Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Rukometni spektakl

Svjetsko prvenstvo srušilo rekord i prije otvaranja: Samo jedna država je uložila više

Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj bit će najskuplje na tlu Europe i najposjećenije ikad.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicom između Francuske i Brazila u pariškoj AccorHotels Areni večeras počinje 24. Svjetsko prvenstvo u rukometu. Bit će to po budžetu najskuplje Svjetsko prvenstvo na tlu Europe. Jer, teško da će netko nadmašiti budžet Katara iz 2015. godine. Postoje razne priče, ali nekako je najrealnija ona da je budžet bio oko sto milijuna eura. Tako da ovih 30 milijuna eura, koliki je budžet Francuza, izgleda kao sitniš.

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017: RASPORED utakmica Hrvatske

„Hrvatska je dosad bila domaćin Europskom i Svjetskom prvenstvu rukometaša i rukometašica. Naši budžet nisu ni približni ovome što sada imaju Francuzi. Tu možemo govoriti o čak trostruko manjim budžetima od njihovih 30 milijuna eura. Dobro, Europsko prvenstvo kojem smo domaćini sljedeće godine manje je zahtjevno od Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Imamo osam reprezentacija manje, prvi dio igra se u četiri, a ne kao ovdje u osam gradova“, kaže Silvio Njirić, direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza.

„Ne treba smetnuti s uma da je velik dio novca sigurno potrošen na sigurnost natjecanja. Posebice zbog terorističkih napada koji su sve učestaliji“, istaknuo je Njirić.
Ono što je sigurno je da će ovo Svjetsko prvenstvo biti najgledanije dosad jer je organizator pustio u prodaju 500.000 ulaznica, a dosad ih je prodano oko 400.000. Past će sigurno i rekord posjeta na jednoj rukometnoj utakmici kad je riječ o svjetskim prvenstvima. Za sada rekord drži Egipat. Tamo je finale između Švedske i Rusije (25:24) gledalo 22.000 gledatelja.

Budući da je kapacitet nogometnog stadiona u Lilleu, na kojem će Francuska igrati susrete nokaut faze, 27.500 gledatelja, jasno je da će on biti pun. Samo da Hrvatska ne bude sudionik te utakmice, a to bi se vrlo lako moglo dogoditi budemo li treći u skupini. Primjerice, iza Njemačke i Mađarske.

Što može Hrvatska na rukometnom SP-u u Francuskoj?

Ukupno glasova:

Mnogi se pitaju odakle francuskom rukometnom savezu 30 milijuna eura. Računica je prilično jasna. Od prodaje ulaznica i smještaja zarada je 18 milijuna eura. Dodatnih osam osigurale su države i lokalne vlade, dva milijuna eura uplatit će poslovni partneri i sponzori, a s dva milijuna sudjelovat će i Svjetski rukometni savez.

Kada su već uložili tako velik novac, red je da domaćin na kraju osvoji svoje šesto svjetsko zlato i da se na najbolji način od nacionalnog dresa oproste Narcisse, Abalo i Omeyer.

Zanimljivo je da je Francuska treći put domaćin SP-u. Jednom je kao domaćin već osvojila svjetski naslov, 2001. godine, a jednom je, 1970. godine, ispala u prvoj fazi. Na tom SP-u najbolji strijelac turnira bio je Vladimir Maksimov, dugogodišnji izbornik ruske reprezentacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider