Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Lex Experts pišu povijest

Monstruozno jaki: Zlatna generacija Francuza ima samo jedan cilj

Na domaćem terenu jednostavno nemaju pravo na pogrešan dan kakav im se dogodio u Rio de Janeiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetsko rukometno prvenstvo ove srijede u Parizu otvaraju domaćin Francuska i Brazil, koji ne bi trebao predstavljati ozbiljniji zalogaj za jednu od najboljih selekcija u povijesti ekipnih sportova.

Reprezentaciju Francuske ne morate obožavati, ali ih morate poštovati zbog svega onog što su napravili u posljednjih 10, pa i više godina.

Francuzi su žetvu medalja započeli u 90-ima, prvi naslov svjetskih prvaka osvojili su protiv naše reprezentacije 1995. na Islandu, ali u ovom pregledu ćemo se zadržati na nešto recentnijim podvizima, koji su doveli do nadimka Les Experts.

Les Experts pa tek onda svi ostali

Kada su na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu osvojili zlato, krenuo je francuski uragan - svjetski prvaci postali su 2009. u Hrvatskoj i 2011. u Švedskoj, u međuvremenu osvojivši i europski tron 2010. u Austriji. Svaku nadu da mogu uzeti i peto zlato zaredom ubila im je Hrvatska u Novom Sadu (na EP-u u Srbiji), u jednoj od najboljih utakmica koju je naša reprezentacija ikad odigrala.

Pokazalo se kasnije da su Francuzi zapravo tom turniru pristupili s ne baš punim nabojem jer radilo se o olimpijskoj godini. U Londonu su obranili zlato iz Pekinga, zatim ih opet zaustavlja Hrvatska (SP u Španjolskoj 2013.), ali se vraćaju nikad jači - s uvjerljivim trijumfima u finalima europske (Danska) i svjetske (Katar) smotre protiv domaćina.

Čudo koje je Hrvatska izvela u Krakowu ostavilo ih bez borbe za medalje na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu, a bez hat-tricka u olimpijskim zlatnim medaljama ostali su nakon poraza u uzbudljivom finalu od Danske.

Svi ovi impresivni nastupi doveli su do toga da je i uoči ovog Svjetskog rukometnog prvenstva glavni favorit samo jedan - Francuska - a tek onda stižu oni ostali iz svjetskog vrha (Španjolska, Danska...).

U svojoj zemlji Francuzi brane zlato osvojeno u Katru prije dvije godine i uspiju li ga obraniti bit će to najbolji mogući oproštaj za neke od legendarnih igrača koji broje zadnje dane u reprezentativnom rukometu.

Omeyer na oproštaju lovi 10. zlato

Prije svih to se odnosi na Thierryja Omeyera, najboljeg vratara u povijesti rukometa koji je nedavno zagazio u 41. godinu života. Omeyer od 2001. kada su Francuzi osvojili SP na domaćem terenu, ima nevjerojatnih devet zlata (toliko još jedino ima, također legendarni, Jerome Fernandez), a ukupno 13 medalja.

Što može Hrvatska na rukometnom SP-u u Francuskoj?

Ukupno glasova:

Daniel Narcisse nedavno je proslavio 37. rođendan, Michael Guigou će uskoro 35, i tu otprilike prestaje popis onih koji bi se mogli oprostiti od reprezentacije, barem kad su igračke veličine u pitanju.

Ona trenerska, velikan i stručnjak kakvog rukomet još nije imao - Claude Onesta, službeno je i dalje tu kao menadžer, ali će reprezentaciju s klupe voditi Didier Dinart i Guillaume Gille.

Francuzi se nalaze u skupini A gdje će im protivnici biti Brazil, Japan, Norveška, Rusija i Poljska. Ukoliko (očekivano) uzmu prvo mjesto, put do polufinala bit će im otvoren, a kad dođu do tamo, onda su gotovo u pravilu nesavladivi.

Francuski popis za SP:

Thierry Omeyer (PSG)
Vincent Gerard (Montpellier)
Michael Guigou (Montpellier)
Olivier Nyokas (Nantes)
Luc Abalo (PSG)
Nedim Remili (PSG)
Cedric Sorhaindo (Barcelona)
Luka Karabatić (PSG)
Ludovic Fabregas (Montpellier)
William Accambray (PSG)
Timothey N'Guessan (Barcelona)
Nikola Karabatić (PSG)
Daniel Narcisse (PSG)
Kentin Mahe (Flensburg)
Valentin Porte (Montpellier)
Adrien Dipanda (St. Raphael)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider