Automoto
SPORTOVI
Automoto
Razlog je samo jedan

Kultna utrka odlazi iz Formule 1: Aktivirana izlazna klauzula!

Još samo tri puta gledat ćemo utrkivanje F1 na legendarnoj stazi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Velika nagrada Velike Britanije jedna je od četiriju utrka (Italija, Velika Britanija, Monaco, Belgija) koje su u kalendaru Formule 1 još od prve sezone, održane 1950. godine.

Nažalost, kako stvari stoje, utrku na stazi Silverstone gledat ćemo još samo tri puta – ove nedjelje te 2018. i 2019. godine. Nakon toga Silverstone odlazi iz oktanskog cirkusa.

O čemu se točno radi? Sudbina ove utrke već je duže vrijeme pod znakom pitanja, iako vlasnici staze imaju ugovor s Formulom 1 do 2027. godine.

Međutim, u tom ugovoru postoji i izlazna klauzula prema kojoj je moguće da Silverstone napusti F1 nakon 2019. godine, što su Englezi odlučili i napraviti.

"Došli smo do ruba"

Razlog su sve veći troškovi koji rastu pet posto svake godine. Prema novom ugovoru, prva je utrka organizatore stajala 12 milijuna funti, a ona posljednja 2027. narasla bi sve do 26 milijuna funti.

"Nažalost, pod sadašnjim uvjetima koji su u ugovoru ne možemo više poslovati. Bez obzira na ljubav prema ovom sportu, došli smo do ruba. Organizacija utrke donosi nam financijske gubitke. Prije dvije godine izgubili smo 2.8 milijuna funti, lani 4.8 milijuna, a minus očekujemo i ove godine", kazao je John Grant, predsjednik Britanskog vozačkog kluba (BRDC) u čijim je rukama slavno trkalište.

Ugovor koji BRDC ima s Formulom 1 potpisan je za vrijeme vodstva Bernieja Ecclestonea, a dio medija nagađa kako bi novi vlasnici mogli pronaći kompromis kako bi F1 ostala na Otoku gdje ima puno fanova.

Amerikanci šalju ohrabrujuće tonove

"Naš je cilj zadržati Formulu 1 u Velikoj Britaniji. Nastavit ćemo pregovore i nadamo se kako ćemo riješiti ovu situaciju", poručili su iz Liberty Media, novih vlasnika F1.

Američka kompanija Liberty Media Corporation u rujnu prošle godine postala je većinski vlasnik cijelog Svjetskog prvenstva F1 i povezanih poslova.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Amerikanci postaviti prema cijeloj situaciji. Ne tako davno, dok je bio vlasnik Formule 1, Bernie Ecclestone izjavljivao je kako mu je cilj, koliko god je to moguće, smanjiti broj utrka u Europi. Naravno, u pozadini svega krije se novac odnosno nadirući kapital iz država bez neke posebne tradicije automobilističkog sporta, ali su (bili) spremni ispuniti sve Ecclestoneove financijske zahtjeve.

Na potezu je sada Liberty Media. Njima je valjda jasno da je Formula 1 sport koji je ponikao u Europi i tu ima daleko najviše fanova. A ako zaista ustraju u svojim naumima da vrate stari sjaj Formuli 1, onda možda ni Silverstone nije izgubljen.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider