Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Može li spasiti karijeru?

Bio je vratarska zvijezda i klupska legenda, a danas ga nitko ne želi

Bio je neupitna engleska jedinica i miljenik navijača jednog od najjačih klubova Premierlige, a danas ne zna gdje će igrati sljedeće sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pep Guardiola je dolaskom u Manchester City krenuo s nemilosrdnom čistkom, a njen cilj je jasan: katalonski stručnjak želi stvoriti momčad koja će moći u djelo provesti njegovu viziju nogometa.

Vjerojatno najpoznatija žrtva takve vizije je Joe Hart, dugogodišnji vratar i engleska reprezentativna jedinica, koji je omiljen među navijačima i već je postao legenda u plavom dijelu Manchestera. Guardiola je dugogodišnjem čuvaru mreže pretpostavio ne samo Claudija Brava, pojačanje iz Barcelone i svoju veliku želju, nego i Hartovu nekadašnju rezervu Willyja Caballera.

Razlog je bio jasan – Hart se ne uklapa u Pepovu viziju po kojoj vratar mora biti više od čuvara mreže, a od njega se očekuje da postaje ''treći stoper'' i sudjeluje u kreaciji igre. Bravo se nije proslavio na vratima Cityja; njegove brojne greške mnogima su poljuljale vjeru u Pepov proces, a odmah su krenule glasine o povratku Harta koji je utočište pronašao u Torinu, u kojem je postao prvi engleski vratar u povijesti Serije A.

Dočekan je kao zvijezda, ali svojim pogreškama poklonio je puno bodova

Hart je u Torinu dočekan kao velika zvijezda; navijači su ga odmah zavoljeli, a u prvom dijelu sezone branio je vrlo dobro. Njegova statistika u odnosu na Brava bila je osjetno bolja: više je puta sačuvao mrežu netaknutom, a po utakmici je bilježio gotovo dvostruko više obrana.

Međutim, s vremenom je Hartova forma padala: u prvih 17 utakmica imao je 3,2 obrane po utakmici, a do kraja sezone taj je učinak pao na 2,53. Njegove greške u nekoliko su navrata izravno koštale Torino vrijednih bodova u borbi za Europu. U broju primljenih golova Hart je bio treći najgori vratar Serije A – gori od njega bili su samo Albano Bizzari i Josip Posavec, vratari Pescare i Palerma, klubova koji su uvjerljivo ispali iz lige.

Guardiola je u međuvremenu priznao pogrešku s Bravom, ali to Hartu nije otvorilo vrata Cityja. Novi vratar postao je Brazilac Ederson Moraes koji je stigao iz Benfice za 40 milijuna eura, a Hart, nakon promjenjive forme u Torinu, može u najboljem slučaju računati na klupu.

Jasno je da takva opcija ne zadovoljava vratara koji je zbog toga i otišao u Torinu. Hartu trebaju minute i da ostane prvi izbor na golu reprezentacije – sljedeća sezona bit će presudna za popis putnika na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a Hart si ne može priuštiti godinu dana na klupi, a pogotovo u situaciji u kojoj dolaze mlade zvijezde koje pretendiraju na njegovu poziciju.

Nitko ne želi Harta

Jedini problem je što Harta, barem zasad, nitko ne želi. I sam Hart priznaje da nema pojma gdje će nastaviti karijeru; Torino nema namjeru otkupiti njegov ugovor, a ponuda zasad jednostavno nema.

''Voli bih dati izravan odgovor na pitanje gdje ću igrati sljedeće sezone, ali trenutno to ne mogu učiniti. Volio bih čuvati informacije vezane uz moju budućnost, ali trenutno nemam informacija koje bih mogao čuvati'', rekao je Hart. 

Hartu je 30 godina i u sljedećih bi nekoliko sezona trebao doživjeti vrhunac karijere, ali čini se da su najbolji dani već iza njega. Međutim, Hart ne gubi optimizam: nada se pronaći klub u kojem će imati stabilnost koja će mu omogućiti oživljavanje karijere koja je trenutno ''na aparatima''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider