Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Osude sa svih strana

Švedska zgrožena: Uobičajena 'gologuza' kazna prerasla u nacionalni skandal

Razotkrivene stražnjice, nagnut unaprijed, rezervni golman švedske nogometne reprezentacije Johan Wiland (31) stoji uza zid dok ga suigrači iz momčadi gađaju u golu pozadinu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Opisani kadar je stvaran i odigrao se u utorak na treningu švedske nogometne reprezentacije u Poljskoj. Imali su Šveđani nesreću da je završio na internetu: objavili su ga na internet-stranicama švedskog tabloida Expressena.

Pokrenulo je to čitav niz zgražajućih komentara u švedskoj javnosti. Posebno je kritičan bio Lars Arrhenius, generalni tajnik Udruge za borbu protiv zlostavljanja.

''To je nevjerojatno loše ponašanje. Naši su nogometaši junaci tisućama dječaka i djevojčica u Švedskoj. Mislim da nipošto nije u redu tvrditi da se radi o simpatičnome sportskom ritualu.''

Skandalu je naglašeno pridonio Švedski nogometni savez (SvFF) pokušavši onemogućiti tabloid u objavi videosnimke.

U obranu običaja stao je bivši glasoviti golman nogometne reprezentacije i Göteborga Thomas Ravelli pokušavši objasniti da je riječ o tradicionalnom ritualu koji u Švedskoj zovu "gris" (prasac):

''Mogu razumjeti da to ljudima izgleda kao mobbing, ali vjerujte mi na riječ: to sa zlostavljanjem nema nikakve veze.''

"Nesretni" je golman stradao zbog loše predstave u popularnoj "ševi", igri koju nogometaši obično prakticiraju pri zagrijavanju ili opuštanju tijekom treninga. Zbog toga je "kažnjen" na priloženi način.

U akciji napucavanja golmana u stražnjicu u utorak su sudjelovali isključivo igrači koji nisu počeli utakmicu protiv Ukrajine u Kijevu večer ranije. Šveđani su u dvoboju prvog kola D-skupine izgubili 2-1. (TS)

Dragi navijači na Euru ili u domovini, šaljite nam svoje fotografije navijanja, slavlja i podrške hrvatskoj reprezentaciji na moj.report@novatv.hr. Najbolje ćemo objaviti na našem portalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider