Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Okršaji teškaša

Novo poglavlje epskog rivalstva: Može li Rakitić ponoviti večer karijere?

Europski giganti se 11. put sreću u nokaut fazi europskih natjecanja, a Rakitić i Barcelona će pokušati ponoviti veliku noć u Berlinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvoboji europskih nogometnih divova Bayerna i Real Madrida te Juventusa i Barcelone bit će najintrigantniji u četvrtfinalu Lige prvaka, Atletico Madrid će biti favorit u srazu s engleskim prvakom Leicester Cityjem, a utakmice dortmundske Borussije i Monaca trebale bi biti prava poslastica za nogometne zaljubljenike s obzirom na napadačke sklonosti oba sastava.

Iako je ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka bio bez nositelja i ikakvih zapreka za dvoboje momčadi iz iste države, proslavljeni velški reprezentativac Ian Rush koji je izvlačio parove četvrtfinala, nije spojio nijednog od tri španjolska predstavnika, a izbjegao je i mogući veliki njemački obračun Bayerna i Borussije.

Novi susret starih poznanika

Nova prepreka Luki Modriću i Mateu Kovačiću na putu prema obrani naslova europskog prvaka je Bayern predvođen trenerom koji je madridskom klubu prije tri sezone donio „decimu“, a na tom trijumfalnom putu momčad Carla Ancelottija je u polufinalu svladala klub na čijoj klupi 57-godišnji Talijan danas sjedi.

Real je tada razmontirao Bayern na Allianz Areni, a tih 0-4 predstavlja najteži domaći poraz Bavaraca u europskim klupskim natjecanjima. U dosadašnja 22 susreta koje su Real i Bayern odigrali, Španjolci su slavili devet puta, Bavarci 11, a dva su dvoboja završila bez pobjednika.

Realu će tražiti sedmi uzastopni prolaz u četvrtfinalu Lige prvaka, uz 33. nastup u ovoj fazi kroz povijest natjecanja (uključujući i Kup prvaka). Madriđani su kao pobjednici izlazili u 27 slučajeva, a samo šest puta su zaustavljeni u četvrtfinalu. Real je posljednji neuspjeh u četvrtfinalu Lige prvaka doživio u sezoni 2003/04. kad ga je izbacio Monaco, kasnije poražen od Porta u finalu.

Bayernov učinak u četvrtfinalima je također impresivnih 18-9, a baš kao i Real, momčad iz Münchena u posljednjih šest četvrtfinalnih nastupa ne zna za neuspjeh. Posljednja momčad koja je uspjela pobijediti Bayern u četvrtfinalu bila je Barcelona u sezoni 2008/09., kad su Katalonci osvojili naslov.

Barcelona i Rakitić se prisjećaju Berlina

Barcelona će za mjesto u polufinalu morati ponoviti domet od prije dvije godine, kad su upravo protiv Juventusa stigli do posljednjeg trofeja u Ligi prvaka. Finale održano na Olimpijskom stadionu u Berlinu 2015. godine u sjajnom je sjećanju ostalo Ivanu Rakitiću koji je postigao vodeći pogodak za Barcelonu već u 4. minuti, a Katalonci su na kraju slavili sa 3-1. Za razliku od tadašnjeg dvoboja, Rakitić će sada na suprotnoj strani imati čak dvojicu kolega iz hrvatske reprezentacije, Marija Mandžukića i Marka Pjacu.

U dosadašnji sedam dvoboja Barcelona ima pozitivan omjer s Juventusom, s tri pobjede, dva neodlučena ishoda i dva poraza. Katalonci su u dosadašnjih 18 četvrtfinalnih nastupa u Ligi prvaka 14 puta prošli dalje, a samo četiri puta ispali, dok je Juventus u dosadašnjih 16 nastupa 11 puta bio uspješan, a pet puta ispadao.

Torinezi su prije dvije sezone postigli samo jedan pogodak u dvije utakmice protiv Monaca, što im je bilo dovoljno za plasman u polufinale, čime su prekinuli niz od tri neuspješna četvrtfinalna nastupa. Barcelona je prošle godine, kao branitelj naslova, zaustavljena baš u četvrtfinalu, a u dvije utakmice je bolji od Katalonaca bio je madridski Atletico (2-3) koji je u dramatičnom finalnom okršaju s Realom ostao bez trofeja u lutriji jedanaesteraca.

Atletico već dva puta bio koban za Leicester

Atletico će pokušati uloviti treći polufinale u posljednja četiri izdanja Lige prvaka. Momčad Diega Simeona, za koju ove sezone igra i hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, pred sobom ima Leicester City. Engleski prvak jedina je momčad koja od preostalih osam klubova nije igrala u četvrtfinalu Lige prvaka, a iskustva s Atleticom nisu pozitivna za Lisice.

 

Naime, Španjolci su ih izbacili prije 55 godina u prvom kolu Kupa kupova, a isto su ponovili i prije 19 godina u prvom kolu Kupa UEFA. Atleticu je ovo deveti nastup u četvrtfinalu elitnog europskog klupskog natjecanja, a u dosadašnjih osam do polufinala su stigli u pet navrata.

Prvi susret Borussije i Monaca, očekuje se spektakl

Borussia Dortmund je sa 25 pogodaka druga najefikasnija momčad Lige prvaka, a šest pogodaka koje je Monaco postigao u dvije utakmice osmine finala protiv Manchester Cityja, odlična su najava za četvrtfinalni obračun u kojem će 'žuto-crni' biti domaćini u prvoj utakmici. Pierre-Emerick Aubameyang je sa sedam pogodaka najefikasniji igrač Borussije i bit će najveća prijetnja hrvatskom reprezentativnom vrataru Danijelu Subašiću i obrani vodeće momčadi francuskog prvenstva.

Zanimljivo, Borussia i Monaco se nijednom do sada nisu susreli u europskim natjecanjima. Klub iz Dortmunda je u dosadašnjoj povijesti sedam puta stizao do četvrtfinala Lige prvaka, a samo dvaput je zaustavljen u toj fazi. Monaco se po peti put u povijesti probio tako daleko u elitnom klupskom natjecanju, a dosadašnji učinak mu je polovičnih 2-2.

Prije dvije sezone ispali su od Juventusa nakon što u dvije utakmice nisu uspjeli postići pogodak, a primili su samo jedan, dok su prije 13 godina prošli madridski Real zahvaljujući pravilu više pogodaka u gostima uz ukupan rezultat 5-5.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider