Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
suparnik na konopcima

TAKTIČKA ANALIZA Ronaldo zabijao, ali Zidane je nadmudrio Simeonea nečim drugim

Premda je Cristiano Ronaldo odigrao možda i najbolju utakmicu sezone, uloge dvojice njegovih suigrača bile su ključne u pobjedi Reala protiv Atletica

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednji madridski derbi na Vincente Calderonu nije iznenadio samo rezultatom već i taktičkim doskočicama Zinedinea Zidanea. Premda je teško reći da li je legenda Reala taktiku "skrpao" usprkos, ili zbog ozljeda, činjenica je da je potpuno nadmudrio Diega Simonea na klupi gradskog rivala.

Iako je Real čitavu sezonu u izvrsnoj formi, na Vincente Calderon nisu došli kao favoriti. "Prvi puta konačno igramo s Realom na istoj razini", pohvalio se Simone prije utakmice. Ova izjava svakako je povećala pritisak na njegove igrače koji se na kraju pokazao neizdrživim.

Dok je Simeone u derbi ušao bez problema s kadrom, Real je jedva skrpao momčad. Toni Kroos, Alvaro Morata, Casemiro i Pepe definitivno nisu mogli igrati dok su Sergio Ramos i Benzema bili nespremni za cijeli susret.

Iako Zidane nije imao najbolje igrače na raspolaganju, imao je mir uoči velikog derbija i znanje da to iskoristi do maksimuma. Vjerojatno najboljoj momčad kontinenta, kada je u pitanju defenzivna faza igre, suprotstavio se strpljenjem i fleksibilnošću.

Na gornjoj slici vidimo Real u posjedu s tri igrača u posljednjoj liniji i bekovima u neobično defenzivnoj poziciji za igru gostiju. Kovačić i Modrić više paze na eventualni kontra napad u ulozi osigurača, dok ključnu ulogu u tranziciji prema napadu imaju Isco i Bale. Isco nema određenu poziciju na terenu već tijekom čitavog susreta traži prostor.

Upravo je njegova uloga bila ključna za Real. Iako Atletico igra izvrsno u fazi obrane Isco pronalazi prostor u kojem ima dovoljno vremena da se okrene licem prema golu i krene prema naprijed. Odlično Iscovo kretanje bez lopte nerijetko je Atleticovu obranu pomicalo lijevo i desno što pak koristi Bale, drugi ključni igrač Reala.

Na gornjem dijagramu vidimo način na koji je Zidane naumio izbaciti iz ravnoteže gradskog rivala. Bekovi Carvajal i Marcelo stoje u liniji s dvojicom osigurača u sredini terena. Vazquez je visoko uz aut liniju na desnoj strane čime Real pokušava maksimalno raširiti domaćina po dijagonali kao i prostore između igrača Atletica u sredini. Ideja je da se takvim rasporedom stvori više prostora za Isca i Balea koji u sredinu ulazi s lijeve strane.

U trenutku kada je situacija ostvarena Isco i Bale imaju tri opcije. Ako je moguće krenuti jedan na jedan, kombinirati međusobno kako bi izolirali dvojicu središnjih veznjaka Atletica ili vratiti loptu unatrag prema jednom od četvorice igrača u liniji te pokušati ponovo.

U konkretnom primjeru Juanfran čita dodavanje prema Baleu i lopta ide unazad. Međutim, da je Cristiano Ronaldo na lijevoj strani Juanfran bi mu morao posvetiti više pažnje čime bi i Bale dobio više prostora.
Kako je vrijeme odmicalo, a rezultat se mijenjao, Atletico je bio sve nervozniji. Odlično kretanje Isca i Balea izbacivalo je iz ravnoteže domaćina. Iako je Real možda bio bolji tijekom prvog dijela, ni Atletico nije bio bez prilika.

Premda i Atletico igra s četiri igrača u sredini Nunez, poput Balea, također ulazi u sredinu nastojeći stvoriti višak na desnoj strani Realove obrane. U gornjoj situaciji vidimo u kakvom je raskoraku Realova obrana. Naime Filipe Luis s loptom ulazi duboko na desnu stranu gdje ga čeka Carvajal. Istovremeno, i Torres odlazi u isti prostor za sobom odvlačeći Varanea čime je polovina Realove obrane uz aut liniju. Nakon brze povratne lopte prema Kokeu, zbog odlične igre bez lopte Torresa, otvara se prostor između dva centralna braniča Nacha i Varanea.

Dok Isco i Kovačić pogledima prate loptu u Kokea iza leđa im ulazi Nunez i sjajno utrčava u otvoreni prostor među bekovima. Na žalost po domaćina, ovakve situacije su bile pre rijetke da bi ugrozili gradskog rivala.

Početkom drugog dijela Rela se zadovoljio držanjem linije i čekanjem protunapada dok je Atletico izgledao odlučnije i agresivnije nego u prvom poluvremenu. No, kobna greška Savića Realu donosi penal nakon čega je utakmica praktično gotova. Atletico bezuspješno pokušava doći do gola dok Real čeka na kontru koju je na kraju i dočekao.

Atletico je teškim porazom protiv gradskog rivala izgubio možda najvažniju utakmicu sezone. Umjesto da smanje prednost Real im je pobjegao na devet bodova i posve ih udaljio od borbe za prvo mjesto. Gosti su pak pobjedom u gradskom derbiju prešli pokazali da mogu i bez pola momčadi. Premda je Cristiano Ronaldo vjerojatno odigrao najbolju utakmicu ove sezone, ključ za pobjedu bili su Zidane, Isco i Bale.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider