Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Duga povijest bez trofeja

Nova hit momčad Italije: Kraljevi provincije pušu za vratom velikanima

Klub duge tradicije koji nikada nije bio na vrhu je proigrao nakon slabog početka i trenutno zauzima poziciju koja vodi u Europu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atalanta je klub duge, ali ne i trofejne povijesti. U 109 godina postojanja osvojili su samo jedan veliki trofej – talijanski kup davne 1963. godine. Osim toga, najveći je uspjeh kluba polufinale ugašenog Kupa pobjednika kupova 1988., a dodatnu težinu tom ostvarenju daje činjenica da je klub tada bio drugoligaš.

Radi se o jednom od najkonstantnijih klubova Serie A koji ne dolazi iz nekog od velikih talijanskih gradova. Zbog 53 sezone među elitom, jedan od nadimaka kluba iz Bergama je „Kraljica provincije.“

Mentor Ivana Jurića bio na rubu otkaza, a onda stvorio hit momčad

Ove je sezone momčad ušla u sezonu s promjenjivim rezultatima i realan scenarij je bio ponavljanje prošlogodišnjeg 13. mjesta. Trener Gian Piero Gasperini je već bio na rubu otkaza, a onda je Atalanta proigrala i probila se čak do petog mjesta koje vodi u Europu!

Gasperini je mentor našeg Ivana Jurića koji je također jedan od hit trenera Serie A. Trenirao ga je u Crotoneu dok je još bio igrač, a kasnije je taj klub Jurić senzacionalno uveo u prvu ligu. Jurić je odmah nakon povijesnog uspjeha Crotone zamijenio Genoom, gdje je naslijedio upravo Gasperinija.

Kao i Jurić, Gasperini preferira sustav s trojicom u obrani na koji se odlučio nakon početnih eksperimenata sa četvoricom u zadnjem redu. Najčešće se koristi formacija 3-4-1-2, a nakon promjene sustava je momčad ostvarila niz od sedam utakmica bez poraza, od čega šest pobjeda. Atalanta je tim sjajnim nizom preotela Torinu status najveće hit momčadi prvenstva.

Mlada momčad s nekoliko reprezentativaca

Prva opcija u napadu je 21-godišnji napadač Andrea Petagna, a njemu iza leđa igraju slovenski reprezentativac Jasmin Kurtić i Argentinac Alejandro Gomez. Svaki od njih na kontu ima po tri gola – ukupno je ofenzivni trojac postigao devet od 19 golova Atalante.

Veliki talent Atalanta posjeduje u sredini terena. 22-godišnji Roberto Gagliardini, lokalni talent koji je prošao omladinsku školu kluba, je nedavno pozvan u reprezentaciju Italije. Pored njega tu je i 19-godišnji reprezentativac Obale Bjelokosti Franck Kessie, prvi strijelac kluba s četiri gola.

Obrana je također vrlo mlada za talijanske uvjete. U srcu defanzivne trojke se ustalio 22-godišnji Mattia Caldara koji je odigrao posljednjih šest utakmica. U prvih šest utakmica sezone je obrana Atalante primila čak 12 golova, a u drugih šest pod ravnanjem Caldare je primila samo jedan! Osim toga, Caldara je stigao i zabiti dva gola.

Čeka ih težak raspored - mogu li nastaviti niz nepobjedivosti?

Na golu je vratar Albanije Etrit Berisha, a jedan od istaknutijih obrambenih igrača je reprezentativac BiH Ervin Zukanović koji je na posudbi iz Rome. Širinu momčadi daju iskusni igrači poput reprezentativca Čilea Mauricija Pinille.

Iako su rušenjem Napolija pokazali da misle ozbiljno, pravi ispiti za Atalantu tek slijede. U sljedećem kolu im dolazi Roma, a dva tjedna kasnije putuju u goste Juventusu. Četvrti Lazio ima isti broj bodova, a treći Milan i mjesto koje vodi u Ligu prvaka im bježi samo tri boda. 

Gasperini je nakon početnih lutanja iskristalizirao idealan sastav u kojem bitne uloge igraju mladi igrači. Navijači Atalante se stoga imaju pravo nadati da će njihov provincijski klub i u sezonama koje dolaze imati snage za borbu s klubovima iz velikih metropola koji tradicionalno igraju glavne uloge u talijanskom nogometu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider