Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika kriza

Čeka li najskupljeg tinejdžera svijeta sudbina propalog talenta?

Prošle je sezone oduševio, a ove je u velikoj krizi. Je li ona privremena i hoće li doživjeti sudbinu svog prethodnika?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jose Mourinho je sve karte bacio na Europa ligu, natjecanje koje engleski klubovi tradicionalno ne shvaćaju ozbiljno. Mourinho je nanjušio priliku da osvajanjem Uefinog utješnog natjecanja izbori izravan plasman u Ligu prvaka, a u četvrtfinalu je naletio na belgijski Anderlecht.

U prvoj utakmici Anderlecht je ukrao pobjedu u 87. minuti svojim prvim i jedini udarcem u okvir gola na utakmici. Manchster je propustio nekoliko velikih prilika, a od sedam udaraca u okvir u mreži je završio samo odbijanac koji je pospremio Henrikh Mkhitaryan.

Ovakav rasplet događaja otkrio je veliku boljku ovosezonskog Uniteda, a to je efikasnost. United ne uspijeva rutinski dovršiti protivnike, a protiv Anderlechta još je jednom platio kaznu. Britanski Telegraph u analizi utakmice piše kako ''to nije manjak sreće, nego čisto rasipništvo.''

Jasno je to i Mourinhu koji je krivicu nakon utakmice prebacio na napadače, a ne obranu. Prema Mourinhu, oni su trebali ''ubiti utakmicu, ali nisu, zbog čega obrambeni igrači imaju pravo biti ljuti na njih.'' Među ofenzivcima Uniteda posebno se ''istaknuo'' Anthony Martial.

Gdje je nestao Martial iz prošle sezone?

On je ušao u igru u 63. minuti, ali nije donio prevagu; napadi Uniteda često su odlazili u vjetar zbog njega, što potvrđuje i statistika od samo jednog uspješnog driblinga iz pet pokušaja, iako je često dobivao loptu na poziciji lijevog krila s kojeg je bio jako opasan prošle sezone.

Martial je u spektakularnom transferu stigao iz Monaca. United ga je, prema Trasnfermarktu, platio 50 milijuna eura čime je mladi Francuz postao najskuplji tinejdžer svijeta. Prve je sezone odigrao odlično; sa 17 golova u svim natjecanjima bio je prvi strijelac kluba i svijetla točka u prilično lošoj sezoni Uniteda.

Ove sezone nije ni sjena tog igrača. U Premierligi upisao je 18 nastupa, od čega je u šest ušao s klupe, i postigao je svega tri gola, a od 12 utakmica kojih je počeo u prvih 11, u njih devet ranije je napustio igru. Mnogi komentatori engleskog nogometa za ovakav razvoj događaja krive Mourinha koji previše očekuje od njega, a nije ga se ustručavao ni otvoreno kritizirati.

Statistički portal Squawka također se pita gdje je nestao onaj spektakularni Martial koji ove sezone sve više izgleda kao Memphis Depay. Mladi Nizozemac došao je s etiketom velikog talenta, a od tada je u silaznoj putanji i danas karijeru pokušava spasiti u Lyonu. Martial još ima vremena izbjeći takav scenarij, ali upitno je hoće li mu Mourinhove metode u tome pomoći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider