Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rekordni ugovori

Real stvara mega momčad i baca Barcu i Messija u prašinu: "Vječna" dominacija!

Predsjednik Reala Florentino Perez na ljeto kreće s projektom stvaranja novih „galacticosa“.

Ambicijama Florentina Pereza, predsjednika Real Madrida, samo je nebo granica. S tri Lige prvaka i tri španjolska prvenstva već je ušao u povijest kao jedan od najvećih predsjednika Reala, ali to mu nije dovoljno. Ni izbliza, barem tako ovih dana spekuliraju španjolski mediji, posljednji među njima vrlo čitani Diario Gol.

Španjolski kroničari Kraljevskog kluba i Perezovi dobri poznavatelji  kažu da želi nadmašiti ili se barem opasno približiti neprikosnovenom Santiagu Bernabeuu, najvećem predsjedniku Reala i općenito najvećem klupskom predsjedniku otkada je nogometa.

Perez zajedno s trenerom Zidaneom i najbližim suradnicima slaže kadrovsku i financijsku križaljku za sljedeću sezonu. Navodno je obećao Zidaneu rekonstrukciju trenutačne momčadi i stvaranje novih „galacticosa“. Poučeni iskustvom i pogreškama iz vlastite bliže i dalje prošlosti, ali i drugih klubova, ponajviše Barcelone, Perez i Zidane složili su se kako ne smiju dopustiti da dođe do zasićenja u momčadi, te da je moraju na vrijeme pomladiti i osvježiti, ali ne s bilo kakvim igračima nego s najvećim svjetskim talentima i zvijezdama.

Pad Messijeve Barcelone i "vječna" dominacija Reala

Glavna intencija bit će stvaranje širokog izbora igrača i poduplavanje svake pozicije svjetskim igračima kako bi bili maksimalno uspješni na svim frontama. Ukratko rečeno, Perez i Zidane žele iskoristiti krizu Barcelone i postaviti temelje za dugoročnu dominaciju španjolskim i europskim nogometom. Glavni ljudi Reala planiraju svojevrsni „revival galacticosa“, ali unaprijeđenih „galacticosa“, koje će lišiti pogrešaka iz prvog Perezovog mandata i obogatiti ih stečenim iskustvom. Kod Pereza ideja „galacticosa“, pa i „Zidanesa i Pavonesa“ nikada nije umrla, ona se samo drugačije razvijala i implementirala. Čini se da je kucnuo trenutak da se ideja realizira onako kako je isprva zamišljeno, ali nikada nije do kraja provedeno. Ni u prvom, a ni u drugom mandatu.

Razlog je jednostavan: Perez želi da ga povijest pamti po najvećim dosezima, ne samo u trofejnom smislu, već i po pitanju spektakla, glamura, financija... Iako Real već odavno slovi kao najveći klub svih vremena, iako ga od najbližih konkurenta dijeli poveća provalija, Perez želi tu provaliju još produbiti, izdignuti Real za još nekoliko stepenica iznad svojih najbližih pratitelja, ponajprije Barcelone kao najljućeg konkurenta, želi porušiti baš sve rekorde, na svakom planu, od rezultata do financija.

Jesu li mu ambicije realne i dohvative? Teško je reći, ali svaki put kada bi postavio cilj, mnogi su govorili kako je to nemoguća misija. Prvi put kada se kandidirao za predsjednika Reala 2000. pobijedio je na izborima favoriziranog Lorenza Sanza, predsjednika koji je vratio Realu titulu prvaka Europe nakon 32 godine posta pa dodao još jednu dvije godine kasnije. Obećao je da će dovesti Luisa Figa, tada veliku zvijezdu najvećeg rivala Barcelone, što je također izgledalo kao nemoguća misija pa je ipak uspio. Obećao je stvaranje „galacticosa“, najbolje i najzvjezdanije momčadi svih vremena.

Obrana Lige prvaka tek početak

Obećanje je djelomično ispunio. Okupio je doista neviđenu skupinu zvijezda, ali rezultat nije bio u gabaritima očekivanja. S tom momčadi osvojio je jednu Ligu prvaka i dva prvenstva. Dobar rezultat, za mnoge velike klubove bio bi grandiozan, ali ipak premalo za Real, odnosno koliko se očekivalo od te momčad. Izvrgnut velikom pritisku i kritikama, morao je otići, ali samo da bi se trijumfalno vratio tri godine kasnije, taman u nevrijeme, odnosno u vrijeme najvećih uspjeha Barcelone u njezinoj povijesti, u eri Lionela Messija.

Iako će mnogi reći kako je Braca u posljednjih 7-8 godina suvereno dominirala europskim nogometom, statistika kaže da je Real osvojio dvije Lige prvaka, samo jednu manje od Barcelone. No, taj je omjer daleko veći u korist Barcelone na domaćem planu; Barca je od 2009. osvojila šest prvenstava, Real samo jedno, s time što treba reći da je Perez došao na čelo Reala u lipnju 2009., što znači da nije mogao utjecati na tu sezonu.

Real je ove sezone na dobrom putu da nakon 2012. konačno osvoji Primeru, ima dobre šanse i da obrani titulu prvaka Europe, što još nikome nije uspjelo, a što bi Perezu u mnogome podignulo rejting i ugled. Real je prvi obranio titulu prvaka u natjecanju koje se zvalo Kup prvaka, tada je predsjednik bio spomenuti Bernabeu, a sada ima šansu biti prvi koji će obraniti Ligu prvaka i na taj način zabetonirati u sljedećih tko zna koliko godina status najvećeg kluba.

No, Perezu ni to neće biti dosta. Perez navodno žarko želi postati prvi predsjednik Reala koji osvojio trostruku krunu u istoj sezoni, to nije uspjelo ni Bernabeuu, a isto tako mu je želja rušenje Barcelonina rekorda iz 2009., kada su Katalonci pod vodstvom Pepa Guardiole osvojili sve moguće trofeje.

Rekordni ugovori

Perez je 2000. dolaskom ne čelo Reala obećao rezultatski i poslovni uspjeh. U kratkom vremenu restrukturirao je madridskog velikana, koji je 90-ih muku mučio s financijama i velikim dugovima. Nije ga vratio na krov Europe u rezultatskom smislu, jer je tamo već bio, ali ga je „rebrendirao“ i izvukao iz dubioza, mada i oko toga postoje brojne kontroverze i polemike, i po pitanju duga, za koji jedni tvrde da je iznad 500 milijuna eura, dok „službeni Real“ tvrdi da je puno manji, te načina na koji se taj dug vraćao, odnosno razno-raznih pogodnosti koje je Realu dao Grad Madrid i banke pod okriljem državne politike.

Kako god, Real je u novom mileniju prema mnogim analizama najviše puta završavao godinu kao najvrjedniji nogometni klub, s najvećim prihodima i proračunom. Perezu ni to nije dovoljno, želi se upisati u povijest i tako što će prvi s Realom doseći prihode na godišnjoj razini od milijardu dolara, za što mu treba još tristotinjak milijuna eura više u odnosu na prošlu godinu.

Za pola milijarde eura Perez je prodao internetska marketinška prava Reala jednoj američkog tvrtki na razdoblje od deset godina, a sada pregovara oko novog ugovora s dobavljačima sportske opreme.

Stari Realov ugovor s Adidasom trenutačno je dosta manji od ugovora koje su nedavno potpisali Manchester United, Barcelona ili Chelsea. No, Real dogovara nove uvjete i traži rekordni iznos. Ako to Adidas ne prihvati, madridski mediji tvrde da ima tko hoće. Under Armour navodno je ponudio Realu fiksnih 150 milijuna eura po godini plus postotak od prodaje. To bi bio apsolutni rekord. No, Perez želi fiksnih 200 milijuna i za sada ne pristaje na manje.

Uskoro prihodi od milijardu eura godišnje

U svakom slučaju može licitirati jer ima interesenata, među njima se spominje i Nike. Realu se smiješi i rekordni ugovor s dobavljačem opreme za trening. Madriđani su navodno blizu dogovora s neimenovanom kineskom tvrtkom. Spekulira se da bi mogli dobiti 30 milijuna eura godišnje, što je samo deset milijuna manje od Realova trenutačnog ugovora s Adidasom za glavne dresove.

Jedan od glavnih „ubod“ trebala bi biti zarada od prodaje imena stadiona Santiago Bernabeu arapskim partnerima. Naravno, kada bude potpuno obnovljen i renoviran. Kad se sve zbroji, Real bi uskoro treba probiti milijardu eura godišnjih prihoda, pa i značajno više, sve ovisi o tome koliko će dobiti od prodaje imena stadiona. To bi trebalo biti sasvim dovoljno novca za stvaranje novih „galacticosa“, mega momčadi kakva dugo nije viđena.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider