Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Odbrojavanju je kraj

Napokon počinje Svjetsko rukometno prvenstvo: Već sad je povijesno

Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj počinje danas u 20:45.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicom Francuska - Brazil počinje 25. Svjetsko rukometno prvenstvo.

Kako to već obično biva, natjecanje otvaraju domaćini koji su silno željeli organizirati SP kako bi svojoj slavnoj generaciji omogućili da godine dominacije svjetskim rukometom zaokruži na najbolji mogući način - svjetskim zlatom u svojoj domovini.

Smotra koja je pred nama bit će, kad je rukomet u pitanju, rekordna po nekoliko stvari.

Francuzi su željeli da sve bude na najvišoj mogućoj razini pa tako budžet natjecanja iznosi 30 milijuna eura, a zbog terorističkih napada koji su pogodili Europu u posljednje vrijeme više od 6.000 policajaca i zaštitara vodit će brigu o sigurnosti igrača, rukometnih djelatnika i svih navijača (očekuje ih se oko 430.000).

Što se tiče samog formata natjecanja, nema nikakvih promjena u odnosu na SP iz Katra 2015. gdje je Francuska uzela titulu. Ukupno 24 reprezentacije raspoređene su u četiri skupine iz koje će po četiri najbolje plasirati se u osminu finala odakle se igra eliminacijskim sistemom do samog kraja.

Poljacima svi predviđaju katastrofu

Zanimljivo društvo u kojem će Francuska upisati sve pobjede i u kojem pet reprezentacija traži svoje mjesto pod suncem. Od Omeyera, Karabatića i društva se očekuje jedinica dok ostali dolaze s različitim ambicijama, ali i u poprilično različitim raspoloženjima.

Poljsku je pogodila prava "katastrofa". U sklopu pomlađivanja reprezentacije nisu oprostili su se/nisu pozvani Szmal, Bielecki, M. Jurecki i Lijewski, a onda im se ozlijedio novi kapetan Jurkiewicz, potom i pivot Syprzak te prvi vratar Wyszomirski.

Rusija je taj proces pomlađivanja već prošla i na klupi s Dmitrijem Torgovanovim stiže u Francusku s pet pobjeda u pet pripremnih utakmica. Norvežani su dobili pozivnicu i imat će štošta za reći jer na zadnjem velikom natjecanju, EP-u u Poljskoj, ušli su u polufinale s brojnim mladim snagama.

Brazilci i Japanci nominalno jesu najslabiji u ovom društvu, ali na klupama im sjede Španjolci, Jordi Ribera (Brazil) i Antonio Carlos Ortega (Japan) te će nekome sigurno pomrsiti račune.

Vujovićeva Slovenija prijeti Španjolcima

Najizjednačenija grupa turnira smještena je u Metzu, sa Španjolskom kao nositeljem i favoritom u odnosu na ostale reprezentacije od kojih barem jedna respektabilna neće vidjeti drugi krug.

Tu su Slovenci koji su s Veselinom Vujovićem na klupi već zapaprili Španjolcima, izbacivši ih na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, zatim Makedonci koji se uzdaju u labuđi pjev Kirila Lazarova, uvijek dobar Island, uvijek neugodan Tunis te Angola.

Dvije afričke ekipe su one koje kotiraju kao najizgledniji da neprolazak u drugi krug, ali Tunis nikako ne treba otpisivati, naročito ako im u nekim susretima sudački kriterij bude išao na ruku i dozvoli im se "tučnjava".

Vujovićeva Slovenija hvatat će što bolju poziciju za drugi krug, pri čemu svi imaju želju da ne završe na četvrtom mjestu jer to znači okršaj s Francuzima u osmini finala.

Može li Hrvatska srušiti europske prvake?

Željko Babić je dan uoči puta za Francusku objavio konačan popis iz kojeg se jasno vidi koliko je naša reprezentacija desetkovana ozljedama. Unatoč tome, očekuje se barem drugo mjesto što bi, ukoliko rezultati u drugim skupinama ne "polude", značilo da smo izbjegli Francusku i Dansku do polufinala.

Ali, i bez svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika bit će mnogo neugodnih suparnika za Kauboje. Prvi takav je Mađarska s kojom se sastaju već u subotu u sklopu drugog kola.

Što može Hrvatska na rukometnom SP-u u Francuskoj?

Ukupno glasova:

Njemačka je ipak prvo ime skupine. Islanđanin Dagur Sigurdsson napravio je moćnu reprezentaciju spremnu potući se sa svima. U pripremama su odigrali dvije utakmice i slavili s ukupno 26 razlike, ali suparnici (Austrija i Rumunjska) nisu bili iz europskog vrha i kao takvi nisu pravi test vrijednosti Nijemaca.

Što se ostalih tiče, Mađarska će napokon pokušati ostvariti neki rezultat po kojem će se pamtiti generacija velikog Laszla Nagyja, Bjelorusija očekuje drugi krug, a sve iznad toga je bonus dok su Čile i Saudijska Arabija totalni autsajderi.

Katar će teško ponoviti srebro

Ako je skupina A zanimljiva zbog brojnih reprezentacija gladnih dobrog rezultata, skupina B zato jer je najizjednačenija, skupina C jer u njoj igra Hrvatska, skupinu D s posebnim ćemo zanimanjem pratiti jer upravo odavde ćemo dobiti suparnika u osmini finala.

Olimpijski pobjednici Danci u Francusku su stigli sa samo dvojicom igrača iz domaćeg prvenstva. Prva violina i dalje im je Mikkel Hansen, baš kao što je i okosnica reprezentacije koju je islandski stručnjak Gudmundur Gudmundsson doveo do zlata u Riju i dalje tu.

Planove o osvajanju prvog mjesta će im pokušati pomrsiti susjed Švedska i srebrni s prošlog SP-a Katar, koji će teško ponoviti takvo što u Francuskoj.

U trolistu Egipat-Bahrein-Argentina tražit će se četvrti putnik za osminu finala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider