Tenis
SPORTOVI
Tenis
Roland Garros

Đoković u tri seta pobijedio Federera i izborio finale s Nadalom

Srbin Novak Đoković, najbolji tenisač svijeta, prvi puta u karijeri ostvario je plasman u finale Roland Garrosa. U polufinalu je pobijedio Švicarca Rogera Federera 6-4, 7-5, 6-3 nakon dva sata i pet minuta igre...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Đoković se efikasno revanširao za poraz koji je pretrpio lani od Federera u Parizu, također u polufinalu. Tada je Švicarac zaustavio pobjedničku seriju Đokovića od 43 uzastopne pobjede. Bio je to i Đokovićev zadnji poraz na Grand Slam turnirima. Nakon toga je osvojio Wimbledon i US Open lani, te Australian Open ove godine. Na sva tri turnira je u finalu pobijedio Španjolca Rafaela Nadala, koji će mu biti suparnik i u nedjeljnom finalu na French Openu. Ukoliko Đoković dobije taj meč, postat će tek treći tenisač u povijesti koji je povezao sva četiri naslova na Grand Slam turnirima, pa makar i ne u istoj godini. Australac Rod Laver je 1969. godine osvojio sva četiri u istoj godini...

>> Nadal razbio Ferrera: U finalu će se boriti za rekordni naslov!

Federer još uvijek ima pozitivan omjer u karijeri protiv Đokovića, sada 14-12, ali od zadnjih sedam mečeva odigranih lani i ove godine, Srbinu je ovo bila šesta pobjeda, Švicarac je ostao na samo jednoj, onoj lani u Parizu.

Federer je jako podbacio u petak. Bio je vrlo neprecizan, pogotovo u najvažnijim trenucima, kada je previše lopti bacio u aut ili mrežu. Mentalno je Đoković bio puno jači igrač na terenu, igrački puno precizniji. Napravio je samo 17 neforsiranih pogrešaka, a Švicarac čak 46!

Federer je zabio šest izravnih poena više jer je bio puno agresivniji igrač na terenu. No, upropastio je gotovo sve što je mogao. U prvom setu je napravio break za 3-2, pa odmah u sljedećem gemu izgubio servis, u desetom još jedan. No, to je malo u odnosu na propuštene Švicarčeve prednosti iz drugog seta. Poveo je 3-0 uz dvostruki break. Đoković je u četvrtom gemu nadoknadio jedan break. Pri vodstvu 4-2 je Federer propustio tri break-lopte, pa je opet izgubio servis. Svejedno je kod 4-4 napravio još jedan break i izborio servis za set. Niti to nije bilo dovoljno. Opet je Švicarac izgubio servis, pa u 12. gemu još jedan...

Za razliku od meča protiv Juana Martina del Potra, kada je okrenuo 0-2 u setovima, Federer nije izgledao kao tenisač koji vjeruje u još jedan preokret. Đokoviću je u toj dionici bio dovoljan samo jedan break, za vodstvo 4-2.

Rafael Nadal protiv Đokovića ima 18-14 u pobjedama. Srbin je dobio Španjolca lani u svih šest mečeva, uvijek u finalima. Uz već spomenuta ona najveća, svladao ga je i dva puta na zemlji, u Madridu, kada je prvi puta u karijeri bio bolji od Nadala na zemlji, te u Rimu. Nakon što je Đoković početkom godine u finalu Melbournea po sedmi puta zaredom pobijedio Nadala, zadnja dva meča, oba na zemlji, dobio je Španjolac, u finalima u Monte Carlu i Rimu. 

Roland Garros, tenisači, polufinale:

Nadal (2) – Ferrer (6) 6-2, 6-2, 6-1

Đoković (1) – Federer (3) 6-4, 7-5, 6-3

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider