Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zidane kalkulirao

TAKTIČKA ANALIZA: Barceloni treba remont

Tek u kratkom intervalu kada je Real jurio izjednačenje i ulaskom Inieste Barcelona je bila nalik momčadi kakve se sjećamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

El Clasico nas je u posljednje dvije godine mazio s četiri gola po utakmici stoga nije čudno što je mršavi rezultat s Nou Campa ostavio pomalo gorak okus, naročito kod domaćina.

Real je derbi dočekao bez poraza na strani još od prosinca prošle godine i u impresivnoj formi s pet uzastopnih pobjeda.

S druge strane, Barcelona je uoči El Clasica već zaostajala šest bodova. Međutim, razlika u bodovima možda je bila i manji problem u usporedbi s igrom koju Blaugrana predstavlja u posljednje vrijeme. Iako su bez poraza od početka studenog i sraza s Manchester Cityjem, Barcelona je iznimno neuvjerljiva. U posljednjih pet utakmica Barcelona je tri puta remizirala s vrlo neuvjerljivom igrom. Pad forme poklopio se s izostankom Andresa Inieste koji je od studenog ozlijeđen ali se uoči sraza s Realom vratio treninzima.

Zbog svega navedenog, Zinedine Zidane si je mogao priuštiti prilično oprezan ulazak u utakmicu. Svojim igračima nije naredio visoki pritisak već je strpljivo stao na sredinu terena i čekao kontru kao i u gradskom derbiju s Atleticom.

Na gornjoj slici vidimo Real u defenzivnom bloku. Obzirom da nije morao juriti rezultat, real je u glavnom čekao na sredini terena gdje su Velasquez, Modrić i Kovačić relativno uspješno zaustavljali domaćine. Premda slika predstavlja naoko urednu situaciju za Real, u početku utakmice gosti su ostavljali prevelik prostor između linija.

Ista situacija iz perspektive Barcelone ostavlja potpuno drugačiji dojam. Naime, kako Real nije izlazio u visoki presing Barcelona je relativno lako dolazila do središnje trećine terena. S obzirom na relativno slabo zalaganje Cristiana Ronalda u defenzivnoj fazi, Mascherano je stvarao višak koji je trebao pokriti Isco. S obzirom na razmak između defenzivnih linija Reala iza Isca i Modrića ostaje prostor u kojem Barcelona opet ima brojčanu prevagu, ovoga puta 4 prema 1. U konkretnoj situaciji lopta dolazi do Gomesa, a potom i Suareza ali završava u korneru.

Na gornjem prikazu vidimo još jednu varijantu kojom Barcelona probija središnji blok. Opet je problem što Cristiano Ronaldo ne ometa protivnika i Busquets ima vremena sačekati horizontalno utrčavanje Neymara u sredinu.

Zinedine Zidane je riskirao ostavivši Barceloni mogućnost da relativno neometano ulazi u sredinu terena vjerujući kako se njegova obrana može nositi s Barceloninim veznim redom i pogodio. Naime, situacije poput opisanih bile su relativno rijetke jer je nakon 15-ak minuta Zidane podigao zadnju liniju smanjivši prostor u sredini terena. Ovo je pak olakšalo posao Luki Modriću i veznjacima Reala koji su uglavnom bez problema zatvarali linije dodavanja Barcelone.

No, kako se posljednja linija Reala podigla da zatvori prostor ispred sebe, prostor se otvorio iza njihovih leđa. Na gornjem dijagramu vidimo kako je Barcelona u prvom dijelu čak 20 puta pokušala dugim dodavanjima pronaći napadače. Međutim, to je u glavnom završavalo gubitkom posjeda domaćina.

Napokon je Barcelona u 52. minuti došla do pogotka iz prekida kada se igra u potpunosti mijenja. Ulaskom Andresa Inieste Barcelona odustaje od dugih lopti i igra kako smo navikli gledati.

Zinedine Zidane reagira uvođenjem Casemira umjesto Isca što Modrića oslobađa dijela defenzivnih zadataka. Međutim, ofenzivnija igra značila je više prostora za protunapade Barcelone. Uz više prostora koji ostavlja Real i bolji protok lopte s Iniestom, Barcelona stvara nekoliko prilika koje ne koristi. U posljednjih 15 minuta Zidane uvodi Asensija i Mariana prelazi na 4-2-4 te dolazi do izjednačenja iz prekida na samom kraju utakmice.

Na kraju, Zidane je kalkulirano igrao na kontre znajući da Barcelona mora biti otvorenija. Brzo je zatvorio sredinu terena i natjerao domaćina da igra dugim loptama što se pokazalo dobrim rješenjem za Real. Nakon sretnog pogotka Barcelone i ulaskom Inieste, domaćini su se okrenuli "svojoj" igri i mogli povećati prednost. No, osim tog kratkog dijela utakmice kada se Real morao otvoriti, Barcelona nije izgledala kao momčad koja može pobijediti. Posebno brine nemaštovitost srednjeg reda bez Inieste i pred Blaugranom ostaje dosta pitanja uoči zimskog prijelaznog roka. Real, za razliku od rivala, u ovom trenutku izgleda kao momčad koja zna kako doći do rezultata i ima samopouzdanja da to i uradi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider