Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Eto vam četvorka

Evo zašto je Barca pukla: Za pohlepne zvijezde može sve, za Srnu i „Raketu“ nema ni siće

Debakl Barcelone na Parku prinčeva samo je kulminacija krize katalonskog kluba, koji je već duže vrijeme u velikom previranju.

Da ne ispadne da smo generali poslije bitke, da ne ispadne kako naknadno pametujemo, mjesecima, tjednima pa čak i večer uoči pariške utakmice upozoravali smo da Barcelona ne igra dobro, da cijelu sezonu oscilira, da ima velikih problema u obrani, posebice na desnom boku, te da bi je to moglo skupo stajati na Parku prinčeva.

Svađe u Barci: Rakitić najveća pogreška "najgoreg Messijevog trenera"

Nismo mogli pretpostaviti da će izgubiti baš 4:0, to je ipak previše, ali poraz u Gradu svjetlosti, i to na Dan ljubavi, ne može biti i nije preveliko iznenađenje.

Spiskali 123 milijuna eura

Barcelona je u ljeto potrošila čak 123 milijuna eura na nove igrače, namjerno ne kažemo na pojačanja, jer to do sada nijedan od njih nije pokazao. Ako ste nas pratili, i o tome smo nebrojeno puta pisali. Nakon što smo ga gledali uživo na Euru 2016., nije nam bilo jasno kako to da se Barcelona odlučila potrošiti golemi iznos na, prema našem mišljenju, znanjem upitnog Andrea Gomesa, kada u veznom redu već ima dovoljan broj kvalitetnih veznjaka, dok joj u obrani vlada totalni propuh i desni bok mora pokrivati s igračima kojima to ni izbliza nije prirodna pozicija, kao što je to, primjerice, Sergi Roberto.

Nakon pariškog debakla, progledali su čak i „Barcini bilteni“, El Mundo Deportivo i Sport, ali čini se kako previše kasno pale i žustrije kritiziraju tek kada kola krenu nizbrdo, a Barci ne da su tek krenula nizbrdo, već u punoj brzini jure prema provaliji. Gdje su do sada bili? Neumjereno su slavili pobjede nad Alavesom i sličnim suparnicima kao da su pokorili svijet. U tom smislu čini nam se da je donekle u pravu Luis Enrique kada je nervozno reagirao na žestoke novinarske kritike nakon utakmice.

I Messi konačno na tapeti

Katalonski mediji konačno su se usudili kritizirati i Lionela Messija, koji je sinoć odigrao kriminalnu utakmicu, a kojem su do jučer sve tolerirali i napadali sve pa i nešto hrabrije Barcine direktore koji su se osudili javno primijetiti da mu se previše popušta i time ugrožava financijska stabilnost kluba, a sve kako bi se utažio Argentinčev nezasitni financijski apetit. I mnogim zagriženim Barcinim navijačima odjednom je postalo nenormalno da se jednom igraču, pa makar se on zvao i Messi, gotovo svake godine produžuje i poboljšava ugovor.

Messi traži 35 fiksnih i još pet varijabilnih milijuna eura po godini ugovora. Činilo se da će to Barca ipak prihvatiti, istina poslije silnih natezanja, ali nakon debakla u Parizu opet sve postaje upitno. Zbog loših ljetošnjih transfernih procjena i spiskanih milijuna u „sumnjive“ igrače, te napose zbog nezasitnog apetita svojih zvijezda, prije svih najvećih „gutača zelembaća“ Neymara, Luisa Suareza i Messija, Barcelona je ostala u financijskom škripcu i zimus nije imala dovoljno novca da se upusti u kupovinu kvalitetnog desnog beka i još jednog stopera. To su mjesta koja najviše škripe.

Za pohlepne zvijezde može sve, za Srnu i Rakitića nema ni siće

Zbog manjka financijskih sredstava propao je i transfer Darija Srna, koji je barem do ljeta trebao zatvoriti problematični desni bok. Čelni ljudi Barcelone tumačili su i tumače da bila nije u pitanju škrtost nego savjesno poslovanje, da ne žele ponavljati pogreške iz prošlosti i trošiti više nego što se zarađuje. Osim toga Barcelona je već odavno probila FIFA-ine limite udjela plaća igrača u ukupnom proračunu klubu.

Dakle, čelnici Barce jasno i glasno su poručili da u ovom trenutku nema dovoljna novca za sva gladna usta. Da bi se zatomila nezajažljiva glad najvećih zvijezda, netko mora platiti ceh. To su nastali problemi i s pregovorima oko produženja ugovora Ivanom Rakitićem, koji je posljednjih mjeseci ispao iz prvog sastava. Je li to samo puka koincidencija, ostaje činjenica da se cijeli slučaj tako odigrava.

Draxler da, Srna ne; PSG – Barca 4:0

Do jučer su glavni katalonski mediji prihvaćali objašnjenja čelnika, no nakon što je Barca razbijena i ponižena na Parku prinčeva, okreću kola i mijenjaju mišljenje. Tako u uredničkoj kolumni El Mundo Deportiva strši naslov koji sve govori: Draxler da, Srna ne; PSG – Barca 4:0. Nikad nećemo saznati bi li Barcelona bolje prošla da je dovela Srnu ili još boljeg desnog beka, možda bi, možda ne bi, ali zacijelo bi joj šanse bile veće. Dolaskom Srne ili nekog drugog beka po vokaciji Barca bi zapravo dobila dva igrača: tog beka i Sergija Roberta koji bi bio raspoloživ za jednu od pozicija u veznom redu. Ovako je Roberto izgorio na bočnoj strani i nije bio od prevelike pomoći.

Tek sada postaje jasno kakvu je pogrešku napravila Barcelona kada je prelako pustila Danija Alvesa u Juventus, što je opet povezano s financijama, odnosno kresanjem izdataka za ostale igrače kako bi se namirile glavne zvijezde, a da nije osigurala kvalitetnu zamjenu. Novca je ljetos bilo dovoljno, već je tada bilo jasno da Enrique neće koristiti Aleixa Vidala, njegova je procjena da Vidal nije taj, no deseci milijuna spiskani su na krive igrače.

Sve skupa rečeno, loše procjene kluba i trenera, borba za ugovore, osjetna neravnopravnost među igračima, popuštanje najvećim zvijezdama iznad svih granica, jednostavno je moralo utjecati na ukupnu atmosferu u momčadi i cijelom klubu.

Ogorčeni Barcelonini navijači s pravom traže krivca. Iskustvo nam govori da netko mora odgovarati, da se mora pronaći Pedro. Enriqueove šanse po tom pitanju najbolje stoje. Madridski mediji sve prate s neskrivenim zadovoljstvom. As tvrdi da je Enrique već bivši i da na ljeto stiže trenutačni trener Seville Jorge Sampaoli.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider