Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Vratio se kući

Predstavljen Červar: Najavio promjene i otkrio što će biti kriterij za igrače

Nakon sedam godina izbivanja Lino Červar (66) se vratio na kormilo hrvatske rukometne reprezentacije s kojom je osvojio šest medalja, pri čemu i olimpijsko zlato 2004. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zoran Gobac i Tomislav Grahovac predstavili su Linu Červara kao novog hrvatskog rukometnog izbornika. Izbornik koji iza sebe ima svjetske rezultate, ali i koji je posljednji s Hrvatskom došao do zlata.

''Što da vam kažem? Došao sam doma. Život trenera s kovčegom u ruci je jedno putovanje. Za nekoga je to dugo putovanje, a za nekog trenera je to, nažalost, kratko putovanje. Moje putovanje kao trenera je zaista dugo, ukupno 20 godina u inozemstvu. No, dođe trenutak kad se čovjek zaželi svoje kuće'', rekao je u uvodu novi hrvatski izbornik te nastavio:

''Ja s ovog mjesta želim da se zahvalim rukometnom savezu Makedonije, tamo sam proveo sedam godina i poštovali su me. Htio bih se zahvaliti i Slavku Goluži i Željku Babiću, mojim nasljednicima u reprezentaciji, za sve ono što su postigli. I bez igrača ne bih bio ovdje gdje sam danas.''

Červar se vratio na klupu Kauboja nakon što su Babić i Balić smijenjeni nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Pred Červarom će biti pritisak domaćinstva Europskog prvenstva iduće godine, a na kojem Hrvatska želi doći do zlata, jedinog koje joj nedostaje.

''Neka ova godina do dolaska Europskog prvenstva bude poruka da samo zajedničkim trudom struke i igrača možemo doći do rezultata. Uvjeren sam da je poruka svih sportaša poruka mira, povjerenja i zajedništva. Zbog toga sam ponosan što sam dio toga.

Novi hrvatski izbornik vjerojatno će donijeti dosta promjena. Kako od stručnog stožera, još se ne zna ni njegov pomoćnik, tako da igračkog kadra koji bi trebao Kaubojima donijeti minimalno medalju na Euru, koje će se od 14. do 28. siječnja održati upravo u našoj zemlji.

''Od danas sam izbornik hrvatske reprezentacije, a na meni je da polako počnem tu priču slagati. Sigurno da je stožer važan, želim se okružiti dobrim ljudima koji misle svojom glavom. Već imam u glavi nekoliko imena, ali prije želim razgovarati sa svima tako da mi dajte malo vremena'', izjavio je Červar te nadodao:

''Cilj je sigurno da se borimo prema vrhu europskog rukometa. Najviše bih volio je da je najsjajnija. Vrlo bitno je da znamo koja je to cijena koju naši igrači žele platiti da bi došli na tu razinu. Sport prvo traži plati cijenu, a nakon toga ćeš platiti objed. Ovisit će o nama koliko ćemo biti posvećeni i predani, koliko ćemo imati kompetitivnosti i suradnje.

''Držim da bez one izreke rođeni natjecatelj ne možete napraviti beskompromisnog borca i to je moj kriterij za reprezentaciju. Nisam baš isti kao prije. Prihvaćam izazove i gladan sam uspjeha. Pokušat ću prenijeti na igrače da se borimo do kraja.''

Gobac: Bez iskustva nema uspjeha

Alfa i omega hrvatskog rukometa Zoran Gobac je otkrio kako je došlo do Červarova angažmana.

"Njegov povratak u naš rukomet je bio zamišljen na drugačiji način, ali znate kakva je situacija u kojoj smo se našli uoči EP-a. Bez iskustva nema uspjeha. Nitko ne garantira da će uspjeh sada doći. U Francuskoj smo imali medalju, imali smo priliku, ali stručni stožer nije odradio sve kako je trebao. U sportu nema slučaja. Červar će sam birati svoje suradnike, a mi moramo biti lojalni. Ispred nas je jedan od najvećih sportskih događaja u našoj povijesti," kazao je Gobac dodavši:

"Svi moramo dati sve od sebe. Moramo motivirati igrače i cijelu naciju."

U lov na finale

Červar je na klupi hrvatske vrste do sada osvojio olimpijsko zlato (2004), bio je svjetski prvak (2003), te još dva puta svjetski doprvak (2005, 2009). Također, ima i dva srebra sa europskih prvenstava, 2008. i 2010. godine. Reprezentaciju je napustio 2010. godine nakon što je u Austriji na EP-u osvojio srebrnu medalju. Bio je to posljednji finale kojeg su rukometaši odigrali na velikim natjecanjima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider