Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
klopp ispao gubitnik

TAKTIČKA ANALIZA Navijači bijesni, Mourinho se smije

Premda je kriv za najgori derbi desetljeća, pragmatični Mourinho nadigrao je Kloppa i zasluženo otišao neporažen s Anfielda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dva najveća rivala i jedan od najgorih derbija ocjena je sraza Liverpoola i Uniteda među navijačima u oba tabora. Dok si puk na stadionu i pred televizorima može dozvoliti romantiku i tražiti ljepotu, treneri nemaju taj luksuz te su i Klopp i Mourinho zasigurno zadovoljni nakon susreta na Anfieldu.

Liverpool dva desetljeća nije bio efikasniji i u boljoj formi te je na Anfield istrčao kao favorit. Međutim, ozljede ključnog igrača Adama Lallane i Georginija Wijnalduma Kloppa su natjerale da prvi puta ove sezone od prve minute zaigra s Emreom Canom.

United je u derbi ušao jedva pobijedivši osrednju Zoryju u Europa ligi da bi potom remizirao kod Stokea. Unatoč sjajnom startu čini se da Mourinho još uvijek traži najbolji sastav i nipošto nije htio riskirati poraz uoči paklenih deset dana kada ga očekuju Fenerbahce, Chelsea i Guardiolin City.

Dok se navijači sprdaju parkiranim autobusom Mourinho s ponosom likuje što je zaustavio jednu od najefikasnijih momčadi lige. Pragmatični Portugalac odlučio je ne izgubiti i odlično je pročitao Liverpool premda je time pljunuo nogometnim puritancima u oči. Međutim, ne igra Mourinho "ružno" zato što voli već zbog toga što je to najbolji način da zaustavi Liverpool.

Dvije su ključne karakteristike igre Liverpoola zbog koje je Klopp postao miljenik Merseysidea, a Mourinhova je momčad zaustavila obje.

U fazi igre kada nema posjed Liverpool izvrsno zatvara suparnika i osvaja lopte visoko na protivničkoj polovici. Mourinho, za razliku od Guardiole, ne gubi kosu kada mu bekovi ispucaju loptu daleko od gola kako je ne bi izgubili pod presingom.

Na gornjem dijagramu vidimo svu pragmatičnost pristupa Uniteda. Čak 42 puta su Mourinhovi igrači naoko bezglavo ispucavali lopte prema naprijed kako ne bi bili uhvaćeni u Kloppov "gegenpressing". Međutim, Mourinho si to može dozvoliti i ne treba stoga čuditi što se u ekipi nenadano našao često omalovažavani Fellaini. Uz Belgijanca, Ibrahimovića i Pogbu na terenu, United je osvojio čak tri puta više zračnih dvoboja od Liverpoola.

Da se ne radi o slučajnosti već o dogovorenom planu govori i podatak da su visoke lopte predstavljale čak deset posto ukupnih dodavanja Uniteda.

Druga značajna karakteristika Liverpoolove igre jest odlično kretanje ofenzivnih igrača bez lopte. No, i za to je Mourinho našao lijek.

Na gornjoj slici vidimo karakteristični Liverpool u posjedu s loptom gdje dva beka daju širinu momčadi koju potom iskorištavaju ofenzivci Sturridge, Firmino i Mane postavljeni u sredini terena. U normalnim okolnostima ovakav raspored bi rastegnuo svaku obranu i ostavio prostor između braniča koji potom iskorištavaju tri ofenzivna igrača ili dvojica veznjaka.

Međutim, ovdje vidimo zašto je Ashley Young izbacio iz momčadi Lingarda te zaigrao od početka prvi puta nakon siječnja. Mourinhou su trebali krilni igrači većeg radijusa kretanja i fizički izdržljiviji kako bi zatvorili suparničke bekove. Time je Mourinho oslobodio četvoricu iz defenzivne linije da se obračunaju s Liverpoolovim napadačima bez rizika da protivnik stvori višak igrača pred golom. Uz trojicu u sredini koji blokiraju dodavanja Liverpool je bio gotovo bezopasan većim dijelom utakmice.

Unatoč posjedu lopte od 65 posto, Liverpool je tek tri puta uputio udarac u okvir gola od kojih je samo prilika Emre Cana bila izgledna za pogodak. S druge strane, United je u strahu da primi gol iz kontre premalo igrača slao pred protivnička vrata. Samo je prilika Ibrahimovića u 53-oj minuti bila ozbiljna dok se sve ostalo svelo na očajničke pokušaje iz daljine.

United je u Liverpool došao ne izgubiti i Mourinho je odradio odličan posao kako bi zatvorio jednu od najefikasnijih ekipa lige. To mu je uspjelo odličnim presingom na samom početku nakon čega je Liverpool dugo tražio ritam. Igrom sa šestoricom u zadnjoj liniji Mourinho je navukao bijes javnosti ali je istovremeno uspio u naumu da Liverpoolu ne da prostor za proigravanja kroz sredinu.

Pravi gubitnik na kraju je ispao Klopp koji se nije znao prilagoditi igri gostiju. Tek je nakon 60. minute uvođenjem još nezaliječenog Lallane dobio obrise momčadi koju smo navikli gledati, no blok Uniteda pokazao se dovoljno čvrstim. Na kraju oba će trenera biti zadovoljna. Liverpool nakon derbija ima nekoliko lakših utakmica u prvenstvu dok je United zadržao mir uoči teškog tjedna koji im dolazi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider