Hrvatsku, tu gotovo da nema sumnje. Southgate vrlo dobro zna da bi ga zajedljivi engleski mediji i zahtjevni navijači razapeli ako bi se upustio taktiziranje.

Englezi će najvjerojatnije jurnuti po rani pogodak i tako pokušati što prije riješiti utakmicu.

„Postoji osnovana pretpostavaka da će Raheem Sterling započeti utakmicu iako nije u dobroj formi“, otkrio nam je Nizar Kinsella, dobro obavješteni engleski novinar goal.com-a.

Ovo je postava koju nam je izdiktirao u pero: Pickford - Walker, Stones, Shaw - James, Rice, Mount, Chilwell - Rashford, Sterling, Kane.

Ako se predviđanja obistine i Englezi navale iz sve snage, postavlja se pitanje kako će Hrvatska odgovoriti.

Napad je najbolja obrana

Naravno da će se Vatreni morati dobro braniti, ali ako se odluče samo na obranu, teško će izdržati pritisak. Napad je najbolja obrana, kaže stara poslovica. Ne treba to shvatiti doslovce, no jasno je da će Hrvatska morati uzvraćati udarce ako želi izaći iz ringa na nogama.

"Znam da se kalkulira s imenima. Imamo kvalitetnu momčad i mislim da smo za sutra odabrali najbolje igrače i taktiku. Imat ćemo moćnu, potentnu i agresivnu ekipu," istakao je Dalić na jučerašnjoj press-konferenciji.

Kakvu je taktiku pripremio hrvatski izbornik, vidjet ćemo tek kada utakmice počne.

Mladi Gvardiol i Kramarić u prvih 11

Međutim, da bi se zamišljena taktika provela u djelo, postava mora biti odgovarajuća. Tu se ne smije promašiti. Prema svemu sudeći, pretpostavke oko ulaska Joška Gvardiola i Andreja Kramarića u prvi sastav čine se utemeljenim.

Čini se da je izbornik shvatio kako treba osvježenja u momčadi. Kramarić je već iskusni reprezentativac, njegovo postavljanje ne zvuči bogzna kako iznenađujuće. No činjenica je da se sve donedavno činilo kako je Bruno Petković sigurni starter. Štoviše, emitirani su signali da je skoro pa ključan. Očito to nije baš tako.

Gvardiol je ipak puno veće iznenađenje. Borna Baršić donedavno se činio zacementiranim, skoro pa nezamjenjivim na lijevom boku. Gvardiol je dugo percipiran kao stoper koji je silom prilika igra na lijevom boku. Kao takav nije se činio opasnim takmacem Barišiću.

Međutim, Gvardiol se partijama u Dinamu isprva nametnuo izborniku, a do kraja ga je kupio odvažnim izdanjem u pripremnoj utakmici protiv Belgije.

Tko su Englezi? Eurokutak donosi posebno predstavljanje

Rekao sam već da je Barišićeva izmjena na poluvremenu i uvođenje Gvardiola izgledalo simptomatično. Bio je to znak da Dalić nije zadovoljan Barišićem i da pruža šansu Gvardiolu. Ovaj ju je objeručke uhvatio, odigrao je vrlo dobrih 45 minuta.

Gvardiol je radio sve što Barišić nije u prvom poluvremenu; probijao je po strani i tražio loptu, bio je puno opasniji.

Zašto je Barišić samozatajan?

E, sad, postavlja se pitanje zbog čega je Barišić toliko samozatajan u posljednjim utakmicama reprezentacije? Barišićeva najjača strana u Rangersu su prodori i centaršutovi. Malo toga je koristio u utakmicama reprezentacije. Zašto?

Radi li se o nemoći da se pokaže ili je u pitanju nešto drugo, recimo taktika. Nije ista taktika kada krenete s remijem u utakmicu s tako jakim suparnikom kao što je Belgija i kada primite pogodak i morate se vaditi. Drukčije su percepcije.

Barišićevi zagovornici kažu da bi i on išao prema naprijed i probijao da je ostao u sastavu, jer više ne bi imalo smisla isključivo čuvati leđa Ivana Perišiću, što mu je osnovni zadatak kada se ima pozitivan rezultat.

Kako god, Gvardiol se doima fizički jačim, goropadnijim, motoričnijim, ali i odlučnijim i hrabrijim. Dalić želi iskoristiti njegovu snagu i visinu u nadmetanju s fizički moćnim suparnikom.

Kakvu će ulogu imati Kramarić?

Kakvu će ulogu imati Kramarić? Vjerojatno će biti plutajuća mina. Bit će puno rotiranja i mijenjanja mjesta. Teško da će se Kramarić ponašati poput klasičnog centarfora.

Ivica Medo uživo s Wembleyja

Krama najviše uživa na mjestu polušpica, voli loptu i asistiranje. Kad se povuče nazad, krila će se morati pravovremeno ubacivati iza leđa zadnje suparničke linije.

Lopta će doći, Krama je zna podvaliti. Naravno da se očekuje da bude i opasan po gol suparnika. Dalić traži golgetera, a Kramarić je najvještiji hrvatski strijelac.

Hrvatska je dominirala i pobjeđivala na SP-u u Rusiji dobrim dijelom zbog uspješne primjene intervalnog presinga. Na taj je način, recimo, pala Argentina. Kada bi se ukazala prilika, Hrvatska je u velikim utakmicama pod Dalićem znala izaći jako visoko i stisnuti protivnika, natjerati ga na pogrešku u predaji lopte u opasnoj zoni.

Koja će uloga biti Rebića?

U takvim taktičkim zamislima važnu ulogu imao je Ante Rebić, možda i presudnu uz Marija Mandžukića. Kada se Hrvatska odluči za presing, Rebić će se vjerojatno rotirati s Kramarićem i izlaziti na poziciju centarforu, da svojom silinom i snagom pokuša zaljuljati engleske stopere.

Naravno, pojedinačan presing nema smisla, to funkcionira samo momčadski. Harmonika mora raditi savršeno ako se želi dobar rezultat.

Vatreni će morati odgovoriti na englesku silinu, ali jasno je da se ne mogu cijelu utakmicu utrkivati s njima. Vezni red s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem sposoban je sakriti loptu i dati priliku suigračima da uhvate zraka.

Hrvati moraju koristiti svoje prednosti; tehničku superiornost i vic u igri. Fizikalije su ipak na strani Engleza.

Vrsaljko nije u formi

Očekivalo se da će Vatreni povratkom Šime Vrsaljka popraviti igru u fizičkom smislu. Pravi Vrsaljko podigao bi Vatrene možda i za 30 posto, no Vrsaljko je daleko od nekadašnje forme.

Ako ćemo pošteno, mnogi se njegove igre najviše pribojavaju, a sudeći prema odgovorima na neka pitanja, čini se da ni izbornik nije baš uvjeren da je Vrsaljko u stanju dignuti formu. No Dalić nema adekvatno rješenje za desni bok i vjerojatno ga neće mijenjati.

Jako će bitno biti kako će u utakmicu ući igrači kojima je ovo prvi veliki turnir u startnoj postavi. Prije svega tu mislim na Dominika Livakovića, koji je dobro branio cijelu sezonu u prvenstvu i Europskoj ligi, no Euro je nešto posve drugo. Da biste napravili uspjeh, morate imati sigurnog vratara. Livaković mora biti na razini zadatka da bi se uopće očekivalo nešto više od cijele momčadi. Slično vrijedi i za Ćaletu-Cara koji u posljednjim utakmicama nije ulijevao preveliko povjerenje.

Tko će pobijediti danas na Wembleyju?

Ukupno glasova:

Dobra je stvar što Hrvatska nije pod imperativom pobjede, pa čak i remija. Čak i ako izgubi, Hrvatska će imati jako dobre šanse proći dalje. Češka i Škotska ne bi smjele biti previsoke prepreke. Ako Vatrenu ne mogu izvući četiri boda iz ta dva susreta, a toliko će biti dovoljno za najmanje treće mjesto, nisu trebali ni dolaziti na Euro.

Za Dalićeve izabranike je jako važno do odigraju dobru utakmicu protiv Engleza i na taj način zadrže pozitivnu atmosferu. Ako i izgube uz dobru igru, neće biti prevelika tragedija. Drugo mjesto u skupini ionako se čini osjetno boljim nego prvo. Takav je ždrijeb. Nismo sigurni da će Englezi rado na Francuze, Portugalce ili Nijemce, ali teško da će kalkulirati već u prvoj utakmici u skupini. Ostavit će to eventualno za zadnju.

Moguće postave:

Engleska: Pickford - Walker, Stones, Shaw - James, Rice, Mount, Chilwell - Rashford, Sterling, Kane.

Hrvatska: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Rebić, Kramarić, Perišić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider