Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kvalifikacije za SP 2018.

Analiza: Evo zašto Hrvatska mora ići na pobjedu protiv Ukrajine

Hrvatska mora ići na pobjedu protiv Ukrajine jer je u nastavku kvalifikacija čeka težak raspored.

U Zagrebu se okupila hrvatska nogometna reprezentacija za kvalifikacijsku utakmicu s Ukrajinom na Maksimiru i prijateljski ogled s Estonijom u Talinu.  Od prije je poznato da su za nastup otpali Vedran Ćorluka, ali i Šime Vrsaljko. Hrvatska nakon 4 kola vodi ispred Ukrajine s dva boda prednosti.

Ozlijeđeni Ćorluka nije jedini problem Ante Čačića uoči Ukrajinaca. Šimi Vrsaljku je nastradalo koljeno ali prema prvim prognozama radi se o lakšoj ozljedi. Ukrajinci guraju za sada dobro i prvi su pratitelji Hrvatske. Jarmolenka, Konopljanku i društvo iz ukrajinskog napada umjesto Ćorluke i Vrsaljka trebali bi zaustavljati Tin Jedvaj i Matej Mitrović koji je vodeći u turskom prvenstvu s Bešiktašem.

Čačić: Ne želim pričati o igračima kojih u ovom trenutku nema

''Naravno da sam spreman, čeka nas teška, zahtjevna utakmica i težak protivnik. Mi čekamo priliku nakon spleta okolnosti s ozljedama i smo spremni uletit i iskoristi to'', kaže Mitrović.

Izbornik nije želio previše o nepozvanim igračima koji igraju već neko vrijeme odlični poput Marija Pašalića i najboljeg hnl igrača Franka Andrijaševića. U utorak se igra s Estonijom, bila bi to dobra prilika da dobiju minutažu s druge strane je pozvan Ivan Perišić koji nema pravo nastupa zbog crvenog kartona.
''Smatram da sam pozvao sve najbolje što hrvatski nogomet u ovom trenutku ima. Jednostavno ne želim pričati o igračima kojih u ovom trenutku nema ovdje nego se koncentrirat na one koji su tu.''

Nema sumnje da je Andrij Ševčenko dignuo Ukrajince. Veliki napadač ima naravno silan respekt u očima hrvatskih zvijezda.
''Obožavao sam ga, nećemo se lagat, slična čak i ista imena imamo. Sigurno da sam gajio simpatije prema njemu'', kaže Andrej Kramarić.

Zapadna i istočna tribina maksimirskog stadiona već su rasprodane tvrde u HNS-u. Nakon dugo vremena Hrvatska će imati pravu podršku s tribina.
''Očekujem da demantiramo ovu bučnu manjinu, da bojkota hrvatske reprezentacije nema, da se hrvatska reprezentacija voli. Ja sam izbornik godinu i pol dana i vjerujte mi nigdje ni u Splitu ni u Rijeci ni u Zagrebu nisam doživio nikakve neugodnosti'', kaže Čačić.

Na papiru su vatreni jača momčad, no Hrvatska se u prošlosti itekako znala poskliznuti na Ukrajincima. Uostalom posljednje veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo 2010. Propustili smo kada smo se hrvali s njima i Englezima.

Hrvatska treba pobjedu

Da se takav crni rasplet ne bi ponovio i u ovim kvalifikacijama, Hrvatska bi protiv Ukrajine morala imperativno tražiti pobjedu. Ne zbog toga što je u nepovoljnoj situaciji, jer Vatreni su vodeći u svojoj skupini, već zbog rasporeda koji u drugom djelu kvalifikacija skriva puno ozbiljnih prepreka na putu do Rusije. Koje točno, otkrivamo u slijedećoj analizi.

Dvoboj s Ukrajinom bit će ukupno peta utakmica Vatrenih u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i nalazi se točno na polovici rasporeda, a do sada su ostvarili slijedeće rezultate:

U prvom kolu, remizirali su na Maksimiru protiv Turske.
Nakon toga upisali su tri uzastopne pobjede. U gostima protiv Kosova i Finske, te doma protiv Islanda.

Tom pobjedom, momčad Ante Čačića zauzela je vrh naše skupine, pa poredak uoči nastavka kvalifikacija izgleda ovako:
Hrvatska ima 10 bodova, Ukrajina je druga s osvojenih 8, dok Islanđani i Turci imaju 7 odnosno 5 bodova. Finska i Kosovo očekivano su na samom dnu. Dakle, i sam pogled na ljestvicu otkriva koliko je izrazito važna ova utakmica s Ukrajinom. A evo kako ju je danas najavio izbornik Ante Čačić.
„Ukrajinci su u jako dobrom raspoloženju po dolasku Ševčenka i drugi su u skupini, bez poraza su. Jako su dobri na krilnim pozicijama, kompaktno se brane, imaju dobru tranziciju. Kao svaka reprezentacija zaslužuju respekt. Ali ponavljam, Hrvatska nema pravo, ni u kojem trenutku, protiv nikoga tražiti alibi, tako niti mi", kaže Čačić.

I ovdje je izbornik potpuno u pravu. Ukrajina zaslužuje maksimalno poštovanje Vatrenih, ali bez obzira na to Hrvatska u toj utakmici mora imati samo jedan cilj: ostvariti pobjedu! A evo i zašto.

Naime, u drugom djelu kvalifikacija Hrvatska će ugostiti Kosovo i Finsku, dok će protiv svih svojih glavnih konkurenata - IGRATI U GOSTIMA.
Prema tome, samo će pobjeda Vatrenima donijeti kvalitetnu bodovnu zalihu za završnicu kvalifikacija.

S tri boda protiv Ukrajine, Hrvatska bi Ševčenkovoj momčadi pobjegla na velikih 5 bodova. Kako je za očekivati da će Island pobijediti Kosovo, a Turska Finsku, ova tri konkurenta bodovno bi bili bliže jedni drugima nego li našoj reprezentaciji. To, jasno, dalje znači da bi u međusobnim utakmicama pritisak pobjede bio isključivo na njihovoj strani, tj. da bi Vatrenima više odgovarao neriješen rezultat nego li Ukrajini, Islandu ili Turskoj. I zato, nadamo se da će Ante Čačić pripremiti Vatrene za lov na tri boda, te da će ih na kraju i osvojiti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider