Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Finci bez medalje

SP u hokeju na ledu: Naslov za dominantne Ruse, bronca Česima

Ruska je hokejaška reprezentacija novi svjetski prvak u hokeju na ledu. U finalu Svjetskog prvenstva igranom u helsinškoj Hartwall Areni igrači Zinetule Biljaletdinova uvjerljivo su nadigrali Slovačku 6-2...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvo su svjetsko zlato nakon Švicarske 2009. godine i 26. ukupno Rusi uzeli na superioran način, nanizavši deset pobjeda na turniru organiziranom u Finskoj i Švedskoj. Slavili su u finalu zahvaljujući nizu od pet golova zaredom. Od 0-1 poveli su s nedostižnih 5-1, a drugu su četvrtinu dobili 3-0.

S dvama golovima i jednom asistencijom Ruse je u finalu predvodio Aleksandr Semin. Pavel Dacjuk jednom je zabio i dvaput asistirao dok je Aleks Ovečkin dodao dvije asistencije. U 59. minuti utakmice 11. je gol i 19. poen na turniru ostvario Jevgenij Malkin, čime je postao najučinkovitiji igrač turnira, prvi nakon Waynea Gretzkog 1982. godine koji je iste sezone spojio trofej najučinkovitijeg igrača NHL lige s titulom najučinkovitijeg napadača Svjetskog prvenstva.

Centru Pittsburgh Penguinsa, koji je svoj pogodak pohitao proslaviti u zagrljaj Aleksandra Ovečkina, sunarodnjaka s kojim se svojedobno nije podnosio, također je zasluženo pripala nagrada za najkorisnijeg igrača turnira. Uz njega su mjesto u idealnoj momčadi turnira dobili slovački vratar Jan Laco i bek Zdeno Chara, suigrač na poziciji beka iz ruske reprezentacije Ilja Nikulin, te švedski Henrik Zetterberg odnosno norveški napdač Patrick Thoresen.

Oba je gola za Slovačku u finalu zabio 35-godišnji kapetan, bek Boston Bruinsa Zdeno Chara. Slovacima je srebro prva medalja na Svjetskim prvenstvima nakon zlata 2002. godine.

U ranijem je finalu za brončanu medalju Češka pobijedila domaćina, Finsku, 3-2. Strijelci za momčad Aloisa Hadamczika bili su Petr Prucha, Jiri Nowotny i David Krejči. Svi su zabili u prvoj trećini. Mika Pyoralas nakratko je izjednačio u 17. minuti, a Jussi Jokinen u 50. minuti postavio konačan rezultat. Česi su time obranili rezultat otprije godinu dana u Slovačkoj. Prije dvije su godine u Njemačkoj osvojila naslov svjetskih prvaka. Finci su pak i pri osmoj organizaciji Svjetskog prvenstva ostali bez medalje. Prokletstvo se nastavlja. (TS) 

SP u hokeju na ledu, finale:

Rusija – Slovačka 6-2

za treće mjesto:

Češka – Finska 3-2

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider