Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedan velikan opasno visi

Hajduk i Dinamo u biranom društvu: Evo koji klubovi nikad nisu ispali

Ovog vikenda završava dobar dio nacionalnih prvenstava u Europi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za dio klubova iz najjačih europskih liga ovog (ili idućeg, ovisno kad im završava prvenstvo) barem na godinu dana završava natjecanje s najboljima u njihovoj državi. Radi se o onim momčadima koje nisu uspjele izboriti ostanak u najvišem rangu i iduće sezone će igrati među drugoligašima.

Iz najbogatije lige svijeta, u kojoj vlada prava drama u bitci za Ligu prvaka, to su Hull, Middlesbrough i Sunderland, iz Primere Sporting Gijon, Osasuna i Granada dok se u Serie A, Bundesligi i Ligue 1 dio putnika za niži rang još uvijek traži.

Mnogi su te brige davno prebrodili, a neki ih nisu nikad niti imali. U ponajboljim europskim ligama malo je klubova koji se mogu pohvaliti s činjenicom da nikad nisu napuštali prvoligaško društvo.

U Španjolskoj su takva tri (Barcelona, Athletic Bilbao, Real Madrid), kao i u Portugalu (Porto, Benfica, Sporting Lisabon), Grčkoj (PAOK, Olympiakos, Panathinaikos) i Turskoj (Fenerbahče, Galatasaray, Bešiktaš).

U Nizozemskoj veliku četvorku po tom pitanju zajedno s velikanima Feyenoordom, Ajaxom i PSV-om čini Utrecht dok su Škotskoj samo dva kluba vječni prvoligaši (Aberdeen i Celtic).

Može li se HSV opet spasiti?

U Italiji i Njemačkoj samo se po jedan klub iz tih država može pohvaliti neispadanjem. U Serie A to je Inter, a u Bundesligi HSV.

Posrnuli velikan iz Hamburga godinama se spašava u posljednjim utakmicama, a iznimka nije niti ova sezona. Uoči posljednjih 90 minuta su na 16. poziciji, a ako tu i ostanu razigravat će za status bundesligaša s trećeplasiranim klubom iz drugoligaške konkurencije.

Što se tiče naših klubova, samo Hajduk i Dinamo nikad u svojoj povijesti nisu bili drugoligaši. Ako ćemo gledati isključivo HNL, uz Splićane i Zagrepčane jedino su Rijeka i Osijek igrali u svih dosadašnjih 26 sezona.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider