Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a tek mu je 38!

Tudora čeka pakao: Ako ovo preživi, bit će heroj 30 milijuna navijača

Igor Tudor je preuzeo klupu Galatasaraya, a neće imati puno vremena za prilagodbu jer ga prvi veliki derbi čeka već za dva tjedna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igor Tudor je nakon odličnih rezultata s prošlosezonskim drugoligašem Karabüksporom preuzeo vruću klupu turskog velikana Galatasaraya. Angažmanu karijere su prethodile pobjede upravo nad Galatasarayem i liderom prvenstva Bešiktašom.

Dok je na čelu kluba iz, za turske uvjete, malog grada u blizini Crnog mora mogao raditi opušteno, to sigurno neće biti slučaj u Galatasarayu. Za velikana iz europskog dijela Istanbula navija čak 30 milijuna ljudi koji će Tudorov učinak mjeriti isključivo pobjedama, a čeka ga i svlačionica puna zvijezda koju će morati staviti pod kontrolu.

Boje Galatasaraya brane igrači poput Lukasa Podolskog, Wesleyja Sneijdera, Nigela De Jonga i Erena Derdiyoka, a prve zvijezde nisu u idealnoj formi i igraju promjenjivo. Momčad puna zvijezda je u prošlom kolu izgubila od 16. Kayserispora i trenutno se nalazi na trećem mjestu s tri boda zaostatka za drugim Istanbul Basaksehirom i pet za prvim Bešiktašom.

"Kao igrač sam bio pod pritiskom. I kao trener sam stalno pod pritiskom. Imam 38 godina, ali se osjećam starije. Iskustvo je jako bitno, a najvažniji su znanje i sposobnost, a ja stalno učim", rekao je Tudor prilikom predstavljanja.

Težak raspored i borba za svaki bod

Već za dva tjedna Tudora čeka pravo vatreno krštenje – veliki derbi s Bešiktašom. Pobjeda protiv gradskog rivala bila bi početak iz snova za Tudora i sjajan rezultat za Galatasaray koji traži povratak na vrh nakon razočaravajućeg šestog mjesta prošle sezone.

Puno vremena za odmor neće biti jer ga odmah u sljedećem kolu čeka još jedan težak posao - gostovanje kod petoplasiranog Antalyaspora. Pakleno će biti i početkom travnja kada je u tjedan dana na rasporedu veliki derbi s Fenerbahčeom i „mali“ gradski derbi s Basaksehirom.

Ovaj istanbulski klub osnovan 1990. se uspio ubaciti na privatnu zabavu gradskih velikana i zasada drži mjesto koje vodi u Ligu prvaka, a u Hrvatskoj je najpoznatiji kao krvnik Rijeke iz ovosezonskih kvalifikacija za Europa ligu. Koliko opasna može biti turska liga pokazuje prošlo kolo u kojem su sva tri vodeća kluba izgubila od momčadi iz donjeg dijela ljestvice.

Samouvjereni Tudor najavio naslov prvaka

Vodeću četvorku zatvara Fenerbahče koji kasni za Galatasarayem tri boda. U vrlo kompetitivnoj ligi punoj nogometnih zvijezda na zalasku karijere će se do kraja sezone voditi žestoka bitka za svaki bod, a ambicije Galatasaraya su uvijek biti na vrhu. Toga je svjestan i Tudor koji je najavio pohod na naslov.

"Došao sam ovdje jer vjerujem da možemo do naslova prvaka. Moj cilj je prvenstvo. Ispred nas je 14 utakmica i želimo u svakom susretu pobijediti," rekao je Tudor poručivši: "Želim vidjeti momčadski duh. Igrači moraju biti svjesni da igraju za momčad jer ćemo samo tako do trofeja."

"Znam koje su dobre, ali i loše strane momčadi. Imamo dosta posla, ali malo vremena. Slijedi nam gostovanje kod Rizespora, a potom i veliki derbi protiv Bešiktaša," rekao je Tudor koji je naslijedio Nizozemca Jana Olde Riekerinka.

Velika tradicija hrvatskih trenera u Turskoj

Hrvatski treneri imaju dugu tradiciju u Turskoj. Veliki Tomislav Ivić je vodio i Galatasaray i Fenerbahče. Otto Barić je također bio trener Fenera, a Slaven Bilić je na čelu Bešiktaša postao idol navijača. U ovo izabrano društvo ulazi i Tudor nakon samo četiri godine trenerske karijere.

Tudor je u situaciji u kojoj vrlo brzo može postati heroj, ali gotovo jednako brzo može doći u probleme. Bit će zanimljivo vidjeti kako će snaći pod velikim pritiskom u žestokom ritmu natjecanja koje ne oprašta pogreške.

Pokazao je veliki trenerski potencijal i neophodno samopouzdanje, a ovaj posao će mu biti konačan test. Hrvatski stručnjaci su sve cjenjeniji u Europi, a uspjeh na vrućoj klupi Galatasaraya bi mogao lansirati karijeru još jednog.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider