Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

FOTO: Spektakularno otvaranje XXI. ZOI-a!

21. Zimske olimpijske igre otvorene su u petak u kanadskom Vancouveru, spektakularnom svečanošću na pokrivenom stadionu BC Place pred više od 55.000 gledatelja...

Zimske olimpijske igre proglasila je otvorenim generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, a olimpijski plamen upalila su četiri kanadska sportaša, paraolimpijac Rich Hansen, brza klizačica Catriona LeMay Doan, kanadska košarkaška zvijezda NBA-a Steve Nash i najslavniji kanadski sportaš - hokejaš Wayne Gretzky, koji je i danas rekorder po broju golova i asistencija u NHL-u.

Paljenje plamena obilježio je i jedini tehnički kvar na otvaranju, kada se jedna od četiri baklje na stadionu nije podigla iz ležišta.

U prigodnom programu, arena stadiona korištena je kao projekcijsko platno, a uz kombinacije sa scenskim rekvizitima koji su se dizali iz ravnine arene ili spuštali sa stropa. Uz publiku koja je usklađeno sudjelovala u predstavi s obojenim panoima za zastave zemalja sudionica, baterijskim lampama i elektronskim svijećama, te s nastupima kanadskih glazbenih zvijezda, Vancouver je za otvaranja Olimpijade priredio bajkovitu i dojmljivu priču o Kanadi.

Središnju ulogu u prvom dijelu otvaranja, kada su stadionom prolazili predstavnici 82 zemlje sudionice s oko 2.500 sportaša, odigrali su predstavnici osam kanadskih domorodačkih, indijanskih plemena, koji su u tradicionalnim nošnjama u areni izvodili svoje plesove, pod četiri stilizirana indijanska totema.

>> Stravična pogibija sanjkaša: Prva žrtva u povijesti ZOI-a!

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju 21. ZOI na stadionu BD Place u Vancouveru nosio je naš najbolji biatlonac Jakov Fak.

Međutim, smrt gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritashvilija u nesreći na treningu u petak, potakla je kritike protiv Organizacijskog odbora Zimske olimpijade u Vancouveru, da je izgrađena bob-staza opasno nesigurna.

Na konferenciji za novinare nakon nesreće, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge odbio je govoriti o okolnostima nesreće, ili kako ona može utjecati na natjecanja na bob-stazi u Vancouveru. Rogge je rekao da će čekati rezultate istrage. (Hina / V.H.)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider