FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ovo graniči s ludilom

Šokantno: Većina MMA boraca riskira smrt prije svake borbe!

Metode koje neki MMA borci koriste da bi izgubili kilograme prije borbe mogu dovesti do trajnih oštećenja, ali i smrti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najiščekivanija borba na odrađenom eventu UFC 209 nije se dogodila, jer je Dagestanac Khabib Nurmagomedov hospitaliziran uoči vaganja. Mnogi su fanovi ostali razočarani jer su željeli vidjeti dvoboj Nurmagomedova i Tonyja Fergusona za privremeni pojas u lakoj kategoriji, ali i sljedećeg suparnika Conora McGregora kada se ovaj odluči vratiti u oktagon.

Razlog zbog kojeg je Nurmagomedov hospitaliziran je njegova kolabracija zbog ekstremnih metoda gubljenja tjelesne mase kako bi prošao vagu. Dagestanac se morao spustiti na težinu 70.3kg, međutim u nastojanju da to napravi njegovo tijelo nije izdržalo ekstremne metode, te je završio u bolnici.

Borci riskiraju život da prođu vagu

Nedugo nakon toga BBC je emitirao dokumentarac pod nazivom "The Weight Cut - Extreme Weight Loss" (rezanje kilograma - ekstremno gubljenje kilograma). Polusatni dokumentarac prati neporaženog britanskog borca Deana Garnetta i njegov tim u posljednjih 48 sati prije vaganja.

Garnett u spomenutom vremenu ima zadatak izgubiti SEDAM (7) kilograma ili neće proći vagu, zbog čega će biti i novčano kažnjen. Britanac cijelo vrijeme uz sebe ima doktora i trenere koji prate reakcije njegovog tijela dok prolazi kroz ekstremne metode gubljenja kilograma (dehidracije) u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Garnett u nekoliko navrata odlazi u saunu gdje se znoji na temperaturi između 80 i 90 stupnjeva, zatim se namače u vrućim kupkama, te potom preznojava omotan u deke, poplune, ručnike... Ne treba ni spominjati da u posljednjih 48 sati prije vaganja Dean ništa ne jede i ništa ne pije! Najbliže što dolazi vodi je grickanje kockica leda koje potom mora ispljunuti.

Metode koje trajno oštećuju organe

Na kraju šokantnog dokumentarca slijedi još šokantnije otkriće:

"Nakon uzimanja uzorka krvi kod Garnetta je otkrivena povišena razina enzima koja dugoročno može dovesti do trajnog oštećenja bubrega i jetre".

MMA organizacije i dalje ne spriječavaju ekstremne načine gubljenja tjelesne težine kako bi se prošla vaga i nema namjeru uvesti noge kategorije kako borci ne bi morali prolaziti kroz ove ekstremne mjere.

Leandro Souza i Yang Jian Bing dvojica su boraca koji su preminuli u pokušaju da skinu kile i prođu vagu. Bing je pritom imao tek 21 godinu, a preminuo je od srčanog udara.

MMA postaje brzorastući sport i jedan od najplaćenijih. Stoga je vrlo zastrašujuća pomisao na što su sve borci spremni proći kako bi zadovoljli vagu, završili u oktagonu (ringu) i zaradili poveću sumu novca za život, koji nakon ekstremnih mjera gubljenja kilograma više nikada nije isti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider