Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svađe u Barci

Rakitić najveća pogreška "najgoreg Messijevog trenera"

Barcelona je u stanju šoka nakon poraza na Parku prinčeva i traže se krivci...

Prema svemu sudeći, Luis Enrique na izlaznim je vratima Camp Noua. Konačna odluka o produženju ugovora ili raskidu suradnje past će nakon uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka s PSG-om, ali neće biti poznata do kraja sezone. Tako barem spekuliraju katalonski mediji.

KOMENTAR IVICE MEDE Evo zašto je Barca pukla: Za pohlepne zvijezde može sve, za Srnu i „Raketu“ nema ni siće

Jorge Sampaoli najveći je kandidat za nasljednika, no ništa još nije zaključeno. Barca je u stanju šoku nakon debakla na Parku prinčeva, a Enrique je posve izgubio živce. Burno je reagirao u miks zoni Parka prinčeva, verbalno se sukobio, a navodno zamalo i fizički s novinarom koji ga je izrešetao neugodnim pitanjima. Sasvim je jasno da su Enriqueove akcije značajno potonule. Navijači mu okreću leđa, ali ključno je pitanje jesu li mu to uradili i igrači? Nakon karambola koji je Barca doživjela u Parizu, to se pitanje čini sasvim opravdanim.

Sukob Enriquea i Messija

U tom kontekstu odmah se potencira Enriqueovo neslaganje i latentni sukob s Lionelom Messijem, najvećom zvijezdom katalonskog kluba. Nije prvi put da su njih dvojica u sukobu. Prvi put je planulo nakon Anoete 2015., ali sezona je sretno završila pa su „ratne sjekire“ zakopane.
Neki španjolski mediji iz naftalina izvlače navodnu Messijevu iznimno kritičku konstataciju iz travnja prošle godine.
„Enrique je najgori trener s kojim sam do sada radio“, navodno je kazao Messi u jednom društvu.

Argentinac je aludirao na neke taktičke pogreške, ali i na Enriqueove loše procjene što se tiče pojačanja. Ako je suditi po igračima koje je Barca ljetos kupila i na koje je potrošila ukupno 123 milijuna eura, a nijedan od dovedenih igrača do sada nije pokazao da je pojačanje, potonje nije daleko od istine. Posebice ako se zna da usprkos golemom ulaganju Barca nije dovela pojačanje na najdeficitarnijoj poziciji desnog beka, a uz te je Enrique „škartao“ Aleixa Vidala, jedinog igrača u trenutačnom kadru kojem je to prirodna pozicija.

Rakitić je održavao balans između obrane i napada

El Mundo Deportivo u današnjoj kolumni potencira Enriqueove kobne strategijske i taktičke pogreške. Zaključak je da mu je najveća pogreška što se odlučio izbaciti iz udarne postave Ivana Rakitića, hrvatskog veznjaka koji se u protekle dvije sezone nametnuo kao jedan od ključnih, čak esencijalnih igrača, odmah iza četiri-pet najvećih zvijezda.

To nije naša konstatacija, to je konstatirao kolumnist El Munda Deportiva koji ističe da je trener s Rakitićem griješio i kada ga je u nekoliko navrata povlačio iz igre u trenutku pozitivnog rezultata, a na kraju je remizirao ili izgubio utakmicu. Navedena su dva slučaja, i to u najvažnijoj utakmici, „el clasicu“, prošle i ove sezone. Autor teksta ističe da je Rakitić bio ključan igrač za održavanje balansa između obrane i napada. Rakitićevim izlaskom iz momčadi narušen je taj balans i Barca je pala.

Nije u pitanju kako bi Barcelona prošla u Parizu da je Rakitić igrao od prve minute, vjerojatno ne bi bilo puno bolje, ali problem je u tome što ga je Enrique svojim potezima izbacio iz forme i poljuljao mu samopouzdanje, a sve da bi dao šansu igračima koji očito nisu bolji od njega.

E sad, nije tu ni sve do Enriquea, svoje prste u svemu možda imaju i klupski čelnici. Pisali smo o „prljavim igrama“ iza kulisa i pritiscima na hrvatskog veznjaka da smanji potraživanja prilikom pregovora oko produženja ugovora. Možda su na Camp Nouu mislili da mogu stisnuti Rakitića i da neće previše izgubiti, jer imaju podjednako dobre alternacije.

Enriqueove taktičke pogreške

Ako je to istina, napravili su račun bez krčmara. Rakitić nije među glavnim zvijezdama i igračima Barce, to je realnost i činjenica, ali je bio dosta važan kotačić u posljednje dvije trofejne sezone, čak je zabio i prvi gol u finalu Lige prvaka, što dovoljno govori, a kada jedan važan kotačić zakaže, to se osjeti na radu cijelog mehanizma.

Nećemo pretjerivati pa reći da je Barcin motor stao samo zbog Rakitića, daleko od toga, to je puno dublji problem garniran borbama za što veće ugovore, no priča oko hrvatskog veznjaka dobra je ilustracija Enriqueovih taktičkih pogreška i procjena vrijednosti igrača. Da je Enrique taktički pogriješio i u pripremi utakmice s PSG-om, natuknuo je Sergio Busquets kazavši nakon utakmice da su ih Parižani iznenadili i taktički nadvisili. Kako je Enrique to zanijekao rekavši da ničim nisu bili iznenađeni, jer su očekivali siloviti PSG i zato su se pripremali, očito je da u Barceloni postoje neusklađena mišljenja, najblaže rečeno.

Katalonski mediji pišu da je bilo burno na jučerašnjom sastanku trenera i igrača prije treninga. Sat i pol vremena zadržali su se u „ugodnom razgovoru“. Igrači su izašli na travnjak smrknutih lica, tek je tu i tamo poneko izgovorio pokoju riječ.

Navodno im je Enrique sasuo sve u lice, a i oni njemu. I međusobno također. S obzirom kakvu su partiju pružili na Parku prinčeva, imali su si puno toga za reći. Pred kraj treninga raspoloženje se ponešto popravilo. Novinare je zanimalo vjeruju li igrači Barcelone u veliki povratak. Neymar je jedini smogao snage nešto izustiti.

Neymar vjeruje u veliki povratak

„Zašto ne? Ako su oni nas mogli iznenaditi, može i mi njih. Sve dok imamo i jedan posto šanse, ja ću imati 99 posto vjere da mi to možemo napraviti“, širio je optimizam Brazilac dodajući da je svjestan da će morati odigrati najbolju utakmicu svojih života.

Osim što statistika nije na strani Barceloni, jer još nitko nije nadoknadio poraz od 4:0 u nokaut fazi Lige prvaka, nadu u čudo nad čudima ne nudi ni forma, a ni ukupna atmosfera u klubu kroz cijelu sezonu. Nešto je trulo na Camp Nouu i smrdi do neba, no dok se igra ima i nade, makar i tih jedan posto, pa nećemo reći kako je to apsolutno nemoguća misija. Da, nada umire posljednja, ali znate što se kaže za nadu...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider