Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''Slučaj Rakitić''

Barca puna problema i gnjevnih igrača: Suarez zakuhao frku oko Messija

Barcelona je prošla Athletic u Kupu kralja, ali ostali su brojni problemi, a pojavile su se i nove velike brige...

Lionel Messi ponovno je izvukao Barcelonu trećim uzastopnim golom iz slobodnog udarca, ukupno 26 u dresu katalonskog kluba, čime se poravnao s dosadašnjim Barcinim rekorderom Ronaldom Koemanom.

„Leo, čestitam!!! Još samo jedan do rekorda“, putem društvenih mreža poslao je trenutačni menadžer Evertona poruku sjajnom Argentincu, koji je ove sezone spasio Barcu svojim golovima i asistencijama u devet utakmica. Messi je ove sezone zabio ukupno 28 golova, od toga 13 u prvenstvu i 10 u Ligi prvaka, te upisao pet asistencija, od toga tri u prvenstvu.

Messi "spasio" Sergija Roberta

Argentinac je sinoć od jamačno novih žestokih kritika spasio i Sergija Roberta, koji je ponovno „plivao“ na desnom boku; krivac je za gol s kojim je Athletic smanjio na 2:1 i zakomplicirao situaciju na travnjaku. Iako situacija nije bila odveć zahtjevna, mlada nada Barcelone očito ima problema s praćenjem lopte i igrača u isto vrijeme. Slabo je, da ne kažemo početnički reagirao kod centaršuta. Saborit ga je lagano prevario, cimnuo ga je naprijed pa se vratio nazad i poentirao glavom na drugoj stativi.

I neke prijašnje utakmice pokazale su da ne može kvalitetno odgovoriti potrebama Barcelone na zahtjevnoj poziciji desnog beka, što i nije tako čudno jer ipak se radi o priučenom beku, a zapravo je veznjak. Sergio Roberto je prema naprijed donio veću kombinatoriku, jer je bolji tehničar od Danija Alvesa, ali nema potrebitu probojnost i ono što je najvažnije za beka, loše igre u obrani, što se posebice dobro vidi kada se namjeri na jače suparnike.

Problem desnog beka

Barca u ovom trenutku nema klasičnog desnog beka, zapravo ima ga, riječ je o Aleixu Vidalu, ali taj ne igra zbog još uvijek u javnosti nerazjašnjenog sukoba s trenerom. Čak i neki čelnici Barcelone priznali su da im nije posve jasno o čemu se tu radi. Mnogi su uvjereni da nedostatak desnog beka ide na dušu Luisa Enriquea, koji se s jednim igračem posvađao, a zamjenu nije na vrijeme tražio.

Zato se i pojavila priča s Darijom Srnom kao mogućim prijelaznim rješenjem do ljetnog prijelaznog roka, no glavni direktor Barcelone Oscar Grau tu je priču, čini se, zatvorio izjavom da „ako ne bude odlazaka, neće biti ni dolazaka“. Budući da Aleix Vidal ne namjerava otići, bivši hrvatski kapetan ne može doći.

Čitajući između redova može se zaključiti kako su čelnici Barcelone nezadovoljni Enriqueovim neobjašnjivim potezima.
„Iznenađeni smo što Aleix Vidal ne igra, ali mi računamo na njega. Zato smo ga i doveli. Pričekajmo i vidimo što će se dogoditi. Konačne ocjene daju se na kraju sezone“, prokomentirao je Grau.

Nezadovoljni igrači u svlačionici Barce

Aleix Vidal nije jedini nezadovoljnik u svlačionici Barcelone. Čini se da nije jedini ni koji je u tihom ratu s Enriqueom. Jeremy Mathieu u sličnom je statusu, a čini se da i Ivan Rakitić postaje novi slučaj.

Hrvatski veznjak bio je jedna od glavnih tema katalonskih medija i nakon sinoćnje objave sastava. Očekivalo se da će Rakitić krenuti od prve minute, no Enrique ga je ostavio na klupi, gdje ga je „zacementiran“ u posljednjih nekoliko utakmica. Na gostovanju kod Villarreala u prošlom kolu Primere nije bio čak ni među 18 kandidata za utakmicu. Slučajno ili ne, cijela priča poklapa se s Rakitićevim pregovorima oko produženja ugovora i od strane hrvatskog reprezentativca očekivane velike povišice. Čini se da po tom pitanju vrhuška Barcelone ne dijeli to mišljenje, tako da se čini kako za Rakitićevu nezgodnu situaciju Enrique nije jedini odgovoran.

Navodno su izrazito nezadovoljni i Paco Alcacer i Rafinha, što je i logično jer malo igraju, posebice napadač koji je ljetos pristigao iz Valencije. Barcelona je prošlog ljeta potrošila oko 123 milijuna eura na pojačanja, s mogućnosti da se s bonusima ta cifra popne do 175 milijuna eura (Paco Alcacer, Andre Gomes, Samuel Umtiti, Lucas Digne, Jasper Cillesen i Denis Suarez), no ostaje pitanje tko se od navedenih igrača pokazao pojačanjem? Možda tek Umtiti, a ostali?

Opet se zakuhalo oko Messija

Pravo je pitanje kome odluke o kupovini pojačanja idu na dušu. Enrique sasvim sigurno ima udjela u cijeloj priči, jer trenera se pita, iako u Barceloni treneri ne kupuju pojačanja.

I na kraju najvažnije pitane koje opterećuje Barcelonu – produženje ugovora s Messijom, koji, uzgred rečeno, ima najblaže rečeno problematični odnos s Enriqueom. Iako s Camp Noua stalno odašilju signale kako je to samo formalnost, Messi nikako da produži ugovor. Ta se navodna formalnost stalno prolongira, i to po tko zna koji put.

Da se nešto čudno događa, govori i neuobičajena izjava Luisa Suareza nakon utakmice s Athleticom.
„Messi mora uskoro produžiti ugovor, jer ovo nema smisla“, poručio je Suarez koji je nedavno kao i Neymar potpisao novi ugovor i sada očekuje da to napravi i njegov argentinski prijatelj. Suarezova aluzija odnosi se najvjerojatnije na nedavnu vrlo simptomatičnu izjavu Oscara Graua:

„Moramo sve dobro proanalizirati, zadržati hladnu glavu i zdravi razum“, kazao je Grau kada su ga upitali kakva je situacija s pregovorima. Ne treba ni govoriti da je ovom izjavom potakao nove spekulacije.

Grau nije pojasnio odnosi li se ta izjava na Messijeve goleme financijske prohtjeve i znači li to da je ipak moguć njegov odlazak, odnosno da se razmatra i ta opcija? Ako ne znači, čemu onda takva izjava?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider