Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ljutit i ogorčen

Ronaldov ultimatum Realu: Evo što traži od Pereza i što je pozadina afere

Cristiano Ronaldo razočaran je odnosom Reala i njegova predsjednika u odnosu na probleme sa španjolskim poreznim organima.

Cristiano Ronaldo putem portugalske A Bole poslao je nedvosmislenu poruku da napušta Real. Ronaldo ima velikih problema sa španjolskim poreznim organima. Sumnjiči ga se za utaju poreza na višemilijunske svote. Portugalski dnevnik piše da je Portugalac ogorčen, osjeća da ga se tretira kao delikventa, kaže da mu je dosta svega i da definitivno napušta Madrid.

Španjolski OK tvrdi da ta priča nije od jučer i da Ronaldo već duže vrijeme razmišlja o odlasku iz Reala. OK tvrdi da nije zadovoljan reakcijom i odnosom kluba. Real ga je deklarativno podržao, ali očito je očekivao puno više. Navodno je prije nekoliko tjedana u uskom krugu prijatelja izjavio: „Ili će predsjednik javno stati iza mene ili ću napustiti Real.“

Ronaldo poslao poruku Perezu

Ta je poruka vrlo brzo došla i do predsjednika Reala. Kako se Florentino Perez još nije oglasio, a čini se da mu i nije previše mrsko što će Ronaldo otići, o čemu smo već pisali, Ronaldo je donio odluku. Prilično je logično da Perez šuti, što ne znači da ne povlači poteze u tajnosti, jer Ronaldovi problemi nemaju izravne veze s Realom. Naime, poreznici terete Ronalda zbog „image rightsa“, dakle marketinških ugovora, a ne primanja koja dobiva u Realu.

Zašto bi onda Perez, barem javno, podmetnuo leđa za Ronalda? Zna se da u Španjolskoj situacija nije bajna, najblaže rečeno. Posvemašnja ekonomska, socijalna i politička kriza već godinama drma Pirineje. Otvorenim stajanjem na stranu Ronalda, Perez bi se našao na udaru sve ogorčenije španjolske javnosti koja se pita kako je moguće da u trenucima velike krize pripadnici elitnih slojeva, a među njima i sportske zvijezde, plaćaju poreze na golemi dio prihoda u poreznim oazama, dok „obični“ građani moraju puniti proračun i financirati političke i ine kaste plaćajući porez po najvišim stopama. Sličnu priču gledamo u mnogim državama pa i u Lijepoj Našoj.

Rupe u zakonu

Nije li logično da ako igrate za Real ili Barcelonu plaćate porez od „image rightsa“ u Španjolskoj? Zar vas superzvijezdom ne čini to što igrate u Realu ili Barceloni? Zar biste isto zarađivali od marketinških prava da igrate u Realu ili Dudelangeu?

To se čini logičnim i zdravorazumskim, ali što ako to zakon dopušta? Mnogi ekonomski stručnjaci kažu da postoje rupe u zakonu, ali zar nije logično upitati se zašto je zakon tako kreiran da ostavlja „sive zone“ koje razno-razni financijski savjetnici tako spretno koriste? Tko je u tom slučaju odgovoran: oni koji su donijeli takve zakone ili oni koji ih koriste?

Još je važnije tko je tu na koga utjecao da se donosu takvi zakoni? I na koncu, zar je logično da čak i unutar zemalja Europske unije postoje tako dramatične razlike u poreznim stopama na iste djelatnosti i uz to je dopušteno plaćati neke poreze tamo gdje je porez znatno niži, preko tvrtke koju su osnovali u toj zemlji, bez obzira što, recimo, živite i radite u nekoj drugoj državi?

Ravnoteža između Reala i Barcelone

Ronaldo nije jedini igrač Reala koji ima problema sa španjolskim poreznim vlastima, u tom kontekstu je, među ostalim, spominjan i hrvatski reprezentativac Luka Modrić. Neki su mišljenja da se poreskim gonjenjem Ronalda i ostalih igrača Reala želi uspostaviti ravnoteža između Madrida i Barcelone, jer su najveće Barcine zvijezde Lionel Messi i Neymar te još neki odavno na udaru poreznika te su protiv njih podignute optužnice, pa čak i donesene presude.

Kako modeli poslovanja sportskih zvijezda nisu od jučer, nego traju najmanje dva desetljeća, pitanje je zašto je do svega došlo tek u posljednje dvije-tri godine? Čini se da je glavni razlog taj što se politička i socijalna situacija u Španjolskoj došla do praga usijanja.

Nogometaši kao primjer da se nešto radi

Pritisnuti i vjerojatno uplašeni gnjevom građana, odnosno birača, vlast je, očito, odlučila nešto učiniti barem na površinskoj razini. U tom rascjepu između očekivanja španjolskih građana i taktičkih manevara političkih struktura našle su se sportske zvijezde koje, čini se, služe vlastima kao dobar primjer da ipak nešto rade po gore navedenom pitanju.

Zarade profesionalnih nogometaša tek su kap u moru u odnosu na multinacionalne kompanije koje koriste takve zakone da golemi dio svojih enormnih profita na ovaj ili onaj način izmaknu poreznim škarama. To ne kažemo mi, to možete pročitati u brojnim analizama europskih medija. Nedavno je na tu temu opširno pisao britanski Guardian i iznio neke ozbiljne optužbe, pozivajući se na njemačke diplomatske dokumente, na račun najviših političara EU-a.

Problemi Europske unije

Možemo mi pričati o tome je li to sve skupa moralno, no pravo je pitanje zašto zakoni to dopuštaju? O tom se pitanju već duže vrijeme naširoko raspravlja u Europskoj uniji, formiraju se odbori i komisije, odgovornost i krivica prebacuju se iz ruke u ruku kao vrući krumpiri, ali nema prevelikih pomaka. No, to su već neka šira društvena pitanja kojima se dalje nećemo baviti, ostavljamo vam ih na razmišljanje i prosuđivanje, ali su bitna u kontekstu Ronaldovih problema sa španjolskim poreznim vlastima.

Ronaldo tvrdi da je sve radio po zakonu, da se konzultirao s brojnim poreznim stručnjacima, da godinama radi isto i da ništa nije skrivao. Ronaldo šalje poruku da ne želi biti „Pedro“ za sve španjolske probleme i da stoga napušta Madrid. Ne znamo govori li istinu, je li napravio nešto protuzakonito, pokazat će istraga, ali činjenica jest da su zakoni po tom pitanju takvi kakvi jesi, vrlo „fluidni“, da budemo malo sarkastični, da ih je netko takvima kreirao i naposljetku donio te da traju već godinama.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider